15.5.2014 Merja Söderholm, STM Visiona tapaturmaton Suomi - Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma vuosille 2014 - 2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntien kustannukset alas
Advertisements

Liikenneturvallisuustavoitteet Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Asunnottomuuden ehkäisy Oulussa
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Jokaisella lapsella on mahdollisuus…
Anne Lounamaa1 Mitä pitäisi tehdä aivovammojen ehkäisemiseksi.
Innostaa, uudistaa ja yhdistää. Annetaan jokaisella lapselle mahdollisuus…
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Tampereen ympäristökuntien liikenneturvallisuussuunnitelma Kangasalan liikenneturvallisuusryhmän kokous
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Etelä-Kymenlaakson kuntien turvallisuussuunnitelma
TURVALLISUUSSUUNNITTELU POHJOIS-SAVOSSA Turvallisuusseminaari
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Muistelua kissakampanjan taipaleelta Säätytalo Merja Söderholm, STM.
Kotitapaturmien ehkäisykampanja 2013 Kaarina Tamminiemi, Erityisasiantuntija, kampanjan puheenjohtaja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Tapaturmat s
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Erityisesti Isä-projekti
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Sisäisen turvallisuuden ohjelma Matti Järvinen Liikenneturva.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Vantaan kihlakunnan poliisilaitos SUURTEN KAUPUNKIEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU -SEMINAARI Turvallisuustalkoot ja poliisitoiminnan tavoitteet Yrjö.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Lasten tapaturmat.
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ 10 tärkeää toimenpidettä.
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Turvallisuussuunnittelu – haetaanko vastauksia todellisiin uhkiin vai mielikuviin Suurten kaupunkien turvallisuus- suunnittelu.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma vuosille Pysy Pystyssä kampanjan media-tilaisuus Pirjo Lillsunde.
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Työsuojelu Suomessa.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
STM/PSO/MM Alkoholiohjelma STM/PSO/MM Litraa, asukasta kohden Alkoholijuomien kokonaiskulutus 100 %:n alkoholina vuosina.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Poikkihallinnollinen ohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ( ) Paula Karjalainen Ylitarkastaja
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Hurtig TE1 Turvallisuus. Turvallisuus Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Tapaturmaisesti vuosittain kuolee noin 3000 henkeä.
Osatyökykyisille tie työelämään. Kärkihanke osana strategisen hallitusohjelman toimeenpanoa 2016 – 2019 Painopistealue Hyvinvointi ja terveys.
Katri Arnivaara Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala Hankekoordinaattori 1.
Kainuun Turvallisuussuunnitelma Vuosille Sari Marita Ikäheimo
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Valtakunnalliset liikenneturvallisuustavoitteet
Pelastustoimen uudistaminen
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
Tapaturman määritelmä… Äkillisen, odottamattoman ja tahattoman tapahtuman seurauksena henkilö menehtyy, loukkaantuu vakavasti tai saa lievemmän vamman.
Hyvinvointia yhteistyöllä!
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
Väliaikaisten koulureittien turvallisuus Hanke-esittely
Valvira Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Vammaislainsäädännön uudistaminen-
Kodin turvallisuus- valmennus
Esityksen transkriptio:

Merja Söderholm, STM Visiona tapaturmaton Suomi - Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma vuosille

Suomalaista turvallisuuskulttuuria!  Rapatessa roiskuu  Tekevälle sattuu  Kun on sama pää kesät talvet, niin sattuuhan niitä vahinkoja  Humalaisen tuuri suojaa tapaturmilta  Pojat ovat poikia

Tapaturmatilanne Tapaturmakuolemat : Koti ja vapaa-aika 2 357; Liikenne 255; Työ 28

Suomi Euroopan häntäpään maita: Tapaturmakuolleisuus/ asukasta

5 Tapaturma-alojen erilaisuus Tapaturma-alojen rakenne ja toiminta erilaisia, vaikka seuraukset samoja ja toiminnan kohteena yksi ja sama kansalainen Koti- ja vapaa-ajan tapaturma-ala:  Panostus ehkäisytyöhön huomattavasti vähäisempi.  Lainsäädäntö vähäistä.  Ei lakisääteistä vakuutusjärjestelmää.  Koti yksityistä aluetta. Kansalaisilla ja ammattilaisilla ei vielä tarpeeksi tietotaitoa.  Monia lajeja ja toimijoita.  Vähän esillä mediassa.  Kuitenkin kustannus-vaikuttavuus tehokasta !

