Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TYÖNHAUN PORTAAT Työsopimus ”Täällä voi harjoitella

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TYÖNHAUN PORTAAT Työsopimus ”Täällä voi harjoitella"— Esityksen transkriptio:

1 TYÖNHAUN PORTAAT Työsopimus ”Täällä voi harjoitella
työsopimuksen tekemisessä tarvittavia sanoja.” Työhaastattelu ”Täällä voit harjoitella Työnhaku työhaastattelun kysymyksiä ”Täällä voit harjoitella työnhakua ja työhaastattelu ja työnhaun sanastoa.” tilannetta.” Palaa Versolaan Tunnetko jo Natalian? Kuuntele hänen tarina. Oppija pääsee tälle sivulle joko oppaan sivuston kautta tai kun hän klikkaa jotakin työpaikkaa Versolan etusivulla (esimerkiksi autokorjaamoa) ja haluaa tutustua alan työnhaun materiaaliin. Sivulla hän näkee portaat, joiden yläpäässä on työpaikan ovi. Oikeassa versiossa ne ovat leveämmät ja selkeämmät. Ovessa lukee ”Työpaikalle” tms. Sivun taustaväri määräytyy alakohtaisesti (esimerkiksi sote-alalla on vihreää). Portaiden metaforan avulla haluamme havainnollistaa oppijalle, miten hänen täytyy kiivetä ja käydä läpi monta asiaa ennen kuin hän pääsee itse työpaikkaan. Osioiden nimet lukevat rappusilla. Kun oppija vie hiiren sanan päälle, ponnahtaa kuvan viereen uudestaan osion nimi sekä lyhyt selostus (”Täällä…”) siitä, mitä hän voi oppia ko. osiossa. Nämä selostukset eivät siis näy koko ajan eivätkä yhtä aikaa, jotta sivu ei näyttäisi liian täydeltä. Jos oppija ei sittenkään halua tietoa alan työnhausta vaan tahtoo päästä käsiksi ammatilliseen materiaaliin, hän klikkaa ”Työpaikalle”-sanaa ja pääsee siitä alan omalle sivustolle. Jos oppija taas haluaa saada tietoa esimerkiksi työsopimuksesta, hän voi mennä suoraan katsomaan sen materiaaleja ilman, että joutuu välttämättä käymään edeltävissä materiaaleissa. Ne sanat (esimerkiksi työsopimus), joista oppija pääsee eteenpäin, on alleviivattu. Tämä periaate pätee läpi materiaalin. Sivun alalaidan nuolesta pääsee takaisin Versolan etusivulle. Sivun toisessa alalaidassa on alan oppaan kuva (sote-alan tapauksessa Natalia). Kuvaa klikkaamalla pääsee oppaan omalle sivulle. Sivun ylälaidassa on info-painike, jota klikkaamalla pääsee sivulle, jossa kerrotaan tekstinä ja puhuttuna se, mitä oppija on oppinut käytyään läpi työnhakuun liittyvän materiaalin. Tämä auttaa oppijaa hahmottamaan työnhaun kokonaisuus sekä vastaa siihen, miksi materiaali tulee käydä läpi.

2 TYÖNHAKU Työnhaun portaat -- työnhaku
-- työhaastattelu Mistä voit löytää töitä? Millainen on hyvä CV? -- työsopimus Kuuntele tarinat. Harjoittele. Millaista työtä haluat tehdä? Millainen on hyvä Harjoittele. työhakemus? Harjoittele Palaa Versolaan Tämä sivu on työnhaun portaissa oletusarvoisesti ensimmäinen seuraava sivu. Tästä oppija pääsee tutustumaan työnhakuun liittyviin tehtäviin ja materiaaleihin. Vasemmassa laidassa kulkee ns. sisällysluettelo, joka on oikeassa materiaalissa rajattu laatikolla ja sijaitsee vähän ylempänä. Sisällyksestä pääsee siirtymään niin takaisin portaille kuin seuraaviin osioihin, jos niin haluaa. Keskellä sivua on aina oppaan kuva, johon liitetty kysymysmerkki ja ajatuskupla ”mistä työtä?”.

3 Mistä voit löytää töitä?
Työnhaun portaat Kuuntele tarinat ja tee tehtävät. -- työnhaku --- mistä voit löytää työtä? Mohamed Natalia Phet --- millaista työtä haluat tehdä? --- hyvä CV --- hyvä työhakemus -- työhaastattelu --työsopimus Ruth Clarke Hussein Palaa Versolaan Tälle sivulle on koottu 6 eri työnhankkimistarinaa, joista jokaisen päähenkilö on saanut töitä hieman eri tavalla. Tarinoiden suorittamisjärjestyksellä ei ole väliä. Sivun vasemmalla puolella kulkee taas sisällysluettelo, josta lihavointi osoittaa oppijalle, missä hän tällä hetkellä on. Kun oppija haluaa kuunnella esimerkiksi Husseinin tarinan, hän voi klikata Husseinin nimeä tai kuvaa. Kun hän klikkaa jommastakummasta, hän tulee sivulle, jossa on kuunteluun liittyvät tehtävät (monivalinta- tai avokysymyksiä).

