Energia- ja nestetasapaino liikunnassa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fyysisen harjoittelun perusteet
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen
HelenaRimaliMankkaankoulu2013
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Kappale 16.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kehittymisen kulmakiviä
Syöpäpotilaan ravitsemus
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Katajan hiihtokoulu Pogostan hiihto 2008
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Jääpalloilijan ravinto
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
HIILIHYDRAATIT.
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
Diabetes.
Typpi.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Juomat aktiivisen elämän tukena, laaja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta ETyo.
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Tehtävät s.35.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS FHV. YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS ( pari/ ryhmätyö)
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
TR90 ® Muuta elämäsi 90 päivässä. Yli KOLMAS- OSA EU:n aikuisväestöstä on tällä hetkellä ylipainoisia EU:n tilanne
Solun toiminta tarvitsee energiaa
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Opetuspaketin sisältö
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Kehon energiantuotto.
2. Solun hienorakenne.
Nestetasapaino.
Eläimen aineenvaihdunta
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Kestävyys on.
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Onko meillä syytä olla huolissaan?
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Lihakset Lihassolut eli lihassyyt ovat ohuita ja supistumiskykyisiä soluja Toiminta perustuu lyhenemiskykyisiin proteiinisäikeisiin (lihassäikeet l. myofibrillit)
Miten lihas tuottaa energiaa?
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Ruokaoppia.
Liikunta tukee työhyvinvointia
II Elimistön rakenne ja toiminta
MUNUAISET KPL 9.
Esityksen transkriptio:

Energia- ja nestetasapaino liikunnassa

Energialähteet Lihasten pääasialliset energianlähteet hh ja rasvat, proteiineilla pieni merkitys Välilliset energianlähteet: Ravinnon hiilihydraatit muokkautuvat glykogeeniksi, joka varastoituu lihaksiin ja maksaan sekä glukoosiksi vereen Rasvat varastoituvat lihaksiin, maksaan, verenkiertoon ja kehon rasvakudoksiin Välitön energianlähde ATP=adenosiinitrifosfaatti , (kreatiinifosfaatti)

Kovatehoinen liikunta Liikunnan aikana ATP:tä valmistetaan hiilihydraateista, rasvasta ja proteiinista. Kun liikunnan teho on n. 65% maksimaalisesta hapenottokyvystä, muodostavat rasvat n. 50% energiantuotannosta, veren glukoosi 10% ja lihasglykogeeni n. 40%. tehon noustessa 85%:iin rasvat n. 20% energiantuotannosta ja hiilihydraatit entistä tärkeämmässä asemassa. Harjoituksen loppupuolella,kun lihasten ja maksan glukogeenivarastosta ehtyvät, veren glukoosista muodostuu tärkein energian lähde. Veren sokeri ei riitä pitkälle  energianlähteeksi ravinnon ja nesteen mukana saatavia hiilihydraatteja.

Matalatehoinen liikunta rasvat muodostavat suuren osan energiantuotannosta tehon ollessa 25% maksimaalisesta hapenottokyvystä rasvat muodostavat n. 85% energiantuotannosta ja glukoosi vain 10-15%. Rasvaa on elimistössä tarjolla runsaasti, joten sen loppuminen ei ole suoritusta rajoittava tekijä. ATP:n valmistaminen rasvasta hidasta ja tehotonta. Mikäli hiilihydraatteja ei ole tarjolla ja lihakset joutuvat käyttämään ainoastaan rasvoja energiakseen, on korkein teho, jota voidaan ylläpitää n. 60% maksimista

Aerobinen energiantuotto Rasvoista ja hh:sta vapautuu energiaa soluhengityksen avulla, joka vaatii happea Kun liikunta on teholtaa matalaa, pystytään lihakseen kuljettamaan tarpeeksi happea  muodostuu ATP:tä, vettä, hiilihydraattia

Anaerobinen energiantuotto Liikunta kovatehoista, lihakseen ei pystytä kuljettamaan tarpeeksi happea Lihaksen varastoimasta glykogeenista tai verestä saatavasta glukoosista muodostetaan ATP:tä käyttämättä happea Sivutuotteena syntyy maitohappoa, joka on yhteydessä lihaksen väsymiseen

Nestetasapaino liikunnassa Lihasten tehdessä syntyy lämpöä  poistuminen hikoilemalla Mitä suurempi rasitus ja lämpötila sitä enemmän hikoaa Hikoilu on välttämätöntä, mutta: Veressä kiertävä nestemäärä pienenee Iskutilavuus pienenee Syketiheys suurenee Ihminen sietää nestehukkaa, joka on enintään 4-5% painosta.

Energia- ja nestetasapainon säilyttäminen pitkän ja kuormittavan urheilusuorituksen aikana Ennen suoritusta Vettä riittävästi Suorituksen aikana Nesteen määrä Kerrallaan nautittava määrä Juomisen useus Juoman koostumus Kiinteä hiilihydraatti n. 5-10 dl / h 1-2 dl 3-5 krt/h 3-7 % glukoosia tai muita hyvin imeytyviä HH Hh-geeli, glukoositabletti, banaani, kuivatut hedelmät Suorituksen jälkeen Palautuminen hyvä aloittaa heti juomalla 5-10 % väkevyistä hhjuomaa runsaasti