Osaamisen ja sivistyksen asialla POP – perusopetus paremmaksi Kehittämiskokonaisuudet 2008 Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aamu- ja iltapäivätoiminta Tervetuloa!
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
”Me teimme sen yhdessä”
Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry.
Barents-Parents Lapin yliopiston harjoittelukoulu.
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Jyväskylä Keski-Suomen aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun kerhotoiminnan kehittämisverkoston kokoontuminen.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen Tornion kouluyhteisössä
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsi- ja perhetoiminta
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Kiviniityn koulu Kelpo –hanke 2010 –  Kysely opettajille koulutustarpeista ja sen mukaisesti kohdennettu koulutuksia. Koulutuksia ollut omassa.
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
ITÄINEN ALUE Oppilashuoltohankkeen esittely. Itäinen alue (Ahtialan kaupunginosa n asukasta)  Alueella on neljä päiväkotia; Ahtialan, Herrasmannin,
KELPO-JA OSAAVA-hankkeiden seminaaripäivä
Oulun kaupunki: oppilaanohjauksen kehittäminen Oppilaantuntemus oppimisen ja ohjauksen rakennuspuina Työelämä perusopetuksen oppimisympäristönä.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
YHTEISTYÖN HAASTEET JA OPPILASHUOLTO MAAHANMUUTTAJATYÖSSÄ Rehtori Auli Vasara, koulukuraattori Tuija Mäkinen ja sosiaalityöntekijä Pirjo Kainulainen.
projektipäällikkö Anna Ollila1 Anna Ollila projektipäällikkö Seminaari : Aikataulu ja resurssit.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Sairaalaopetuksen kehittäminen Helsingissä 2010 Saireke-seminaari Auroran koulussa
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
ONNISTUVAT OPIT – YHTEISTÄ VASTUUTA NUORTEN PALVELUIHIN Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama Onnistuvat opit -juurruttamishanke on kahden vuoden ajan.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
JOUSTAVA ESI- JA ALKUOPETUS Seminaarin koulu Ojoisten Lastentalo
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Ops seminaari Askola.
Romanilasten perusopetuksen tukeminen Kehittämishankkeen esittely Raimo Salo Oulun kaupungin opetustoimi Oulun kaupungin.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukevan opetuksen kehittämishanke Kirjoittajan nimi Tilaisuuden nimi Päiväys/
Tervetuloa vesoon! Maahanmuuttaja luokassani – vinkkejä käytäntöön
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Harjoittelukoulujen ja Opeko Oy:n yhteistyö. Agraarin perinteen kasvatuksen saaneet opettajat opettavat teollisissa rakenteissa postmoderneja nuoria jälkiteollisille.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Kelpo-hanke Amisto
Hyvinvointikoulun toimintamalli
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Uudet opetussuunnitelmat – oppiminen muutoksessa?
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen asialla POP – perusopetus paremmaksi Kehittämiskokonaisuudet 2008 Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö

2 Osaamisen ja sivistyksen asialla POP-ohjelman merkitys  Perusopetus paremmaksi –ohjelmassa pyritään parantamaan erityisesti opetuksen laatua  Toimenpiteet suunnataan asioihin, joiden avulla voidaan tukea sekä oppimista että lapsen muuta kehitystä ja hyvinvointia  Valtionavustusta on osoitettu kehittämistyöhön, jota Opetushallitus ohjaa ja koordinoi; tukeen liittyy usein myös pitkäkestoista koulutusta sekä kehittävää arviointia  Tuetun kehittämistyön tarkoituksena on luoda ja vakiinnuttaa rakenteita ja toimintatapoja, jotka parhaiten palvelevat kunnan omien tavoitteiden saavuttamista

3 Osaamisen ja sivistyksen asialla POP-kehittämistoiminnot  Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen 2008–2009  Oppilaanohjauksen kehittämistoiminta 2008–2009  Oppilas- ja opiskelijahuollon laadun ja palvelurakenteen kehittäminen 2007–2009  Kerhotoiminnan kehittäminen 2008–2009  Joustavan perusopetuksen kehittäminen 2007–2010  Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä 2007– 2010  Romanilasten perusopetuksen tukeminen 2008–2009  Sairaalaopetuksen kehittäminen 2008–2009

4 Osaamisen ja sivistyksen asialla Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen (KELPO) 2008–2009  Valtionavustusta saanut 233 kuntaa; esi-, perus- ja lisäopetus  Tavoitteena erityisopetuksen strategian toteuttaminen: –vahvistaa oppilaan oikeutta tuen saamiseen omassa koulussa ja opetusryhmässä –kehittää ja vakiinnuttaa tuen rakenteita ja toimintamalleja –lisätä tehostetun ja erityisen tuen suunnitelmallisuutta –painopiste ennaltaehkäisevässä ja varhaisessa tuessa  Yhteistyökumppanit: –Koulutus: Jyväskylän yliopiston Täydennyskoulutuskeskus –Kehittävä arviointi: Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus Yhteyshenkilö: Erityisasiantuntija Hanna-Mari Sarlin, p ,

