Pintaremontteja, peruskorjausta vai uudisrakentamista? – kaikkea tätä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusi lastensuojelulaki ja ehkäisevä lastensuojelu
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Sari Rissanen, ma. prof, laitoksen johtaja
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Sosiaalityö Tornio Saalismaa Seija, Karjalainen Sirpa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Lapset näkyviin – alkuarviointi ja lasten osallisuus lastensuojelussa
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Esitys Juha Mieskolainen
Perhetyön moninaisuus?
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
eri väestöpohjilla Palvelun tuottamisen vastuu?
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
YKSILÖ – JA PERHEKOHTAINEN LASTENSUOJELU
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Lastensuojelu nuoren tukena
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
projektipäällikkö Anna Ollila1 Anna Ollila projektipäällikkö Seminaari : Aikataulu ja resurssit.
Päivi Juurinen, suunnittelija
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Viestintäsuunnitelma
Lapsi- ja perhepalvelukeskus Ruusu Susanna Pirttiaho
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Jyväskylän alueyksikkö1 Kehittämisyksiköt : mitä pysyvä kehittämisrakenne.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaalihuoltolaki.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Lastensuojelun linjaukset ja laatusuositukset
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
LAPSIPERHEIDEN SOSIAALIPALVELUT PUNKALAITUMELLA
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Aikuissosiaalityön nuorten palvelut
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
TOIMINTASUUNNITELMAT 2018
Kehittämisen toimijat – systeeminen taso
Sote-uudistuksen toimeenpano
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Esityksen transkriptio:

Pintaremontteja, peruskorjausta vai uudisrakentamista? – kaikkea tätä. – sosiaalialan kehittämishanke seminaari 2.11.2006 Hämeenlinna Piirustuksia ja työkaluja kehittämistyön levittämiseen ja juurrutukseen Sirkka Rousu www.kunnat.net/lapset >lastensuojelu, lapsipolitiikka, varhainen puuttuminen www.kunnat.net/paras kunta- ja palvelurakenneuudistus www.sosiaaliportti.fi/sosiaalihanke >lastensuojelun kehittämisohjelma www.harava.net – maksuttomat pdf-julkaisut www.periferiaproductions.fi /sirkka rousu Tulevaisuutta tehdään nyt Sirkka Rousu

Juurruttaminen – toimintaympäristössään Käsitteistä Kehittämisen: perusteet, tehtävät, organisointi & prosessi, tulokset ja tuotokset, vaikutukset Juurruttaminen – toimintaympäristössään Levittäminen – markkinointi muillekin Käyttöönotto – ”valmis” tuote osaksi työtä Ilman suunnitelmapiirustuksia ei pärjätä ehkä edes pintaremontissa, puhumattakaan peruskorjauksessa ja uudisrakentamisessa, joissa suunnitelmat ovat jopa pakollisia: kuinka yksittäisen kehittämistyön tuotokset juurrutetaan osaksi työyhteisön työtä (tarvittaessa tuotekohtaiset vakiinnuttamissuunnitelmat), kuinka levittäminen toteutetaan (levittämis-markkinointi- ja viestintäsuunnitelma) kuinka esim. jokin valmis työmenetelmä tai järjestelmä (vrt.atj) otetaan käyttöön (käyttöönottosuunnitelma) Kuinka seurataan ja arvioidaan ja edelleen sen pohjalta kehitetään – kehittäminen osana jokaisen työtä Sirkka Rousu

Oman työn, oman työyhteisön, oman organisaation rakenteet Minkälaisia rakenteita kehittäminen ja oman työn tutkiminen tarvitsee – mistä on hyötyä? Oman työn, oman työyhteisön, oman organisaation rakenteet Organisaatioiden, kuntien ja eri toimijoiden yhteiset rakenteet Esimerkkinä lasten suojelu & lastensuojelu (kaksi diaa) Uudistuvat kunta- ja palvelurakenteet mahdollistajina? Jos niin halutaan … paras-puitelaki viittaa SHL:n 13 §:ään kun kunnat pohtivat sitä mitkä sote –tehtävät (ei vain palvelut ja palvelulogistiikka, vaan sosiaalihuollon tehtävät) kannattaa hoitaa yhteistoiminta-alueella yhteisesti (puitelaki 5§) ja laajan väestöpohjan kuntayhtymässä (puitelaki 6§). Lain perusteluissa viitataan sosiaalihuoltolain 13 §:n mukaiseen kunnalle kuuluvaan kokonaisvaltaiseen sosiaalihuollon tehtäväluetteloon, joka kattaa erilaiset sosiaalipalvelut, toimeentulotuen, sosiaaliavustukset, neuvonnan ja ohjauksen kuntalaisille, tiedotus-, koulutus, tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan sekä sosiaalisten olojen kehittämisen ja epäkohtien poistamisen. Puitelain perusteluissa korostetaan yhteistoiminta-alueen kuntien tiiviin yhteistyön merkitystä erityisesti vanhenevan väestön palvelujen, mielenterveystyön, päihdehuollon sekä lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi (HE 155/29.9.2006, s.100). Sirkka Rousu

