Verkonkäytön ongelmat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AQWA Engineering Oy. Sitoutumisemme •AQWA Technology perustuu uskoon että maailmamme on yhteisö, jossa käyttäessämme luovuutta ja tekniikkaa me luomme.
Advertisements

Ikäihmiset ja verkko Enter ry, pj Sakari Eränen
Sanan voimaa Intiassa Raamattu tavoittaa kansat. Raamatunkäännöstyön lähtökohta: Raamatun sana kuuluu kaikille, jotka sitä kaipaavat.
Tietopaketti Big Datasta
SkyDrive ja Office Web Apps –sovellusten käyttäminen
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Www-sivuston ja verkkopalvelun rakentaminen Miten tehdä yritykselle www-sivut?
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Mikä on hänen ammatti? Missä hän on töissä? Mitä hän tekee?
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Kimmo Berg Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Sähköinen kaupankäynti Kimmo Berg.
KYT/ph-p 2006 Erityisryhmien asuminen Jyväskylän kaupungin alueella Seminaari Nikolainsali Asumisneuvojatoiminnan näkökulma.
"Maahanmuuttaja-opiskelijoiden oppimisvaikeuksien tunnistaminen" Turku
Saavutettavuus on huomioon ottamista
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Vapaa Ohjelmisto.  Vapaa ohjelmisto on ohjelmisto jota voi käyttää, tutkia, muuttaa ja jakaa eteenpäin vapaasti.  FLOSS (Free / Libre Open Source Software)
Saavutettavuus on osallisuutta
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
KJ-I S2003 / Auvo Häkkinen, CT50A2601 / Heikki Kälviäinen0 - 1 Tervetuloa! CT50A2601Käyttöjärjestelmät (4 op)
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on?
Kielellinen erityisvaikeus SLI
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Replikointi MySQL Server -tuotteella - alustava selvitys -
S Sosiaalitekniikka 1999 S Sosiaalitekniikka.
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Sensorinen integraatio
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
JHS:N SUOSITUKSET VAATIMUSMÄÄRITTELYLLE SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta,
WWW-oppimisympäristöjen tuotteistamisesta
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Matematiikkaa tietokoneella mikko opettaa Sagen avulla matematiikkaa ja ohjelmointia 2011,2012.
KTKO104 Tieto- ja viestintätekniikka
Juttuja (verkko)lehteen. Metakka Mediataitoja oppimaan/ mediataitoja kaikille ( OPH:n tukema mediakasvatushanke Saimaan mediakeskuksen.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Käyttäjäkysely osana Lahden kaupunginkirjaston palautejärjestelmää Jari Tyrväinen Kirjastotoimen apulaisjohtaja Kansallisen käyttäjäkyselyn keskustelu-
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Veijo Nikkanen: Sisällön ja rakenteen saavutettavuus Kaikille hyvä -koulutus 5. ja Selko-e Sisällön ja rakenteen saavutettavuus Veijo Nikkanen.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Ohjaamaton oppiminen– Heikki Vesterinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
MOTIVAATIO.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Käytettävyysseminaari OAMK Tekniikan yksikössä torstaina klo
Ops seminaari Askola.
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
WWW-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen

Tietoturva.
Saavutettavuus/esteettömyys   Tilat, tuotteet ja palvelut suunnitellaan kaikkia käyttäjiä varten. Design for all / Universal design.
Kielen kehityksen avainkohdat
Selkokieli sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä helpommin luettavaa ja ymmärrettävää kieltä henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai.
Tietoturva.
KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Lukiolaisen itc.
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä
Kirsi Ylänne Johanna Koskela
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
Esityksen transkriptio:

Verkonkäytön ongelmat Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto ry / Selko-e Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Miksi Selko-e on olemassa? 1. Tietokoneita on vaikeata käyttää 2. Ohjelmia vaikea ymmärtää 3. Tukea hankala saada Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Käyttöliittymä vaikeaselkoinen - ongelma on että käyttöliittymä muuttuu nopeasti merkkipohjainen  graafinen (vrt. sanomalehti) - ohjelmistojen, verkkosivujen rakenne vaatii tietoja ja taitoja (esim. valikkojen käyttö)   Tekniset ratkaisut yhteensopimattomia - jos käyttäjällä on oppimisen ongelmia -koneen ja ohjelmistojen säätö on entistä vaikeampaa Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Kieli - koko tietokoneen käyttöliittymä ja hyödyntäminen perustuu kieleen - tietotekniikan kieli on oma, epämääräinen maailmansa, valikko, klikkaus, paneeli Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Prosessit Tietotekniikan/viestimien käyttöön liittyvät prosessit ovat omalaatuisia, ja sisältävät arkipäivästä poikkeavia käytäntöjä (joskin viestintätekniikan prosesseja siirretään normaaliin arkeen). - hankinta - huolto - käyttö - tuki Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Tietoturva Ohjeet ja oppaat - vaatii käyttäjiltä uusia taitoja ja ennen kaikkea uutta suhtautumista - itse (tarkkuus), ihmiset (vahinko/virus/vakoilu), tekniikka (laitteet/sähkö)   Ohjeet ja oppaat - vaikeita ymmärtää - vaikeita saavuttaa -tieto -etäisyydet maksuvälineet Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Nämä ihmiset eivät itse valita - eivät ota yhteyttä Ongelmat koskevat kaikkia mutta korostuvat ihmisillä joilla on oppimisen ongelmia   Palveluita ei ole suunnattu ihmisille jolla on oppimisen tai ymmärtämisen vaikeuksia Nämä ihmiset eivät itse valita - eivät ota yhteyttä - eivätkä kommentoi tuottajille jättävät käyttämättä ja syrjäytyvät Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Saavutettavuus Vastauksena tulee saavutettavuuden parantaminen palveluissa. Saavutettavuuden paranemisesta hyötyvät eniten ihmiset joilla on oppimisen ja ymmärtämisen ongelmia koska he eivät aina osaa pyytää apua. Eivätkä heidän lähi-ihmisensä aina ymmärrä, missä on ongelma. Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Esteetön vai saavutettava Kaksi samansisältöistä sanaa Ihmiset käyttävät sanoja halutessaan korostaa jotakin! Esteetön – konkreettinen, negatiivinen, aistien avulla havaittava Saavutettava – abstrakti, positiivinen, tavoite, ymmärtämisen kautta havaittava Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Selko-e:n käyttämä määritelmä saavutettavuuteen - Hyvä saavutettavuus on sitä kun palvelua käyttäessään ei edes huomaa käyttävänsä sitä. - Palvelu ei ole saavutettava, mikäli sitä ei pysty käyttämään.   Saavutettavuus on jokaiselle hyvin yksilöllinen asia. Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006

Saavutettavuuden tasot tai ehdot - yksi tapa nähdä saavutettavuus 1. Esteettömyys - kykenee pääsemään palveluihin käsiksi 2. Fyysinen saavutettavuus - pystyy käyttämään vaadittuja teknologioita 3. Sisällöllinen saavutettavuus - ymmärtää ja pystyy hyödyntämään palvelun sisältöjä Selko-e Veijo Nikkanen: Verkonkäytön ongelmat Kaikille hyvä -seminaari 1.12.2006