Tavoiteohjelma Visio: Kenenkään ei tarvitse kuolla tai loukkaantua tapaturman seurauksena Tavoitteet:  Hyvä turvallisuustaso toteutuu kaikissa ympäristöissä.  Vakavien ja kuolemaan johtavien koti- ja vapaa-ajan tapaturmien määrä vähenee 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.  Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn voimavarat vahvistuvat ja toiminnan pysyvyys varmistetaan

Toimintakokonaisuudet ja toimenpiteet (92 kpl)

Turvallisuuskulttuuria parannetaan  Eri organisaatioiden toimintaan, johtamiseen, suunnitteluun liitetään turvallisuuden edistäminen.  Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy liitetään pysyväksi osaksi työpaikkojen turvallisuustyötä.  Ehkäisytyössä otetaan huomioon nuorten ja keski- ikäisten miesten suurempi tapaturmariski. Osaamista vahvistetaan kaikissa koulutusasteissa ja opettajien koulutuksessa Viestintää tehostetaan: Yhteistyötä lisätään, järjestöjen viestintää lisätään ja kuntalaisten osallisuutta lisätään, viestinnän ammattilaisten tietoisuutta lisätään

Turvallisuustyötä vahvistetaan  Valtioneuvoston periaatepäätös ja hallitusohjelma.  Turvataan voimavarat.  Selvitetään mahdollisuus laatia oma lainsäädäntö. Nyt terveydenhuoltolaissa.  Pelastusliivien käyttöpakko ja laajennus.  Valmistetaan sosiaalihuollon toimintayksiköiden ja kotipalvelujen turvallisuusohjeistus.  Tilastoseurantaa ja tutkimusta kehitetään ja lisätään

Paikallista ehkäisytyötä vahvistetaan  Edistetään koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyä. Kuntia Safe Community -verkostoon.  Seurantatiedot ja toiminta hyvinvointikertomukseen ja turvallisuussuunnitteluun, jotka syytä yhdistää. Viedään kuntien strategiaan.  Vammojen hoitoon liitetään ennaltaehkäisy.  Kuluttajapalveluiden valvonnan tehostaminen.  Liitetään liikuntaturvallisuus osaksi työpaikkojen ja muiden tahojen liikuntatoimintaa

Päihteiden ja lääkkeiden käytön aiheuttamia tapaturmia ehkäistään  Alkoholi-, raittiustyö- ja järjestyslainsäädännön uudistus.  Lisätään tapaturma- ja päihdealan yhteistyötä.  Ruorijuopumuksen raja alennetaan 0,5 promilleen.  Päivystyspoliklinikoiden tapaturmapotilaat puhallutetaan ja puututaan riskikäyttöön.  Myrkytysten hoidon yhteydessä tehdään psykiatrin konsultaatio. Vanhempien päihteiden käytöstä aiheutuvat turvallisuusongelmat huomioidaan

Yhdenvertaisuutta vahvistetaan ja haavoittuvien ryhmien turvallisuutta parannetaan  Selvitetään turvallisuustilanne.  Otetaan käyttöön varhaisen puuttumisen toimintamalleja.  Viranomaisyhteistyötä kehitetään kotikäyntityössä.  Kohdennetaan valvontaa riskiperustaisesti.  Jalankulkijat huomioidaan tasa-arvoisesti liikenneturvallisuuden lainsäädännössä ja suunnittelussa

Ympäristön ja tuotteiden turvallisuutta parannetaan  Perehdytetään asumiseen liittyvät toimijat.  Palveluyksiköiden suunnittelussa ja valvonnassa huomioidaan turvallisuusasiat.  Liikuntapaikkojen turvallisuutta edistetään.  Jalankulkuväylien kunnossapitoa parannetaan.  Valmistajien ja maahantuojien ohjausta parannetaan.  Luodaan ja lisätään turvallisuusteknologioiden innovaatio- ja kokeiluympäristöjä

Kaatumis- ja putoamistapaturmat ehkäistään  Selvitetään aivovammojen ehkäisyn ohjelman tarve.  Rakentamismääräyksiä kehitetään erit. porrastapaturmien ehkäisemiseksi.  Vanhuspalveluissa otetaan käyttöön systemaattinen kaatumisten ehkäisyn toimintamalli esim. Ikinä -malli.  Kotikäynnin yhteydessä tehdään kaatumisvaaran arviointi.  Lisätään vanhustenhuollon ja liikuntatoimen yhteistyötä.  Jalankulkijoiden liukastumisia ehkäistään

Summa summarum  Koti ei ole sen vaarallisempi paikka kuin muut ympäristöt, kun ennakoidaan vaarat ja riskit ja poistetaan ne.  Tehokkaiksi todettuja ehkäisykeinoja on lukuisasti

Työn tueksi - Kotitapaturmien ehkäisykampanja

Kiitos ja turvallista kesää!