Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,"— Esityksen transkriptio:

1 Tietoturva

2 Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset, yksityisyyden loukkaukset, roskapostit, kaikenlaiset vakoilut, piratismi ja virukset ja muut haittaohjelmat. Tietoturvalla on tavoitteena yksilön tai organisaation annettujen tietojen luottamuksellisuus, eheys, kiistämättömyys, pääsynvalvonta, saatavuus ja tarkastettavuus. Tietoturva perustuu perustuslain säännöksiin. Eheys tarkoittaa tiedon muuttumattomuutta. Kiistämättömyys tarkoittaa tiedon siirtoon ja käsittelyyn osallistuneiden käyttäjien valvomista ja tunnistamista. Pääsynvalvonta tarkoittaa, että käyttäjien tietoon käsiksi pääsyä valvotaan ja rajoitetaan. Saatavuus tarkoittaa tiedon viiveetöntä ja helppoa käyttöä niille, joilla on oikeus siihen. Tarkastettavuus tarkoittaa, että tiedonkäsittelyn tuloksena saatu tieto on kyettävä tarkastamaan ja sen oikeellisuus on kyettävä osoittamaan.

3 Tietoturvaan kuuluu erilaisia torjuntaohjelmia, joilla voi suojata oman puhelimen, laitteen tai tietokoneensa. Haittaohjelmien torjuntaohjelmilla etsitään ja poistetaan haittoja, kuten vakoilu- ja mainosohjelmia. Palomuuri suojaa tietokonetta rajoittamalla ja estämällä ei-toivottua tietoliikennettä verkosta tietokoneelle ja tietokoneelta verkkoon. Roskanpoistajaohjelmat poistavat tietokoneelta turhia väliaikais- ja lokitiedostoja sekä poistaa tietokoneen muistista ylimääräisiä merkintöjä. Salasanojen hallintaohjelmilla ylläpidetään erilaisia ohjelmien tai verkkosivujen tarvitsemia salasanoja, jolloin käyttäjän ei tarvitse muistaa kuin yksi pääsalasana, jonka jälkeen ohjelma muistaa loput. Salausohjelmilla voi ennaltaehkäistä arkaluontoisten tietojen joutumisen vääriin käsiin salaamalla tiedostoja.

4 Tietojenhävittämis ohjelmalla onnistuu tietojen pysyvä hävittäminen yksittäisistä tiedostoista koko tietokoneen kovalevyn tyhjentämiseen. Virustorjuntaohjelmat ovat paras turva tietokoneellesi, mutta edes se ei ole täydellinen, koska senkin voi hakkeroida. Se estää viruksien leviämisen koneellesi. Torjunta ohjelmia saa sekä ilmaiseksi, että maksullisesti. Maksullisilla ohjelmilla saa paremman turvan tietokoneellesi ja laitteellesi, koska se on paljon laadukkaampi kuin ilmainen ohjelma. DIGITAALIMAAILMAN VASTINEET PAPERISILPPURILLE, JOILLA ONNISTUU ARKALUONTOISTEN TIETOJEN PYSYVÄ HÄVITTÄMINEN YKSITTÄISISTÄ TIEDOSTOISTA KOKO TIETOKONEEN KOVALEVYN TYHJENTÄMISEEN MYYNTIÄ TAI MUUTA JATKOKÄSITTELYÄ VARTEN. DIGITAALIMAAILMAN VASTINEET PAPERISILPPURILLE, JOILLA ONNISTUU ARKALUONTOISTEN TIETOJEN PYSYVÄ HÄVITTÄMINEN YKSITTÄISISTÄ TIEDOSTOISTA KOKO TIETOKONEEN KOVALEVYN TYHJENTÄMISEEN MYYNTIÄ TAI MUUTA JATKOKÄSITTELYÄ VARTEN.

5 Tietosuoja Tietosuoja tarkoittaa ihmisten oikeutta omiin henkilötietoihinsa eli voit itse käydä katsomassa mitä sinusta on kirjoitettu henkilörekisteriin. Tietosuojaa säädellään henkilösuojalaissa. Tietosuojaa valvovat tietosuojavaltuutettu ja viestintävirasto. Omien henkilötietojen käytön voi halutessaan myös kieltää.

6 Kyberturvallisuus MATKAPUHELIMEN TURVALLINEN KÄYTTÖ Suojaa puhelimesi näin: - Pakota puhelin aina turvalliseen 3G-verkkoon. - Ota käyttöön PIN-koodi ja suojakoodi. - Muuta kaikki oletusarvoiset kirjautumistunnukset. - Salaa puhelimesi sisältö. - Sulje bluetooth ja netti aina kun et tarvitse niitä. - Lue käyttöohjeet. - Hommaa palomuuri ja virusturva. - Älä avaa tai klikkaa epäilyttäviä viestejä. Puhelimeen voi silti murtautua vaikka olisikin palomuuri ja virusturva.

7 Tekninen tietoturva Teknisellä tietoturvalla pyritään siihen, että käytetyissä laitteistoissa ja ohjelmistoissa ei olisi tietoturvapuutteita, että niihin ei murtauduttaisi, eikä tietoja käytettäisi väärin. Tietojen salaaminen on tehokas suojauskeino.

8 Hallinnollinen tietoturva Hallinnollinen tietoturva sisältää menettelytavat muiden tietoturvan osa-alueiden ohjaamiseen. Sen tavoitteena on varmistaa, että kaikki eri osa-alueet ovat tarpeeksi hyvällä tasolla.

9 Fyysinen tietoturva Fyysinen tietoturva tarkoittaa yrityksen laitteiden suojaamista. Fyysisiä uhkia on esimerkiksi tulipalo, vesi-, ja sähkövahingot, varkaus ja ilkivalta. Fyysisen tietoturvan tarkoituksena on saada ajallinen estevaikutus mahdollisimman suureksi.

10 Lähteet https://www.wikipedia.org/ https://www.viestintavirasto.fi/index.html https://home.kpmg.com/fi/fi/home.html


Lataa ppt "Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google