Koulunuorisotyöhanke

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Tomi Kiilakoski Kuopio
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Oppilashuoltotyö Kokkolassa
nuorisotyöntekijänä koulussa joka päivä
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Yhteisöllisyyden uusi tuleminen
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
LAHDEN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT
Turun esi- ja perusopetuksessa
Työrauha ja haastavat tilanteet
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Toteuttava taho: nimi: pvm: 11. joulukuuta 2014 OPINNÄYTETYÖ Valttikiri.
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
HYVINKÄÄN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hanke ESR ja Lapin lääninhallitus Hallinnoija, Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapset, nuoret.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Sairaalaopetuksen kehittäminen Helsingissä 2010 Saireke-seminaari Auroran koulussa
Pilottihankkeiden onnistumiset, hankaluudet ja opinpaikat Veronika Honkasalo
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
www.nuorisokanuuna.fi1 Toimintasuunnitelmasta 2014 poimittua Seinäjoki.
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
OPO-hanke Hankeseminaari
www.nuorisokanuuna.fi1 Kanuunassa tapahtunutta Kotka.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Kaikki Käy Koulua -toimintamallin arviointitutkimus
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Osallisuus ja yhteisöllisyys koulussa: nuorten näkökulma
Mikä lähtee liikkeelle, kun nuorisotyö tulee kouluun
Koulun ja nuorisotyön yhteistyö: mahdollisuudet, käytännöt, hyödyt
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Esityksen transkriptio:

Koulunuorisotyöhanke 2012-2014 Tomi Kiilakoski Kanuuna-seminaari. Kotka 16.11.2012

Koulunuorisotyö hanke: näkökulmia Koulunuorisotyöhankkeen hankekunnat Tutkimuksellisia tulokulmia: millaista nuorisotyötä on koulussa tehtävä työ, mitä on kasvatusalan yhteistyö Hankkeen tutkimuskysymykset Kummihankkeiden asema 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Koulunuorisotyö: kiinnostusta, käynnistymisvaikeuksia, vakiintumista ”Koulu on tällä hetkellä paljon, joka vie paljon myös ajatuksissa aikaa … Se alotettiin voi sanoa niinku nollasta… Sieltä tuli enemmän tietoa, tiesi eri nuorista, millaista niillä oli koulussa, millaisia ongelmia on. Sen jälkeen on lähetty hakemaan sitä, mitä se [yhteistyö] vois olla. … On pitänyt löytää, miten opettaja tekee työtä, mitä se niinku ajattelee. Se on ollut aika vaikeeta.” (Haastattelu. Nuorisotyöntekijä.) 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Hankekunnat Hyvinkää. Nupavälkät, tapahtumien järjestäminen, koulun ja nuorisotyön yhteiset sopimukset. Samaa nuorisotyötä kaikilla kouluilla. Kokkola. Nuorisotyön opetussuunnitelma, nuorisotyö koulun arjessa, osallisuusyhteistyö. Nuorisotyön minimitaso määritelty, kouluilla omat ohjaajat. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Hankekunnat 3. Kuopio. Eteläisen alueen kouluyhteistyö, erityisesti Martti Ahtisaaren koulu. Alakoulujen kanssa tehtävä yhteistyö. Nuorisotyö vaihtelee koulukohtaisesti. 4. Lahti. Nuorisotyön uudet oppimisympäristöt. Yhden kokeilukoulun seuranta (Kivimaan koulu). Laajalti eri toimintoja, mutta vaihtelee myös alueellisesti. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Hankekunnat 5. Oulu. Kastellin monitoimitalon suunnittelun seuranta, Kaakkurin alueen lähiseuranta. Yhteisiä linjauksia nuorisotyön asemasta koulussa, mutta myös koulukohtaista vaihtelua. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Koulunuorisotyö: molemminpuolista kiinnostusta ” Jokin vaan vetää mua sinne.” (Nuorisotyöntekijä.) ” Se on vähän joka paikassa pop tää koulun ja nuorisotyön naittaminen. Mistä se on sitte tullu? Kyllä mä uskon, että nää isot koulut on huomannu, ettei resurssit riitä. … Tarvitaan ulkopuolisia koululle. Se nuorisotyöntekijä on vaan niinku napattu , että hei, se niinku muutenki käy täällä silloin tällöin, sen kans vois tehä vielä enemmän.” (Nuorisotyöntekijä.) 