Kiinteistöhallinta SKH Asuntopalvelu Markku Kulomäki Oy

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tähän tarvittaessa otsikko Hyvän hallitustyön edellytyksiä Hallituksen puheenjohtaja Rolf Nyholm Apulaiskaupunginjohtaja Heli Orenius 040.
Advertisements

HALLITUKSEN JÄSENTEN TEHTÄVÄT YHDISTYKSESSÄ
konsernin johtamisjärjestelmä
Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat
Pohjois-Kuoreveden vesiosuuskunta Toimitusjohtajan tehtävät
Työ- ja elinkeinokeskus HÄMEEN TE-KESKUS APUNA YRITYKSESI OMISTAJANVAIHDOKSESSA Loppi Hannele Heikkinen Sukupolvenvaihdosten edistäminen ja.
Isännöinnin uusi rooli taloyhtiön viestinnässä
Yhdistyslaki – Järjestökoulutus
www.nuorisokanuuna.fi1 KANUUNAN TOIMINTAPERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ON HYVÄKSYTTY KANUUNA- SEMINAARISSA KOTKASSA
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
Enfo käynnistää konsernin jakautumisvalmistelut Tiedotustilaisuus
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Sisäilmayhdistys ry Korjausvastuut1 TAUSTA  vastuut lainsäädännössä  AOYL  AHVL, LHVL  ongelman syy vaikuttaa vastuuseen  rakenteellinen vika  huono.
Taloyhtiön kuntotodistus
Mihin strategiaa tarvitaan?
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
AYYE Säädöskokoelma ja syksyn toimivalta.
Asukasdemokratia Lohjan Vuokra-asunnot Oy:ssä (Lova)
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Hyvinvointitoimikunnan tehtävät ja rooli Kaupunginhallitus Ma
— Hyvän asumisen puolesta — OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Yhtiökokouskurssi Kirkkotorin koulutuskeskus, Oulu Luentomateriaali löytyy yhdistyksen.
Sisäilmayhdistys ry Sisäilmayhdistys Allergia- ja Astmaliitto Asumisterveysliitto Hengitysliitto Sosiaali- ja terveysministeriö Ympäristöministeriö Sisäilmavuosi.
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Tulevaisuuden haasteet ja tarpeet korjausrakentamisessa 8. 10
LVI-neuvontaJaakko Laksola Korjaustarpeen toteaminen Hallituksella/yhtiökokouksella pitää olla näkemys! Missä ollaan nyt? Mihin suuntaan ollaan menossa?
Stora Enso Corporate Governance
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Ohjaatko vai johdatko? Ohjaatko vai johdatko ryhmää – kaksi eri asiaa
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
”Omistajan odotukset ja jäsenistön oman governance ohjeistuksen kehittäminen” ”Hallinto hallinnassa?” –seminaari Hannu Hulkkonen.
LIIKUNTASEURA TAI -JÄRJESTÖ SEKÄ YHTIÖITTÄMINEN Tampere Asianajaja, varatuomari, MBA Mikko Pihlajamäki
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
1 IT-seminaari ISTEKKI OY 1.Yhtiön esittely Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Kuopion kaupungin IT- ja lääketieteellisen tekniikan palvelutuotantoyhteistyön.
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - lainsäädäntövertailun johtopäätökset ja suositukset VT Sirkka Terho.
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
OKM–CSC-vuosisopimuksen valmistelu Juha Haataja
LAUKAAN KUNTA TA 2017 Vuosikello Lasse Leppä Kunnanhallitus
Vinkkilista hyvän yhteistyön rakentamiseen järjestön luottamusjohdon ja operatiivisen johdon välille Vinkit poimittu OK-opintokeskuksen ja SOSTEn järjestämässä.
Ulkoisen hallituksen merkitys liiketoiminnassa Veli-Matti Nopanen Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry.
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
YIT-YHTYMÄ OYJ |1 YIT-Yhtymä Oyj:n varsinainen yhtiökokous klo
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
Aulikki Otranen1 Kehittämis- ja neuvottelupäivä
HEKA MAUNULA TALOTOIMIKUNNAT TERVETULOA!
Uusien toimijoiden koulutus Hallituksen toiminta, oikeudet, velvollisuudet, toimihenkilöiden tehtävät Markku Tikkanen ja Kirsi Contursi.
Toimiva yhdistys ja sen haasteet Eija Eloranta projektipäällikkö Turun yliopiston Brahea-keskus
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hallituksen ehdotus
Miten kokous sujuu? Miten saan näkemykseni esille?
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
Järjestötoiminnan ABC
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
16 Kotini on linnani s
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
Mitä väliä? Ketä kiinnostaa?
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
ORNAMO 2020 UUSI ORNAMO Muotoilijan tehtävät muutoksessa
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
SISÄINEN Hanke- optimointi
MAAN JA HUONETILOJEN HALLINTA
Marttayhdistyksen vuosikello
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen jäsenpalvelut taloyhtiöille
Esityksen transkriptio:

Kiinteistöhallinta SKH Asuntopalvelu Markku Kulomäki Oy TALOYHTIÖ 2007 Yhteistoiminta ratkaisee viihtyvyyden Markku Kulomäki 26.4.2007 Hyvä henki hallitkoon !