4 Miten Hussein sai töitä?
Lue ja kuuntele kysymykset 1 – Lue ja kuuntele kysymykset 4 – 6 Kysymys 1. Valitse puhekielinen tekstitys X Kysymys 4. a kirjakielinen tekstitys X a. b b. c c. Kysymys Kysymys 5. a a. Kysymys Kysymys 6. Tarkista Tarkista Palaa edelliselle sivulle Tällä sivulla on varsinainen kuuntelutehtävä. Kuuntelu ei ala itsestään, jotta oppijalla on aikaa lukea ja ymmärtää kysymykset. Husseinin tarina on jaettu kysymysten avulla kahteen osaan, jottei kuuntelusta tule liian pitkä. Oppijan on mahdollista pysäyttää ja kelata tehtävää oman mielensä mukaan. Lisäksi oppija voi valita halutessaan puhe- tai kirjakielisen tekstityksen. Näiden asioiden avulla heikompikin voi ymmärtää enemmän. Kun oppija on mielestään vastannut oikein kysymyksiin, hän klikkaa tarkista-nappulaa, jolloin kone osoittaa oikeat ja väärät vastaukset. Väärinmenneissä kone ei kuitenkaan, mikä on oikein, mikä motivoi osaltaan oppijaa kuuntelemaan uudestaan. Oppija voi kuitenkin palata tarina-sivulle, jos hän ei halua yrittää uudelleen tai kun hän on saanut kaikki oikein. Punaisesta palkista oppija pystyy kelailemaan äänitiedostoa tarpeen mukaan (vrt. youtube).

5 TYÖHAASTATTELU Katso Natalian Työhaastattelu
Harjoittele työhaastattelukysymyksiä Mene työhaastatteluun Palaa Versolaan Tämä on vanha versio Työhaastattelu-sivusta – seuraava dia on se oikea!!

6 TYÖHAASTATTELU Mikä työhaastattelu on? Lue.
Työnhaun portaat Katso Natalian -- työnhaku työhaastattelu -- työhaastattelu -- työsopimus Harjoittele työhaastattelu- kysymyksiä  Harjoittele työhaastattelua  Katso Pertin huonosti mennyt työhaastattelu  Palaa Versolaan Tämä toinen vaihtoehto työhaastattelu-sivulle – minusta se parempi, koska vasemmassa laidassa on sisällysluettelo. Sieltä pääsee myös suoraan uuteen osioon. Tähän versioon on myös kirjoitettu huonosti mennyt työhaastattelu. Huomionarvoista siinä on, että mokaaja on suomalainen mies; haluamme murtaa käsitystä, että suomalainen mies on normi. Tärkeää työhaastatteluosiossa on myös se, että oppija ymmärtää haastattelujen ja niiden kysymysten tilannesidonnaisuuden. Vaikka sivustolla siis harjoitellaan esimerkiksi työhaastattelussa tuleviin kysymyksiin vastaamista, ei sama vastaus ole aina ja kaikkialla sopiva. Työhaastattelu-osion idea onkin tarjota ennen muuta mahdollisuus nähdä muutama työhaastattelutilanne ja saada tietoa siitä, mitä siellä saattaa (mutta ei 100-prosenttisen varmasti) tapahtua. HUOM! Tämä sivu ei täysin vastaa word-tiedostoihin kirjoitettuja, koska sivu ei ole vielä löytänyt lopullista hahmoaan; asiasisältö on siis kirjoitettu word-tiedostoon. Tarkoitus kuitenkin on, että työhaastattelu-osion työhaastattelukysymys- ja haastattelutilanne-tehtäviin lähdetään tältä sivulta.

7 Natalian työhaastattelu
Katso Natalian haastattelusta osio 1 ja tee tehtävät  Katso Natalian haastattelusta osio 2 Katso Natalian koko työhaastattelu Valitse puhekielinen tekstitys [X] tai kirjakielinen tekstitys [X] Katso Natalian haastattelusta osio 3 Palaa edelliselle sivulle Tällä sivulla oppija pääsee katsomaan Natalian työhaastattelun. Videon avulla oppija näkee suomalaisen työhaastattelun käytänteenä, kuulee haastattelukysymyksiä ja niihin sopivia vastauksia. Halutessaan oppija voi klikata tekstityksen pois päältä, jos hän kokee ymmärtävänsä ilmankin. Videota on mahdollista pysäyttää ja kelailla edestakaisin kuvan alla olevasta punaisesta palkista (vrt. youtube). Videoon liittyy monivalintakysymyksiä, joiden avulla sekä tarkistetaan oppijan ymmärrys että keskitetään oppijan huomio olennaisimpiin seikkoihin. Pohdinnanarvoista on, pitäisikö tehtävien olla omalla sivullaan + niiden vieressä still-kuvista lähtevät ”kertaukset” haastattelusta.

8 TYÖSOPIMUS Mikä työsopimus on? Lue. Tee harjoitukset. Palaa Versolaan
Työnhaun portaat -- työnhaku -- työhaastattelu -- työsopimus Mikä työsopimus on? Lue. Tee harjoitukset. Palaa Versolaan Sivulla on muiden tavoin sisällysluettelo, josta pääsee eteen- tai taaksepäin. Sivulla on myös malli työsopimuksesta, jotta oppija hahmottaa paremmin, mistä on osiossa on kyse. Lisäksi sitä voi käyttää apuna käsitteiden ymmärtämisessä. Oikeassa versiossa työsopimuksesta nousee pieni osa aina suuremmaksi, kun oppija vie hiiren sopimuksen päälle. Hiirtä liikuttamalla oppija pystyy suurentamaan haluamiaan kohtia.


Lataa ppt "TYÖNHAUN PORTAAT Työsopimus ”Täällä voi harjoitella"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google