LAPSEN JA NUOREN HYVÄÄ KEHITYSTÄ TUKEVA LÄHIYHTEISÖ JA PERUSPALVELUT lapselle ja nuorelle perheelle lähiaikuiset ja vertaiset oppiminen neuvolat perhekeskuspalvelut päivähoito lapsiperheiden koti- Palvelut … vapaa-aika; päivittäis- arjessa, sosiaalisina toimintoina…leirit, ’kesä- siirtolat’ jne. HUOLTA LAPSEN JA NUOREN KEHITYKSESTÄ > EHKÄISEVÄ TEHOSTETTU LASTEN SUOJELU lapselle ja nuorelle perheelle huolen tunnistaminen ja erilainen räätälöity VARhainen TUki VARTU – arviointi: 1.onko lapsella/nuorella oma luotto –läheinen, 2.mikä on lapsen terveys- ja kehitys >siihen tarvittava tuki, 3. miten lapsi ja perhe on osallinen heidän elämäänsä liitt.asioissa) lähiaikuiset ja vertaiset informaatiota ja neuvontaa oppimisen tuki ml oppilashuolto monimuotoiset perhepalvelut tehostettu tuki; päivähoito, neuvola perheen vartu –perhetyö vapaa-aika; päivittäis- arjessa, eril. sosiaaliset toiminnot…leirit, ’kesä- siirtolat’ jne. Lapsen ja perheen palvelujen kokonaisuus Kun HUOLI EI PIENENE ….. > arvioidaan lapsen ja nuoren tarvetta lastensuojelun palveluihin Lastensuojelun palveluprosessi Sirkka Rousu

Lapsen lastensuojelun asiakasprosessi, vastuutyöntekijä ja arviointi, palvelut Rousu, sovitettu SR&TH&MB Lapsi ei ole lsl- Asiakas = EHKÄISEVÄ TEHOSTETTU LASTEN SUOJELU Arvioinnin johtopäätös: Lapsi ei enää asiakas Aina sijoituksen jälkeen jälkihuolto KEHITYSTÄ TUKEVA LÄHI- YHTEISÖ JA PERUS- PAL- VELUT -toimivuus ... ! Lapsi on lastensuojelun tuen ja palvelujen tarpeessa – asiakkaana Lapsen palvelu- tarpeiden monipuolinen selvitys Asiakassuunnitelma Kuntouttava tuki Vanhempien oma Suunnitelma tarv. Sijaishuolto- suunnitelma, Suunnitelman toteutus Sijaishuollon päättyminen ja Jälkihuolto > ja jälki seuranta Huolen Tunnistaminen & vart u -tuki Arviointi lapsi tarvitsee juuri lastensuoj. .palveluja? Arviointi … lapsen suunnitelma Arviointi … sijoitustarve Arviointi … jälkihuollon tarve Arviointi huolesta lapsen ja perheen vartu -tuesta vastuun kantava työntekijä - voi olla myös lähisosiaalityöntekijä Moniääninen arviointi eri vaiheissa prosessia. Arvioidaan: lapsella on luotto –läheinen lapsen terveys ja kehitys & tuen toimivuus lapsen ja vanhempien sekä läheisten osallisuus Lapsen palveluprosessista vastaa sovittu peruskunnan/seudun/ alueen lastensuojelun sosiaalityöntekijä – lapselle viimeistään tässä vaiheessa oma sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua ja siinä muodostuvia monitoimijaisia ja moniammatillisia palveluketjuja on tarkasteltava ainakin osana lasten ja perheiden hyvinvoinnin kokonaisuutta. Vahvat työn tekemisen tukirakenteet, oman työn tutkimisen mahdollistuminen, oman työn jatkuvan kehittämisen mahdollistuminen. Tehostettua varhaista tukea lapselle, kotiin, vanhemmille lapsen luonnollisissa elin- oloissa - informaatio, neuvontaa - perhepalveluja, perhetyö - vertais-, yhteisön tukea - oppilashuoltoa - tehostettu tuki: pv.hoito, neuvola jne.. Palvelutarpeen arviointiin liittyvät tutkimukset ja selvitykset ja tuen järj. - lapsen ja perheen neuvonta - tehostetut lähi-/peruspalvelut - välittömät kriisipalvelut (jos lapsi vaarassa tai kiireellisen hoidon tarpeessa heti) Kuntouttava tuki ja palvelut lapselle ja perheelle - tehostettu tuki biol. perheelle jos lapsi päädytään sijoittamaan LNP- menettely / muu vast. neuvottelut Kuntouttava tuki ja palvelut lapselle ja häntä hoitaville (perhehoitaja, sukulaishoitaja, lastenkoti …) - lapsen jälkihuoltoon liitt.tuki ja lähi-ihmisten tuki Jälkiseuranta (lapsen/nuoren elämän kehittyminen) Sirkka Rousu