Ben Grass Jouko Heino Keijo Kaivanto Markku Kulomäki HYVÄ HALLINTOTAPA TALOYHTIÖSSÄ

YMPÄRISTÖN MUUTOSTEN ARVIOINTI asukkaat ja rakennukset vanhenevat kiinteistöjen korjauskustannukset kohoavat; kysyntä kasvaa, yksikkökustannukset kohoavat erityisryhmien määrä kasvaa; esimerkiksi nuorten ja ikääntyvien tarpeet ovat usein hyvinkin erilaisia yksin asuminen lisääntyy asukasrakenne kansainvälistyy työtä tehdään yhä enemmän kotona asumisen rooli monimuotoistuu – asiakkuus ja kuluttaminen muuttuvat; yksilöllisyys yhteiskunnallisena trendinä vaikuttaa voimakkaasti myös asumiseen kohdistuviin odotuksiin kodin merkitys kasvaa ja kotiin halutaan panostaa entistä enemmän talotekniikka kehittyy edelleen nopeasti.

Mitä taloyhtiössä arvostetaan ? asunnon hinta ja laatu vastaavat asunnosta maksettua hintaa asunto säilyttää arvonsa asunto vastaa asukkaan senhetkisiin asumistarpeisiin asuminen taloyhtiössä on turvallista ja terveellistä asumispalvelut on järjestetty ja ne toimivat vastike vastaa osakkaan käsitystä asumispalveluiden tasosta kiinteistönhoito ja -huolto toimivat hyvin ja osakas saa apua tarvittaessa osakas voi vaikuttaa taloyhtiön kehitykseen korjaustoiminta on ennakoitua osakas saa riittävästi tietoa taloyhtiön asioista osakas saa vastakaikua puheenjohtajalta ja isännöitsijältä ja saa asiansa tarvittaessa hallituksen käsiteltäväksi asuminen taloyhtiössä vahvistaa osakkaan identiteettiä.

KIRJAN KOLME TEESIÄ 1) Asunto-osakeyhtiö on palveluyritys, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, vaan tarjota vastiketta vastaan palveluita osakkeenomistajille 2) Asukas on asiakas, joka haluaa hyviä asumispalveluita oikeaa vastiketta vastaan 3) Osakas on sijoittaja, joka vaatii tarkkaa päävarallisuutensa hoitamista.

MIKÄ TALOYHTIÖSSÄ KIINNOSTAA ? Asukasnäkökulmasta osakasta kiinnostavat etupäässä seuraavat asiat: taloyhtiön vastikkeen suuruus asumispalveluiden taso oikea maksu-, vastike- ja rahoituspolitiikka Sijoittajaa ja myyntiaikeissa olevaa asukasta kiinnostavat seuraavat asiat: asunnon asema asuntomarkkinoilla miten asunnosta saa parhaan mahdollisen hinnan osakkeen arvo ja arvonnousun mahdollisuus

TALOYHTIÖN TOIMIELENTEN ROOLIJAKO Yhtiökokouksen keskeisin tehtävä on valita omistajuutta edustaja hallitus Hallituksen on huolehdittava ja vastattava siitä, että kiinteistössä on ammattitaitoinen isännöitsijä Hallituksen puheenjohtaja ohjaa ja johtaa hallitusta ja pitää yhteyttä isännöitsijään Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja

TOIMIVALTASUHTEET YHTIÖKOKOUS HALLITUS ISÄNNÖITSIJÄ Ylin päättävä elin Yhtiöjärjestyksen ja lain mukaiset asiat Laajakantoiset asiat Hallituksen valitseminen HALLITUS Päätökset yhtiökokouksen päätösten raameissa Toiminnan asianmukainen järjestäminen ja organisointi Toimeenpanopäätökset Yhtiökokouksen päätösten valmistelu Isännöitsijän valinta ja valvonta ISÄNNÖITSIJÄ Hallituksen ja yhtiökokouksen päätösten toimeenpano Asioiden valmistelu ja asiantuntijoiden käyttö Toimivan hallinnon ylläpito Sopimuskumppaneiden valvonta Operatiiviset päätökset TILINTARKASTUS Raportointi hallitukselle ja yhtiökokoukselle Tilintarkastus-kertomus Neuvot isännöitsijälle

HALLITUSTYÖN HAASTEET Hallitustyöskentelyyn palveluyritysmalli tuo erityisesti seuraavia haasteita: hallitustyöskentelyn painopiste on oltava toisaalta hyvän asumisen ja toisaalta asuntojen arvon kehittämisessä ennakoinnin, pitkän tähtäimen suunnittelun ja muuttuvan ympäristön huomioon ottamisen merkitys kasvaa hallituksen on tunnettava taloyhtiön perustiedot ja osattava arvioida asumispalvelutarpeet osakkaita on informoitava riittävästi taloyhtiön asioista keskustelun ja yhteisen suunnan varmistamiseksi kiinteistöala ja asumisen tarpeet on tunnettava.

