Palvelujen kehittäminen laatu- ja prosessiajattelun menetelmin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Advertisements

Toimitilapalvelujen organisoinnin ja laadunhallinnan kehittäminen
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
ASIAKKUUSLUPAUS & LUPAUKSEN LUNASTAMINEN
PK-kehittämispalvelut
Markkinointi ja myynti 1. työpajapäivä
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Asiakkuudet luovalla alalla
Laatu LAATU EI TARKOITA SITÄ, ETTÄ TUOTE TAI PALVELU ON ABSOLUUTTISESTI HYVÄ VAAN SITÄ ETTÄ SEN TEKEMISEEN KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT JA TOIMINNOT ON DOKUMENTOITU.
LAATU- JA YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄT Versio 1
MYA9114 Matkailupalvelun perusteet, 2 op
IT- Pedan laaturisteily Yhteenveto tukipalvelujen laatu -ryhmätyöstä Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Sami Nikula, Stefan Lindström
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Isännöinnin Asiakastyytyväisyystutkimus Isännöinnin Asiakastyytyväisyystutkimus Tutkimuksen taustaa •Isännöintialan valtakunnallinen.
TTL Sosiaalisessa mediassa
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
Tietojärjestelmän suunnittelu
Windows NT Mika Purmonen
Kuukasjärvi Leena Nieminen Hanna-Mari Vänttilä Marika.
Hyvinvointipalvelujen rahoitus ja uudet tuotantotavat Tampere
Mika Väyrynen tuottaja
SoberIT Software Business and Engineering Institute HELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Kokemuksia väitöskirjan tekemisestä Marjo Kauppinen.
Muotoiluosaamisen kehittäminen suunnittelun näkökulmasta Ohjelma Aamupäivä Kuluttajakäyttäytyminen muuttuu: trendit Kuinka muotoilija voi tuottaa.
Viestintä strategiseksi menestystekijäksi
Lännen Tehtaat Osavuosikatsaus
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
1 AD – ryhmä ja johtoryhmä Asiantuntijana markkinoinnin professori Hannu Kuusela.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
EUR-ACE akkreditointi ja KKA LAUREA Karl Holm.
Helena Karento HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA VANTAA Suomalais-venäläinen tasa- arvofoorumi Pietari
Tuotteistaminen.
Lännen Tehtaat Osavuosikatsaus
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
Verkko-oppimisympäristön käyttöön kasvamisen vaiheet 1.Totuttautuminen: perustan saavuttaminen fyysisesti yhdessä tai yksilöllisesti ohjeiden mukaan lähtötason.
Lännen Tehtaat yhteensä + jatkuvat toiminnot Osavuosikatsaus
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Kansainvälisen harjoittelun laadunvarmistus Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Erkki Härkönen Rekrytointipalvelut Turun.
Matemaattinen mallintaminen optimoinnista riskianalyysiin
Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus Mitä, miksi ja milloin? Koulutuksen tutkimuslaitos
Verkko-oppimisen laatu ja arviointi Janne Matikainen, yliopistonlehtori Helsingin yliopisto Tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenia ja Viestinnän laitos
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Mark Mehtonen Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Tarjontaketjun hallinta ja sähköinen kaupankäynti.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Laatua verkossa ITK´06. Verkko-opetuksen laatuhankkeet Portaalissa julkaistavien aineistojen laatukriteerit Tuotteistaminen ja tekninen tuotekehitys VirtuaaliAMK:n.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Toimitilapalvelujen tuottaminen, 2 ov
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Heikki Vesterinen Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy 2009 Epälineaarinen hinnoittelu:
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Customer projects integrated within curriculum at Media Engineering programmes Erkki Rämö EVTEK University of Applied sciences R&D Seminar Case:
LAATUJOHTAMINEN TENTTI 1. Määrittele seuraavat käsitteet:
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus IT-tiedekunnan.
Ohjelmistotekniikka Vaatimustenhallinta Kevät 2002 Päivi Ovaska LTKK/Tite.
Tarja Jokinen, HAAGA-HELIA
Markkinoinnin ja Myynnin perusteet MAR1LH001 Marketing Mix: Palvelutuote Anna Hankimaa 8/1/2015Lähde: Kotler-Armstrong.
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Ajankohtaista laadunhallinnasta
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2013
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
Yrityskuva ja viestintä
Tilaus-toimitusprosessin esimerkki – miten saadaan tuotteet asiakkaille ajallaan ja mitä asiakirjoja liikkuu? Lähde:
Markkinointi - tuote/tuotevalikoima
Työskentelyn tuloksia
Esityksen transkriptio:

Palvelujen kehittäminen laatu- ja prosessiajattelun menetelmin 23.11.2005

Laadullisia näkökulmia Tuotteet ja palvelut tuotetaan siten, että mitattavissa tai arvioitavissa olevat vaatimukset täyttyvät (vaatimusten mukaisuus) tuotteet ja palvelut tyydyttävät asiakkaiden tarpeet (sopii käyttötarkoitukseensa) laatukustannusten karsiminen, jolloin pyritään tekemään vain oikeita asioita ja nekin heti ensimmäisellä kerralla oikealla tavalla (sähläyksen ja hävikin vähentäminen) 23.11.2005

Laatukulttuuri vapaus sallittu vaihtelu byrokratia järjestelmänäkökulma asiakasnäkökulma toimintatavat 23.11.2005

Vaatimusten mukaisuus Fyysiset tuotteet huomio perinteisesti (prosessin) tuloksissa valmistus(prosessi) pyritään suojaamaan häiriöiltä tuote valmistetaan ja kulutetaan erillään (suurtuotanto, jakelu) Aineettomat palvelut huomio tulosten lisäksi myös toimintatavoissa (prosessissa) palvelu(prosessi) on avoin (tuottajan ja kuluttajan vuorovaikutus) tuotetaan ja kulutetaan samanaikaisesti (yksilöllisyys, paikallisuus) 23.11.2005

Näkökulmaeroja fyysisten tuotteiden laadunhallinta työvaihekohtaisen sisäisen vaihtelun hallitseminen, josta tulisi seurata prosessin ja sen lopputuloksen tasa(laatu)isuus. Tuotannon tehokkuuden kasvattaminen (enemmän vähemmällä). aineettomien palvelujen laadunhallinta olosuhteiden luominen, joissa palvelutapahtuma (totuudenhetki) tyydyttää sekä kuluttajan mutta myös tuottajan tarpeet ja odotukset (miten toimitaan ja mikä on lopputulos). 23.11.2005

Palvelut & prosessit tuotantokyvyn hallinta palvelua ei voi varastoida palvelua ei voi palauttaa tai korjata palvelun kuluttajat ja tuottajat vaihtelevat kriittisin tuotantotekijä on ammattitaitoinen henkilökunta oikeat ihmiset oikeassa paikassa oikeaan aikaan = henkilöstöresurssien hallinta 23.11.2005

Palvelun kuilumalli GAP 1 GAP 3 GAP 5 GAP 4 GAP 2 Kuluttaja Tuottaja Kuulo- puheet Lupausten pitäminen GAP 3 Palvelu- odotukset Palvelu- kokemukset Palvelun tuottaminen Palvelun määrittely Palvelun johtaminen Tarpeet GAP 5 GAP 4 GAP 2 Edeltävät kokemukset Ulkoinen viestintä Lupausten antaminen Totuuden hetki Kuluttaja Tuottaja Parasuraman, Zeithaml & Berry 1985 Grönroos 2000 23.11.2005

Kuilut ovat haitallisia GAP1: Johto ei tunnista palvelun käyttäjän tarpeita GAP2: Johto ei määrittele palvelun kriteerejä GAP3: Henkilökunta ei toimi kriteerien edellyttämällä tavalla GAP4: Palvelu ja sitä koskevat viestit eivät vastaa toisiaan GAP5: Odotukset ja palvelukokemukset eivät kohtaa 23.11.2005

Prosessien tarkastelu Tarkastelutaso I Hoitolinja II Tutkimus Hoito 1 Hoito 2 Kotiutus III Kotiutus- päätös Palvelu1 Palvelu 2 Kotiin- paluu Imago 7 SPC IV SERVQUAL 1 2,3,4,5,6 Tekninen laatu (mitä): Lopputulos Toiminnallinen laatu (miten): Prosessi 23.11.2005