keskuskaupunki jättää lisäksi aluetta koskevan Kunta- ja palvelurakenteiden uudistamisen luonnospiirustukset on jokaisen kunnan jätettävä jo 30.6.2007 keskuskaupunki jättää lisäksi aluetta koskevan suunnitelmansa 31.8.2007. Kunnan (ja erityisesti Sote- toimialan) elinvoimaisuuden, palvelurakenteiden uudistamisen jne., edellyttämille yhteistyön rakenteille tahtotila ennen sitä. Työkaluna HE 19.10.2006 SVOL –uudistamisesta; sosiaali- ja terveydenhuollon tavoite- ja toimintaohjelman sijaan laaditaan sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma. Ohjelma täsmentää ja toteuttaa hallitusohjelmaa. Kehittämisohjelman mukaisesti kohdennetaan myös SVOL-kehittämisrahoitus. Rahoitus suunnataan laajempiin ohjelmallisiin hankkeisiin, joilla edistetään kunta- ja palvelurakenneuudistustyötä. Sirkka Rousu

lastensuojelun kehittämisohjelman Käytännön esimerkki lastensuojelun kehittämisohjelman työkaluista Sirkka Rousu

Kunnan tai useamman kunnan suunnitelma lastensuojelun järjestämisestä ja kehittämisestä12 § (HE 26.10.2006/presidentin esitys 3.11.2006, lakityöryhmän ehdotus STM selvityksiä 2006:25) Kunnan tai useamman kunnan yhdessä on laadittava lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi ja lastensuojelun järjestämiseksi ja kehittämiseksi kunnan tai kuntien toimintaa koskeva suunnitelma, joka hyväksytään kunkin kunnan kunnanvaltuustossa ja tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa. Suunnitelma on otettava huomioon kuntalain (365/1995) 65 §:n mukaista talousarviota ja -suunnitelmaa laadittaessa. Suunnitelman tulee sisältää suunnittelukaudelta tiedot: 1) lasten ja nuorten kasvuoloista sekä hyvinvoinnin tilasta; 2) lasten ja nuorten hyvinvointia edistävistä ja ongelmia ehkäisevistä toimista ja palveluista; 3) lastensuojelun tarpeesta kunnassa; 4) lastensuojeluun varattavista voimavaroista; 5) lastensuojelulain mukaisten tehtävien hoitamiseksi käytettävissä olevasta lastensuojelun palvelujärjestelmästä; 6) yhteistyön järjestämisestä eri viranomaisten sekä lapsille ja nuorille palveluja tuottavien yhteisöjen ja laitosten välillä; sekä 7) suunnitelman toteuttamisesta ja seurannasta. Uudistettu lastensuojelulaki tullee voimaan 1.1.2008. Sirkka Rousu