5 Osaamisen ja sivistyksen asialla Oppilas- ja opiskelijahuollon laadun ja palvelurakenteen kehittäminen 2007–2009  Valtionavustusta saanut 100 kuntaa v. 2007–2008 ja 92 kuntaa v. 2008–2009 kehittämistoiminnan vakiinnuttamiseen ja sen laajentamiseen lukiokoulutukseen  Tavoitteena – parantaa oppilas- ja opiskelijahuollon tuen saatavuutta lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta, –kehittää ja vakiinnuttaa kuntiin ja seuduille oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenne sekä verkostomainen toimintatapa –kehittää ehkäiseviä työtapoja ja –menetelmiä ja edistää moniammatillista ja hallintokuntien välistä yhteistyötä  Yhteistyökumppanit: –Koulutus: Opetushallitus ja Opetusalan koulutuskeskus ( –Arviointi : Net Effect Oy.  Yhteyshenkilö: opetusneuvos Pia Kalkkinen, p

6 Osaamisen ja sivistyksen asialla Oppilaanohjauksen kehittäminen 2008–2009  Valtionavustusta saanut 137 kuntaa/yksityistä koulutuksen järjestäjää; perus- ja lisäopetus  Tavoitteena: –kehittää oppilaanohjausta paikallisena ja seudullisena toimintana –vahvistaa nuoren mahdollisuutta tehdä tietoon perustuvia ratkaisuja elämänsä suhteen ja tarjota mahdollisuuksia etsiä vaihtoehtoisia polkuja tavoitteisiin –tukea nuorta itsenäistymiseen ja vastuunottoon  Yhteistyökumppanit: –Arviointi: Joensuun yliopisto –Koulutus ja koordinointi: Tampereen yliopiston Täydennyskoulutuskeskus  Yhteyshenkilö : opetusneuvos Juhani Pirttiniemi, p  Verkkosivut

7 Osaamisen ja sivistyksen asialla Kerhotoiminnan kehittäminen 2008–2009  Valtionavustusta saanut yhteensä 305 (joista 283 kuntaa, niistä ruotsinkielisiä 16, 1 kuntayhtymä ja yksityisiä 21); perusopetus  Tavoitteena –monipuolinen, lapsen ja nuoren kasvua tukeva vapaa-ajantoiminta –jokaisella lapsella mahdollisuus ainakin yhteen kerhoharrastukseen läpi koko perusopetuksen –saada mukaan niitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole perheen tuen puuttuessa mahdollisuutta harrastaa säännöllisesti –kodin ja koulun yhteistyömuotojen syventäminen  Yhteistyökumppanit: Useita järjestöjä  Yhteyshenkilö: projektipäällikkö Riitta Rajala p ,  Verkkosivut

8 Osaamisen ja sivistyksen asialla Joustava perusopetus (JOPO) 2007–2010  Nyt 72 joustavan perusopetuksen ryhmää 54 kunnassa; 20 kuntaa valitaan lisää myöhemmin  Tavoitteena on kehittää toiminnallisia ja työpainotteisia opiskelumuotoja ja oppimisympäristöjä yläkouluikäisille nuorille  Yhteistyökumppanit: –Kouluttajataho, Rondo Training, Prokoulutus –Arviointi: Helsingin yliopisto, Palmenia  Yhteyshenkilö: Ylitarkastaja Pirkko Holopainen, p

9 Osaamisen ja sivistyksen asialla Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä 2007–2010  Valtionavustus saanut 42 kuntaa; esi- ja perusopetus sekä lukio –28 kuntaa aloitti lv , lopettavat v lopussa –14 kuntaa aloittaa lv , lopettavat v lopussa  Tavoitteena –tukea perusopetuksen arvopohjan toteutumista, –tukea kouluyhteisön monikulttuurisuustaitojen kehittämistä –laatia monikulttuurisuustaitojen kehittämissuunnitelma, jonka toimenpiteet vakiinnutetaan osaksi koulun arkea (lomake keh suunn.doc) keh suunn.doc  Ohjauksesta ja koulutuksesta vastaa OPH  Vastuuhenkilö: opetusneuvos Pirjo Immonen-Oikkonen p kehittäminen kouluyhteisössä

10 Osaamisen ja sivistyksen asialla Romanilasten perusopetuksen tukeminen 2008–2009  Kehittämistoiminnan piirissä on 14 kuntaa  Tavoitteena: –tukea perusopetuksen arvopohjan toteutumista, sekä kehittää ja vakiinnuttaa romanilasten tukimuotoja perusopetuksessa  Kehittämistoiminta sisältää toimenpiteitä mm: –romanioppilaan kohtaamiseksi ja oppimisen tukemiseksi –romanikulttuurin tuntemuksen lisäämiseksi –kouluyhteisön romanivähemmistön ja pääväestön yhteyksien edistämiseksi, kodin ja koulun välisten yhteyksien parantamiseksi –romanioppilaiden erilaisen taustan huomioonottavan pedagogiikan ja materiaalin kehittämiseksi  Yhteyshenkilö: erityisasiantuntija Susanna Lehtonen, puh ,