Eija Kauppinen 20.11.2008 HAASTATTELUTUTKIMUS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
Advertisements

OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Heijastuksia elämästä
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
TYÖNHAUN PORTAAT Työsopimus ”Täällä voi harjoitella
Toimintaohjeet opelle
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
AVARUUS Tutkiva oppiminen
Opinnäytetyöprosessi
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Tuntisuunnitelmat nimi, puhelin, ohjaajan nimi
Ninja Keränen, muko-08. • Aiemmin tehty tutkimusta keskittyen musiikin vaikutukseen lapsen kehityksessä. • Oma kiinnostus psykologiaan musiikin lisäksi:
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
7 Terveyden tutkiminen.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Lukemaan oppii vain lukemalla
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
USKONTO/aineenopettajat PORTFOLIOTYÖSKENTELY Ryhmäkokoontuminen 2 Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Kommentti ÄI1.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
”Jos menisin toimistoon ja se ihminen tietää mitä tarvitsen, ei ehdota mitä tekisin, se odottaa mitä kysyn” Bikva-arviointimallin soveltaminen käytännössä.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Haastattelu laadullisessa tutkimuksessa
Kokemuksia virtuaaliopena toimimisesta
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
Johtava sosiaalityöntekijä terveyssosiaalityön toimijana
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Käsityön opetustuokio
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
LAADULLISET TUTKIMUSMENETELMÄT
TeSSA 2 Template © 1999 Juho Heikkilä Luottamus Tietoturvallisuuteen liittyvät käytettävyyskysymykset Kristiina Karvonen Tietoliikenneohjelmistojen ja.
Haastatteluun valmistautuminen
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
PuViPe :: Osku Tervonen & Samu Liimatta :: Työhaastattelu
Toimintaohjeet opelle
Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia
1 Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan? -Pyritään haastatella mahdollisimman erilaisia ihmisiä (nuoria, vanhempia, etninen tausta, uskonto tausta) 2 Millainen.
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tutkimussuunnitelma 1. Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan?
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Hyvä tuutori, parempi ryhmä Tuutorikoulutus 2016 © 2016 Johanna Tikkanen |
Mervi Väisänen OPINNÄYTETYÖSUUNNITELMAN ESITYS JA OPPONOINTI.
Tutkimustyypit ja aineistonkeruun menetelmät
Haastattelu aineistonkeruumenetelmänä
HAASTATTELUTUTKIMUS… ja vähän muustakin
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Kyselylomakkeen tekeminen
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Puhelinkäyttäytyminen työnhakutilanteessa
Tutkimuksen abc.
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
Yhteistoiminnallinen kokous
Miten persoonallisuutta voidaan tutkia?
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Rakennetun ympäristön paikkatiedot RYM-C2004
Volitioprosessi, tahdon!
MYYNTITYÖN KEHITTÄMINEN LAADULLISIN MENETELMIN
Esityksen transkriptio:

Eija Kauppinen 20.11.2008 HAASTATTELUTUTKIMUS

MILLAINEN AINEISTO? Sellainen, jonka pohjalta voi tutkia tutkittavaksi valittua ilmiötä ja vastata tutkimusongelmaan! Muista tehokkuus, taloudellisuus, tarkkuus ja luotettavuus!

Kerää aineisto haastatteluin. kun olet kiinnostunut ihmisten mielipiteistä. haluat kerätä tietoja, käsityksiä ja uskomuksia ymmärtää ihmistä ja hänen toimintaansa (ks. mm. Hirsjärvi 2008) ----------------------------------------------------------------------------------------- Haastattelun tavoite on selvittää se, mitä jollakulla on mielessään (Eskola & Suoranta 1999,86).

MIETI Heijastaako haastattelu ulkopuolista todellisuutta? Rakentuuko todellisuus haastatteluhetkellä?

