Yliopistojen infrastruktuuristrategia Tuula Teeri 7.11.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansainvälisten opiskelijoiden maahanmuutto Suomen näkökulmasta
Advertisements

Hajautettu kurssien toteutus ja kehitys OSCu-hankkeessa ITK’03 Kirsti Ala-Mutka, Sanna Räisänen TTY/Ohjelmistotekniikka.
HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA
Kohti uusia malleja: muuttuuko lisensiointi toimintaympäristön mukana? Erikoissuunnittelija Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto.
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
ISOverstaan kouskuttamispäivä
- kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS- opiskelijoille, jotka ovat tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä - puu- ja metallialan.
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
MPKK:n laadunvarmistus-järjestelmän kehittäminen auditoinnin jälkeen
Tutkimusinfrastruktuurien tiekartta
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Projektit työelämäyhteistyön muotona OVET- ja VALOA –hankkeet Elopäivät, Helsinki,
Strategiakausi käynnistyi. Mitä uutta opintohallintoon? Päivi Pakkanen Rehtorin kanslia/ Tutkimus- ja opintoasiat / Opintoasioiden.
THL koordinoi Tutkimusyhteistyö  THL  Kela  VATT  Kuntoutussäätiö  Työterveyslaitos  Helsingin yliopisto  Lapin yliopisto Tutkimusrahoitus:  STM,
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2014 Elinkeino- ja liiketoiminta 4 % Perusrahoitus 67 % Muu täydentävä rahoitus 9 % Ulkomainen rahoitus 3 % Suomen Akatemia 12 %
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
Pirjo Rauhala, Virtuaaliyliopistoseminaari TaY 1 Tampereen yliopiston virtuaaliyliopisto, mitä se on? Virtuaaliyliopistoseminaari TaY.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Akatemiasta markkinapaikalle – käytännön kokemuksia Seppo Honkapohja, Suomen Pankki Esitetyt mielipiteet.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Yliopistojen uusi rahoitusmalli TEKin näkemyksiä
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
FUAS Kielet ja viestintä
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Akatemia: tutkimusrahoituksen muutokset 2010 Kirsi Murtosaari.
Akatemia: ennakkoinfoa syksyn 2010 hausta
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
* Miksi ja kenelle www-sivut halutaan tehdä? * Mitkä ovat tavoitteet? * Kohderyhmän käyttäjien määritely ! SUUNNITTELUN PERUSTEITA.
Kansainvälisen harjoittelun laadunvarmistus Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Erkki Härkönen Rekrytointipalvelut Turun.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
© SUOMEN AKATEMIA 1 Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö /Markku Mattila/ tk / /1 YLIOPISTOT JA ELINIKÄISEN OPPIMISEN SUUNTAVIIVAT.
Miten oppilaitokset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Tietovarastofoorumi Matti Hartikainen Tampereen ammattikorkeakoulu Miksi oppilaitosten.
Sukunimi Salo 2009 Salon kaupungin energia- ja kasvihuonekaasutase vuodelle 2009.
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
Projekti- ja yleisavustukset 2013 Ville Ranta, Teppo Suominen, Maija Valkeapää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.
Prosessimetallurgian tutkimusryhmä Eetu-Pekka Heikkinen, Prosessimetallurgian opintosuunta Opintosuuntien informaatiotilaisuus Perjantai
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Suomen Akatemian ja Tekesin tuki 6. puiteohjelman instrumenttien valmisteluun
Ajankohtaista – seutusivistys
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO VOIMAVARAT. JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO.
Talouden kehitys ja arvio vuoden 2015 kehityksestä
Ajankohtaista yliopistosektorilla MYR Koulutusjaosto Riitta Pyykkö.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
Vastuullisuus ja Kestävä kehitys Aalto-yliopisto työryhmä
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
OKM TIEDONKERUUT, TILANNEKATSAUS
Yritykset ja yhteiskunta
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
Esityksen transkriptio:

Yliopistojen infrastruktuuristrategia Tuula Teeri

Tutkimus 1.Perusinfrastruktuurit: laitteet, aineet ja tarvikkeet (kemikaalit, materiaalit). 2.Suuret infrastruktuurit, yli 0,5 MEUR/v, investoinnit (poistot), käyttökulut, ylläpito ja päivitykset; tilakulut, tekninen henkilöstö. 3.Megaluokan infrastruktuurit (kansalliset/kansainväliset): Paikalliset: kuten yllä mutta huomattavasti kalliimpia; Etänä: osallistumismaksut, käyttömaksut, matka- ja asumiskulut. Opetus 4.Kuten yllä sekä opetuslaboratoriot, laitteet, aineet ja tarvikkeet, sekä teknistä opetushenkilökuntaa kaikkien erilaisten infrojen käytön opettamiseen ja käytön tukemiseen. Kokeellisen (ml taiteellisen) tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit yliopistoissa

Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurien rahoittaminen Aalto-yliopistossa M Airila