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Miksi nuorisotyö ja koulu ovat lähentyneet toisiaan? Tulkinta 1. Aiemmin koulun ja nuorisotyön tavoitteet olivat erilaiset , vaikka asiakkaat olivat yhteiset. Erilaisten kehityskulkujen kautta (kouluväkivalta, nuorisokulttuurinen muutos) tarpeet ovat muuttuneet ja tämä on aiheuttanut yhteistyön näkemistä hyödylliseksi. Tulkinta 2. Koululla ja nuorisotyöllä on ollut yhteisiä toimintoja ja nämä kasvatusammattilaiset ovat voineet täydentää toisiaan. Tätä ei ole kuitenkaan aiemmin tunnistettu, mutta viimeisten vuosien aikana tämä on tunnistettu paremmin. 2.1. Nuorisotyö täydentää koulun oppimista ja tuo sinne oman, uuden toimintaympäristön. (Koulu ei ole aiemmin avautunut) 2.2. Nuorisotyöllä ja koululla on paljon yhteisiä kasvatustavoitteita ja –toimintoja. (Yhteistä kasvattajuutta ei ole aiemmin huomattu.) 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Nuorisotyön ja koulun yhteistyö Kohdennettu nuorisotyö Kaikkiin nuoriin kohdistuva nuorisotyö Painopiste nuoren toimintaan, oppimiseen tai minäkuvaan vaikuttamisessa (nuorten toiminnan tukeminen niin, että hän sopeutuu yhteisöön) JOPO-luokat, kerhot, yksilötason tukitoimet, nivelvaiheen työ. Välituntitoiminnot, tapahtuvat, ohjaus ja neuvonta Painopiste kouluyhteisön toimintaan vaikuttamisessa (yhteisöön vaikuttaminen niin, että se kohtaa eri nuorten tarpeet paremmin.) Moniammatilliset tiimit, aikuisten kouluttaminen. Ryhmäyttämiset joissakin tapauksissa, vanhempainillat. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Nuori koulussa: passiivisuus, liikkumattomuus, oman toiminnan kätkeminen (Piirros Marika Tervahartiala) 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Rakenteet ja persoona Monissa kunnissa on vuosien varrella ollut kokeiluja koulun kanssa. Näitä ei ole dokumentoitu, ja syystä tai toisesta toiminnot ovat hiipuneet. Muutossuuntia: Persoonakeskeisyydestä rakenteisiin Suunnittelemattomasta suunniteltuun Vain tekemiseen keskittymisestä tekemiseen ja sen dokumentointiin Ohjaajittain vaihtelevasta työstä yhteisiin suuntaviivoihin Koulun tarpeista lähtevistä toiminnoista oman työn priorisointiin ja työn linjaamiseen. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Rakenteet ja persoona Toisaalta yksi persoonakeskeisyys tuotetaan rakenteellisesti: rehtorin asema yhteistyössä on keskeinen. Koulutuspolitiikan seurauksena rehtorivetoisuus on lisääntynyt 90-luvulta lähtien (Simola & Rinne 2010), ja rehtorin suhtautuminen on ratkaiseva asia työn onnistumiselle ja laajenemiselle. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Oppilaitokset ja hyvinvointi Oppilaitosten toimintaa voidaan katsoa sen mukaan, missä määrin eri kentät oppilaitoksissa lisäävät ihmisten toimijuutta ja auttavat heitä voittamaan kohtaamiaan esteitä. Nämä esteet voivat liittyä minäkuvaan, ryhmäsuhteisiin (toisten nuorten kanssa), vanhempiin, yhteiskuntakiinnittymiseen jne. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Mitä koulussa ollaan tekemässä? Nuorten väliset suhteet. Ryhmäyttäminen ja muu ryhmädynamiikasta huolehtiminen. Nuorten ja aikuisten väliset suhteet. Kouluyhteisön rakentaminen keskustelevammaksi, ehkä tekevämmäksi. Nuorten ja palvelujärjestelmän väliset suhteet. Nivelvaiheen ongelmien ratkaisu? . 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Mitä koulussa ollaan tekemässä? Nuorten ja lähiyhteistön/alueen suhde. Vahvistetaan alueellista yhteisöllisyyttä: vanhempainillat, vanhempien tuki, tiedon tavoittaminen. Nuorten suhde yhteiskuntaan (kansalaisuus) Osallisuuden tuki, aktiivisuuden edistäminen Nuorten suhde globaaliin maailmaan Erilaiset kansalaiskasvatuksen tavoitteet 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Motivaatiopohjia koulussa olemiseen Kohderyhmän tavoittaminen. ”Suurin huoli itsellä on niistä nuorista, joihin on vaikea ottaa kontaktia, ovat hiljaisia koulussa, eivät käy talolla, eikä heillä ole harrastuksia.” Kasvatusalan yhteistyö. Samat asiakkaat – mutta missä määrin tavoitteet nuorten kanssa toiminnassa ovat yhtenäiset? Toisenlainen tieto nuorisotyöstä. Saa sieltä aivan erilaista palautetta, että miten niinkö ymmärretään nuorisotyön nuorten taholta, joka ei käy talolla että se näkee vaan sen mitä mä teen koululla. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Oppilaitosten keskeinen merkitys nuorten maailmassa Oppilaitokset ovat vertaisryhmälatautuneita tiloja: niissä ollaan muitten nuorten kanssa nuorisokulttuurisilla näyttämöillä. Ystävien kanssa vietettävästä ajasta oppilaitos on keskeinen. Oppilaitoksissa kohdataan paitsi virallinen koulu, myös epävirallinen koulu – ja molempiin on luotava suhde. Oma luokka tai ryhmä muodostaa sen elinolon ajan keskeisen vertailukohdan. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Eri yhteisöllisyyksien törmäykset ”Oppilaiden keskinäinen yhteisöllisyys, vaikka se vastaisi hyvin kasvatuksellisia ideaaleja, voi näyttäytyä työrauhaongelmana. Siis, jos yhteisöllisyys hajottaa, ei ole selvää, että koulu tukee yhteisöä. Virallisen koulun on luontevampi olla yhteisöllinen vertikaalisesti [pystysuoraan] kuin horisontaalisesti [vaakatasossa].” (Paju 2011, 40.) 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Nuorten näkökulmaa koulussa käsittelevien tutkimusten teemat Ryhmäsuhteiden tärkeys ja yksinjäämisen pelko Tavallisuuden vaade. Ryhmäsuhteet eriarvoistavat nuorten kokemusta. Kouluosallisuuden osittainen ohuus. Kouluyhteisö ei synny itsestään, se on rakennettava. Koulukiusaaminen on ryhmäsuhteiden ongelma. Nuorten tiedon tärkeys ja aikuisille puhumisen vaikeus. Nuoren tukeminen edellyttää rakenteita, tukea ja, yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä yksilöllisen tilanteen huomioimista 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Hankkeen kehittämisen ja tutkimuksen kohteet 1. Toimijuus on oppimista, oppiminen on toimijuutta 1.1. Nuorten demokratia- ja vaikuttamistoiminta. - 1.2. Nuorisotyössä oppiminen ja nuorten uudet oppimisympäristöt 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Hankkeen kehittämisen ja tutkimisen kohteet 2. Koulu on enemmän - Yhteinen vastuu kasvatuksesta ja kasvuympäristöstä 2.1. Yhteinen kasvattajuus. 2.2. Koulun yhteisöllisyyden vahvistaminen 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Kummihankkeet Hankkeeseen haki kaksitoista kuntaa, näistä valittiin viisi. Muut valittiin kummihankkeiksi. Tutkimuksessa tulisi turvata mahdollisuus perehtyä syvemmin viiden kunnan toimintaan. Mutta on myös katsottava, miten kummihankkeen hyötyvät toiminnasta. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Kummihankkeet Seminaarit sekä vuoden 2013 alussa, että syksyllä 2013. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille Kanuuna-kunnille. On toivottavaa, että kummihankkeet tiedottavat toiminnastaan hankkeen kehittäjä-tutkijalle ja käyvät keskusteluja – tämä parantaa tutkimusta ja voi tuoda uusia näkökulmia kummikuntiin. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Kummihankkeet Kummihankekunnilla on mahdollisuus kutsua tutkija omaan kuntaansa ulkopuoliseksi konsultiksi, kouluttajaksi tai osallistumaan kehittämiseen yhden kerran hankekauden aikana (2012-2014). Hankkeessa kartoitetaan, onko tarvetta tai mahdollista verkostoida koulun ja nuorisotyön yhteistyötä tekeviä työntekijöitä keskenään. Tällaisiin verkostoihin kummihankkeiden edustajat ovat tervetulleita. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Raportoinnin tavat – miten tietoa eteenpäin Seminaarit Kanuuna-kunnille (paikkana hankekunnat?) syksyllä ja keväällä Verkkoraportointi työpapereina. Kanuunan sivut? Kommentti? Tieteellinen raportointi. Seminaarit ja artikkelit. Loppuraportti kirjamuodossa. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski

Hankkeen aikataulu Syksy 2012. Toiminnan käynnistäminen, työntekijähaastattelut. Kevät 2013. Osallistuva havainnointi, haastattelut, muu aineistonkeruu. Aineiston analyysi ja välitulosten laatiminen. Syksy 2013. 1.7.-31.12. 2013. Kehittämiskokeilujen seuranta. Löydösten ja niiden taustalla olevien prosessien avaaminen. Nuorten tiedon kerääminen. Tulosten analysointia, dialogia tutkimuslöydösten ja kentän välillä. Kevät 2014. Tutkimuksen kenttävaiheen loppujakso. Kehittämishankkeiden seuranta ja evaluaatio. Arvioivaa tutkimusta hankkeiden vaikutuksista ja luonteesta. Nuorten tiedon kerääminen. Lisääntyvä dialogi kentän ja tutkimuksen välillä. Syksy 2014. tulosten analysointi ja raportointi. Dialogia kentän ja tutkimuksen kanssa. 3.4.2017 Tomi Kiilakoski