7 § lasten ja nuorten hyvinvoinnin seuraaminen Lasten kasvuolot, hyvinvointi, ehkäisevä työ, tuki koulunkäyntiin, lapsi huomioitava aikuisten palveluissa … sisältyvät lastensuojelulakiin velvoittaen eri tahoja ja toimijoita - myös laki lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisestä Suomessa (1991) - samoin perustuslaki (2000), erityisesti 19 § nämäkin koskevat ja velvoittavat kaikkia 7 § lasten ja nuorten hyvinvoinnin seuraaminen 8 § palvelujen kehittäminen kasvatuksen tukemiseksi 9 § tuki koulunkäyntiin 10 § lapsen huomioon ottaminen aikuisille suunnatuissa palveluissa 11 § lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen: ehkäisevä lastensuojelu sekä lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu 12 § suunnitelma lastensuojelun järjestämisestä ja kehittämisestä Sirkka Rousu

RIITTÄVÄN LIIAN L a p s i- ja p e r h e p o l i t ii k k a Lastensuojelupolitiikka RIITTÄVÄN SUOJAAVISSA OLOSUHTEISSA KASVAVAT LAPSET LIIAN HAAVOITTAVISSA OLOSUHTEISSA KASVAVAT LAPSET Kulloinkin elettävä aika määrittää rajaa koko ajan Sirkka Rousu

Lastensuojelun kehittämisohjelma 2004 - 2007 tavoitteellisuutta, suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä lastensuojelupolitiikan ohjaukseen lastensuojelupalvelujärjestelmän johtamiseen lastensuojelun asiakastyöhön Nettisivut osoitteessa www.sosiaaliportti.fi sosiaalihankelastensuo- jelun kehittämisohjelma

Lastensuojelun kehittämisohjelman toteuttaminen vuosina 2006-2007 Kehittämispäällikkö Kristiina Laiho Lastensuojelun kehittämisohjelma Sosiaalialan kehittämishanke/STM

Osioista kokonaisuudeksi Osiot ja niiden vastuuhenkilöt: Lapsipolitiikka (Auli Paavola, Lastensuojelun keskusliitto) Alkuarviointi ja avohuollon työ, Lasten osallisuus (Mikko Oranen, Ensi- ja turvakotien liitto, osallisuus syksy 2006) Palveluketjut ja seudulliset palvelut (Sirkka Rousu, Kuntaliitto) Huostaanotto (Juha Jokinen, Helsingin kaupunki) Sijais- ja jälkihuolto (Sari Laaksonen, Lastensuojelun keskusliitto ja Päivi Känkänen, Stakes) Lastensuojelulain uudistaminen, Substanssi-ryhmä (Päivi Sinko, Helsingin yliopisto) Lastensuojelun ydinkysymykset (Marjatta Bardy, Stakes, koko kehittämisohjelman ajan) Nuorten avohuoltoselvitys (Alpo Heikkinen, Hgin kaupunki, syksy 2006)

Keskeiset valinnat 2006-2007 (esite) Politiikka Lastensuojelun kansallinen asiakirja (mitä? miksi? keille? kuinka?): Lastensuojelun kansalliset linjaukset Lastensuojelun suunnitelma, kunnallisen ja alueellisen lastensuojelun suunnittelu ja ohjaus Turva työntekijälle Lastensuojelun käsikirja Sosiaaliporttiin Perus- ja täydennyskoulutuksen tehtävän tarkastelu Erityisosaamisen ja lastensuojelun palvelurakenteen uudistamisen edistäminen Yhteistyössä sosiaalihankkeen muiden alahankkeiden kanssa: lastensuojelun tehtävärakenne, osaamisen kehittäminen ja dokumentointi + asiakastietojärjestelmä Lasten osallisuus, ns.alkuarvioinnin kehittäminen lapsilähtöisyys, lastensuojelutarpeen selvitys Pitkäkestoisen ohjelman valmistelu, eri rahoituslähteiden hyödyntäminen Lastensuojelulain kokonaisuudistus valmis; opas lain käyttöönottamiseen

Tavoitteita tulevaisuuteen Lastensuojelun ammattilaiset määrittävät lastensuojelua Lasten osallisuus lastensuojelussa ei ole tavoite vaan käytäntö Laki ja linjaukset yhtenäistävät lastensuojelua Turvataan riittävä ja osaava henkilöstö  tiimimäiset rakenteet, työn tukirakenteet, alueellinen palvelurakenne, kehittämisyksiköt Tutkimusta ja kehittämistoimintaa käynnissä  aktiivinen lastensuojelu