Tutkimukseni tavoite kuvata opettajan työn emotionaalista ulottuvuutta ja opettajan työtä sellaisena kuin se kertomuksissa opettajien kokemana rakentuu. jäljittää opettajana olemista koskevia kulttuurisia uskomuksia ja ajatusmalleja, jotka auttavat käytännön työssä mutta jotka toisaalta rajoittavat opettajan toimintaa.

Tutkimusongelmani Millaista opettajuutta musiikin ja matematiikan aineenopettajat rakentavat haastattelujen tunnepuheessa?

Haastattelutyypit Strukturoitu haastattelu Puolistrukturoitu haastattelu Teemahaastattelu Avoin haastattelu

Myös haastattelutyypin ratkaisee se, millainen tutkimuskysymys on, sillä eri haastattelutyypit tuottavat erilaista tietoa.

HAASTATTELUTAVOISTA Yksilöhaastattelu Ryhmähaastattelu Puhelinhaastattelu

Teema 1 Elämänkulku ja työ nykyinen työ ja työyhteisö suhde opetettavaan aineeseen oman opettajuuden tarina

Teema 2 Tunne ja työ tunne ilmiönä tunteet kasvatuksessa tunteet opettajan työssä ja työyhteisössä opettaja tunnetoimijana

Lisäksi kysymyksiä Kerro tilanteesta, jossa olet tietoisesti pyrkinyt vaikuttamaan oman tunneilmaisuusi. Kuvaile opettajan työn parhaita ja huonoja puolia Mitä muuttaisit opettajan työssä, jos sinulla olisi siihen mahdollisuus? Mitä odotat tulevaisuudelta?

TEEMOJEN SUUNNITTELU Suunnittele hyvin! Perehdy teoriaan ja tutkimustietoon! Rajaa! Mieti kysymyksiä! Mieti, miten kysyt.

HAASTATELTAVIEN VALINTA Mieti, minkälaisia ihmisiä tulisi haastatella. haastatteletko yksin vai ryhmässä. voitko hyödyntää avainhenkilöitä. ----------------------------------------------------------------------------------- Olennaista on, että osaat perustella ratkaisut!

Kahdeksan haastateltavaa Kokeneita luokkien 7–9 opettajia 5 musiikin opettajaa 3 matematiikan opettajaa 5 naista 3 miestä Ei tuttuja Avainhenkilön käyttö

Käytännön valmistelut Mieti mahdolliset haastattelupaikat. Mieti, mikä olisi hyvä ajankohta. Miten tallennat haastattelu? Keskustelun äänitys vai videointi? Muista käytännöllisyys! ---------------------------------------------------------------------------------- Muista esihaastattelut!

Haastattelu on vuorovaikutustilanne Alku on erityisen tärkeä! Luottamus syntyy vilpittömyydestä! Kunnioitus on tärkeää! Mieti etukäteen kommentointia ja mahdollisia tapoja esittää lisäkysymyksiä. Molemmat osallistuvat, molemmat rakentavat.

Haastattelun purkaminen Hanki hyvä laitteisto. Mieti huolella litterointitapa.  Miten analysoit?  Mitä on litteroitava? Varaa runsaasti aikaa. Ole johdonmukainen. Tee muistiinpanoja ahkerasti.

Haastattelijalle hyviä ominaisuuksia On rehellinen ja vastuuntuntoinen. Tuntee aihepiirin. Esittää selkeitä kysymyksiä. Herättää luottamusta. On kiinnostunut ja herkkä vihjeille!

lähteitä Hirsjärvi, S. & Hurme, H. 2001. Tutkimushaastattelu. Teemahaastattelun teoria ja käytäntö. Helsinki: Yliopistopaino. Kvale, S. 1996. InterViews. An Introduction to Qualitative Research Interviewing. Thousand Oaks, CA: Sage. Ruusuvuori, J & Tiittula, L. (toim.) 2005. Haastattelu: tutkimus, tilanteet ja vuorovaikutus. Tampere; Vastapaino.