HALLITUKSEN TEHTÄVIÄ 1) strategiset tehtävät 2) kokonaisuuden hallinta ja tulevaisuuden suunnittelu 3) Isännöitsijän tukeminen, valvominen ja ohjeistaminen 4) Isännöitsijän valitseminen ja tarvittaessa erottaminen 5) omistajien edunvalvonta 6) yhtiön taloudesta vastaaminen 7) lakisääteiset tehtävät, jotka johtuvat lähinnä asunto-osakeyhtiö- ja osakeyhtiölaista 8) yhtiöjärjestyksen noudattaminen

Hallitustyöskentelyn eri muodot - hallitustyypit Lakimääräinen hallitus Vahtimestarihallitus Määräävä hallitus Osallistuva hallitus Tavoitteena strateginen ja ennakoiva hallitus

Hallituksen työ- ja kokoussuunnitelma Suunnitelmien laatiminen auttaa hallituksen tehokasta työskentelyä Hallituksen työjärjestyksessä voidaan määritellä mm. seuraavat asiat: kokouksen koollekutsumisaika ja -tapa kokoonkutsuja puheenjohtajan ollessa estyneenä kokouspaikka työskentelytavat (esim. puhelin- ja nettikokoukset) tiedottaminen hallituksen päätöksistä mahdollinen vastuiden jako hallituksen jäsenten kesken

TALOYHTIÖN HALLITUKSEN VUOSIKELLO Tilikausi vaihtuu Tämän tilikauden korjaushankkeiden tarjoukset tulleet Toimintakertomus ja korjausohjelma vahvistettu Hallituksen tilinpäätöskokous Yhtiökokouksen valmistelu tammi-huhtikuu Päivitetty PTS ja toiminta kertomus lausunnoille 12 1 11 Kiinteistöstrategian päivittäminen 2 Hallituksen tiedote Syystalkoot 10 3 Sisäkorjaushankkeiden toteutumisen seuranta Yhtiökokous maalis-toukokuu 9 4 Välitilinpäätös per 30.6. Seuraavan tilikauden hankkeet vahvistettu Hallituksen järjestäytymiskokous maalis-toukokuu 8 5 Uusien hallitusjäsenten perehdytys 7 6 Kevättalkoot Hallituksen tiedote Kaikki tilivuoden työt tilattu Ulkokorjaushankkeiden toteutumisen seuranta

HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA Hallituksen puheenjohtaja on toimeenpaneva voima hallitustyöskentelyssä Hyvä ja osaava hallitus toimii aina puheenjohtajansa kautta ohjelmoidusti ja jämäkästi Säännöllinen yhteistyö isännöitsijän kanssa on erittäin tärkeää Puheenjohtajan aktiivisuus ja tehokkuus ratkaisevat Puheenjohtajan tehtävänä on luoda hallitustyöskentelylle avoin ja hyvä ilmapiiri, joka rohkaisee kalkkia hallituksen jäseniä vuoropuheluun ja aktiivisuuteen

HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN TEHTÄVÄT valvoa, että hallitus täyttää sille kuuluvat tehtävät huolehtia, että hallitus kokoontuu riittävän usein ja aina tarvittaessa kutsua hallitus kokoon vastata hallitukseen tuotavien asioiden valmistelusta ja niihin perehtymisestä yhteistyössä isännöitsijän kanssa johtaa hallituksen kokousta, varmistaa hallituksen päätöksentekokyky ja luoda kokouskuri ratkaista asia äänten mennessä tasan asiakysymyksissä allekirjoittaa hallituksen kokouksen pöytäkirja kirjoittaa yhtiön toiminimi yhtiöjärjestyksen perusteella valvoa päätösten täytäntöönpanoa varmistaa taloyhtiön strategian toteutuminen ja puuttua ongelmiin huolehtia kaikkien jäsenten tiedonsaannista koulutuksella ja alan julkaisuilla pitää tilikauden aikana yhteyttä tilintarkastajiin.

Henkilökohtaiset ominaisuudet tukevat hyvää hallitustyöskentelyä Aito kiinnostus yhtiön ja kiinteistöalan asioihin Halu perehtyä yhtiön asioihin Halu oppia uutta Yhteistyökyky Halu ajaa taloyhtiön etua Asunto-osakeyhtiön toiminnan ymmärtäminen Tieto taloyhtiön vastuu- ja valtasuhteista Osaa ja haluaa käyttää asiantuntija-apua Ymmärtää isännöitsijän roolin ja tehtävät Valmistautuu kokouksiin Hyväksyy erilaisuuden hallituksessa Hallitsee kokoustekniikan

Olemme valmiita yhteistyöhön Olemme valmiita yhteistyöhön ! Asuntopalvelu Markku Kulomäki Oy Markku Kulomäki KIINTEISTÖHALLINTA SKH www.skh.fi Asuntopalvelu Markku Kulomäki Oy Beckerintie 7, 00410 HELSINKI Puh 5306 3241, Gsm 050-5747 107 markku.kulomaki@skh.fi