Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, 2003. Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
. Rauman freinetkoulu.
Advertisements

PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus
ELINIKÄISEN OPPIMISEN AVAINTAIDOT
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Kirkon ja koulun uskontokasvatus
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Georgij Putilin Näkökulmia tieto- ja viestintätekniikan käytöstä soitonopetuksessa.
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
AUKTORITEETTISUHTEET JA MORAALI
Tutorkoulutus I vaihe Tervetuloa Tutortoiminnan tavoitteet Lisätä opiskelijan itseohjautuvuutta, parantaa opiskeluilmapiiriä ja motivaatiota, tuoda.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opiskelijan etiikka ja moraali Onko sitä?
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
TLP081 Ammattien etiikka ”Ammattietiikka on ammattiylpeyden selkäranka” Matti Viljanen, Insinööriliiton pj.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Oppiaine-kokonaisuus
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 9. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
LIIKUNTATIETEIDEN TUTKIMUSETIIKKA Kalervo Ilmanen yliassistentti, dosentti Jyväskylän yliopisto.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
TERVETULOA LENTÄVÄNNIEMEN KOULUUN
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Terveyden määritelmät
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
Moraali Eräät nohevat 9A.
Vapaaehtois- ja vertaistoimijan motiivit, roolit ja rajat
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
Suuntia kriittiseen uskonnonopetukseen
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Yksilön lyhyt historia
Hyvän elämän tekijöitä
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Yritykset ja yhteiskunta
2 Terveysosaaminen.
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
Esityksen transkriptio:

Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen

Opettaja eettisenä kasvattajana?  Opettaja universaaliin järkeen kasvattajana ( )  Valistuksen ihanne, hegeliläisyys, luterilaisuus  Opettaja luonteen hyveisiin kasvattajana ( )  Usko pelkkään järkeen ilman luonteenkasvatusta horjui  Opettajan tuli kehittää siveellisesti luja luonne  Opettaja sosiaaliseen toimintaan kasvattajana (1940-)  Painopiste sosiaaliseen elämään ja yhteiskuntaetiikkaan  Kritiikki moraaliseen vaikuttamiseen ja arvojen siirtämiseen

Opettaja eettisenä kasvattajana?  Opettaja yksilön valintoihin kasvattajana (1970-)  Arvomaailmassa maallistuminen, yksilöllistyminen ja suhteellistuminen  Pyrkimys vapautua kaikista auktoriteeteista  Postmoderni etiikka: moraalilla ei ole mitään yleispätevää, luotettavaa tai objektiivista perustaa  Koulukasvatuksessa painopiste sosialisaatiosta individualismiin  Opettajan huomioitava koulun ja kotien arvomaailmojen eroavaisuudet  Opettaja on luopunut moraalisesta asiantuntijuudesta samalla kun kasvatuksen painopiste on siirtynyt sosiaalista elämää sääteleviin periaatteisiin ja sosiaalisiin taitoihin  Puhe moraalista on neutralisoitunut

Opettajan työn eettinen ulottuvuus: ammatillisuus ja persoonallisuus  Peruslähtökohdaltaan arvosidonnainen työ  Pyrkimys hyvään ja oikeaan  Oma persoonallisuus  Ulkoinen vaikuttaminen  Lait, asetukset, työympäristö, vanhemmat  Hyvä ammattitaito pohjana  Yhteisöllisyys ja yksilöllisyys  Kyky uudistua ja uudistaa  Auktoriteetti  Status, karisma, asiantuntijuus, moraalinen auktoriteetti

Opettajan työn eettinen ulottuvuus: tulevaisuuden perspektiivi  Taustalla ajatus opettajasta, joka osallistuu aktiivisesti yhteiskuntaan  Kyky kohdata tulevaisuus  Oman työn tulokset näkyvät vasta tulevaisuudessa  Kyky olla mukana edesauttamassa muutoksia ja olla päättämässä suunnasta  Nykyiset opiskelijat ovat tulevaisuuden eettisiä toimijoita

Opettajan työn eettinen ulottuvuus: valta, itsenäisyys ja vastuu  Opettaja tekee jatkuvasti työssään valintoja ja päätöksiä  Ei vain päätösten toimeenpanija  ”Tein niin, koska esimies käski”  Opettajan ja oppilaan välinen vuorovaikutus  Valta, vastuu, tavoitteet, opiskelijoiden ratkaisut, opettajan toimenpiteet  Toiminta opiskelijaryhmän kanssa  Positiiviset oppimiskokemukset, itsetunnon tukeminen  Turvallinen ympäristö

Etiikka opetus- ja ohjaustyössä ”Moraaliset ja eettiset kysymykset kuuluvat kaikkeen opetukseen ja oppimiseen, koska kaikkia asioita voidaan tarkastella myös oikean ja väärän näkökulmasta.” ”Koska valmiita toimintamalleja ja reseptejä ei entiseen malliin ole, kysymyksiä oikeasta ja väärästä joudutaan pohtimaan ennakoimattomissa tilanteissa.” (Jussi Onnismaa)