SERVQUAL-kriteerit Ammattimaisuus ja taidot. Tiedot, taidot, järjestelmät ja resurssit ratkaista asiakkaan ongelmia. Asenteet ja käyttäytyminen. Huomiointi, ystävällisyys, spontaanisuus. Lähestyttävyys ja joustavuus. Sijainti, aukioloajat, helppous ja joustavuus. Luotettavuus. Luottamus lupauksiin ja asiakkaan etujen mukaiseen toimintaan. Palvelun normalisointi. Tilanteen hallinta jos (ja kun) tapahtuu jotakin odottamatonta. Palvelumaisema. Fyysinen ympäristö tukee myönteistä kokemusta. Maine ja uskottavuus. Rahalle vastine, palveluntarjoajalla asiakkaan hyväksymät arvot ja suorituskriteerit. 23.11.2005

Kano -malli 23.11.2005

Prosessilla on aina asiakas Yksikkö A Yksikkö B Yksikkö C Yksikkö D YDINPROSESSEJA TUKIPROSESSEJA 23.11.2005

Vastuut Kuka on prosessin omistaja ? Kenelle prosessinomistaja raportoi prosessin toiminnasta ? Mitkä ovat prosessin kriittisimmät toiminnot ja ketkä ovat niistä vastuussa ? Mitkä ovat pelisäännöt ja miten ne on dokumentoitu ? 23.11.2005

Prosessin suorituskyvyn arviointi ja kehittäminen Miksi, milloin, kuka, miten ? Arviointi todelliseen tietoon perustuen saavutetaanko tavoite / pysytäänkö tavoitteessa ? Tavoitteen uudelleen asettelu; kvalitatiivinen kvantitatiivinen 23.11.2005

Vuokaavio Prosessissa työtä tekevät tietävät, miten prosessi todellisuudessa toimii Aluksi kuvataan nykyinen toimintatapa Prosessi alkaa ja loppuu asiakkaaseen Ensimmäinen kuvaus sisältää vain tärkeimmät ja tyypillisimmät prosessin vaiheet 23.11.2005

Kirjallisuutta Bergman Bo, Klefsjö Bengt (1995), Kvalitet från behov till användning. Studentlitteratur, Lund. Sverige. Crosby Philip B. (1996), Quality is Still Free - Making Quality Certain In Uncertain Times.McGraw-Hill USA. Deming W. Edwards (1994), The New Economics for Industry, Government, Education. Massachuttes Institute of Technology (MIT), Center for Advanced Engineering Study. Grönroos Christian (1998), Marketing services: the case of a missing product . The Journal of Business and Industrial Marketing.Volume: 13/1998 Number: 4 Page: 322 – 338. Grönroos Christian (2000), Palveluiden johtaminen ja markkinointi. Ekonomia –sarja, WSOY. Hannus Jouko (1994), Prosessijohtaminen - Ydinprosessien uudistaminen ja yrityksen suorituskyky Hiidenhovi Hannele (2001), Palvelumittarin kehittäminen sairaalan poliklinikalla. Väitöskirja Tampereen yliopisto. Juran Joseph M. (1988), Juran on Planning for Quality. The Free Press, New York USA.. Laamanen Kai (2001), Johda liiketoimintaa prosessien verkkona -ideasta käytäntöön. Suomen Laatukeskus koulutuspalvelut. Parasuraman, A., Zeithaml, Valarie A., Berry, Leonard L.(1985). A Conceptual Model of Service Quality and Its Implications for Future Research. Journal of Marketing. Fall 1985. Vol. 49, Iss. 4;  pg. 41, 10 pgs. Parasuraman, A., Zeithaml, Valarie A., Berry, Leonard L. Servqual: A Multiple-Item Scale For Measuring Consumer Perceptions of service quality. Journal of Retailing. Spring 1988. Vol. 64, Iss. 1;  pg. 12, 29 pgs. Salomäki Rauno (1999), Suorituskykyiset prosessit - hyödynnä SPC. Metalliteollisuuden keskusliitto MET. 23.11.2005