 Pääsääntöisesti kukin koulu vastaa toiminnallisesti ja taloudellisesti omista tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuureistaan.  Rahoitusmallissa käytetään koulukohtaisia ”tenure track slot” –hintoja, jotka ottavat huomioon alakohtaisia eroja infrastruktuuritarpeissa.  Lisäksi yliopisto voi osallistua muutaman suuren infrastruktuurin ylläpitokustannuksiin perusrahoituksen kautta ja mittaviin investointeihin strategiarahoitusta käyttämällä. Perusperiaatteet

. Eri alojen toiminnallisista eroista johtuvat vaikutukset kustannuksiin Erikoistilojen osuus tiloista Professorin "slotihinta" Taide ja muotoilu27 %521 Tekniikka43 %482 Luonnontieteet16 %482 Kauppatieteet0 %256 Tulos vs panos; laadukkaat infrastruktuurit ovat korkeatasoisen tutkimuksen ja opetuksen edellytys

 Suuresta infrasta muodostetaan tavoitteellinen vuoden projekti, jonka käyttöä, yhteistyötä, kustannuksia ja tuloja seurataan vuosittain ja tuloksia arvioidaan määrävuosin.  Yliopisto ja koulu(t) sitoutuvat rahoittamaan yhdessä ne kustannukset, joita ei saada katetuksi ulkopuolisen käytön maksuilla. Yliopiston osuus vaihtelee esimerkiksi välillä 50 % - 70 % riippuen saavutettavista tuloksista, käyttäjien lukumäärästä, yhteistyöstä ja ulkopuolisten käyttäjien sitoutumisesta.  Kaikkia Aalto-käyttäjiä kohdellaan tasapuolisesti mm. käyttäjämaksujen suhteen. Veloituksen tulee kannustaa korkeaan käyttöasteeseen ja yhteistyöhön. Suurten infrastruktuurien projektimalli

 Infrastruktuuri on koululle välttämätön tiekartan 2020 perusteella.  Infra on kustannuksiltaan merkittävä (> 0,5 M€ vuodessa) ja kustannukset kyetään erittelemään läpinäkyvästi ja irrallaan koulun muista kuluista.  Infralle on voitava asettaa selkeitä tulostavoitteita, joiden toteutumaa kyetään arvioimaan.  Potentiaalisia käyttäjiä pitää pääsääntöisesti olla enemmän kuin yksi tutkimusryhmä.  Infra on avoin kaikille kiinnostuneille Aalto-käyttäjille ja sopimuksen mukaan muille käyttäjille.  Koululla on asettaa projektille vastuullinen johtaja, joka raportoi infran toiminnasta ja taloudesta dekaaneille ja rehtoraatille. Projektiksi hyväksymisen kriteerit

Tutkimus 1.Perusinfrastruktuurit: n. 3 % yliopiston kokonaiskuluista/v 2.Suuret infrastruktuurit: n. 6 % yliopiston kokonaiskuluista/v. 3.Megaluokan infrastruktuurit (kansalliset/kansainväliset): n.a. Opetus 4.Opetuslaboratoriot, laitteet, aineet ja tarvikkeet, teknillinen opetushenkilö- kunta: jopa 30% yhteistä perusopetusta antavan laitoksen kokonaiskuluista. Rahoitusmallin alakohtaisen momentin ja valtakunnallisten tehtävien kautta saatu rahoitus kattaa n. 11 % yliopiston kokonaiskustannuksista, eli kompensoi esim nykytason perus- ja raskaan infrastruktuurin kustannus- vaikutukset mutta vain osan megaluokan ja opetuksen infrastruktuurien kustannuksia eikä riitä korjaamaan aiemmin kertynyttä teknologiavelkaa. Esimerkki kokeellisten infrastruktuurien vaikutuksista yliopiston vuosikustannuksiin

Tutkimus (käyttäjiä n 2 700) 1.Perusinfrastruktuurit: mallin alakohtainen osuus 2.Suuret infrastruktuurit: mallin alakohtainen osuus, osittain 3.Megaluokan infrastruktuurit (kansalliset/kansainväliset): FIRI tiekartta ja haut. Opetus (käyttäjiä n ) 4.Opetuslaboratoriot, laitteet, aineet ja tarvikkeet, teknillinen opetushenkilökunta jopa 30% perusopetusta antavan laitoksen kokonaiskuluista – ? Kokeellisten infrastruktuurien rahoitus Suomessa

1.Isojen paikallisten infrojen ja kansainvälisten infrojen käytön aiheuttamat kulut osana hankerahoitusta, sekä Suomen Akatemia että TEKES – myös infrarahoitus myönnetään tutkimuksen laadun ja relevanssin perusteella. 2.Opetuksen infrojen kustannusten kompensaatio: alakohtaiset hintalaput eri alojen tutkinnoille. Oikeassa suhteessa opiskelijoiden määrään ja opintojen sujuvuuteen. Vaihtoehtoisia täydentäviä rahoitusmalleja

1.Perusinfoilla ei onnistuta. 2.Opetuksen laatua ei kyetä pitämään elinkeinoelämän tarpeiden tasalla ilman jatkuvaa opetusinfran päivitystä. 3.Edelläkävijyys erottelee jyvät akanoista - suuret infrat (ostetut ja itse luodut) sekä osallisuus megainfroihin avain maailmanluokkaan. 4.Investointeja, työtä ja hyvinvointia Suomeen Miten maailmanluokkaan?