Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Kaupunginhallitus Kotouttamisohjelman päivitys ohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Aalto PRO Aalto-yliopiston täydennyskoulutusta Kyvykkyyksiä etsimässä Top Leader Työpajan 2 ( ) yhteenveto Menestystekijöitä, henkilöstön kyvykkyyksien.
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Hyvän ikääntymisen kehittämisympäristö Sonectus
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Millaisia verkostoja syntyy? Leena Vainio, AKTIIVI Plus Tuumasta toimeen seminaari Kuva © Neal SingletonNeal Singleton.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Verkko-opetuksen laatuhankkeen kehitystyö 2006 VVYOP` Sari Koski-Kotiranta, Helsingin yliopisto
Sivistystoimen tuloskortti 2012
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
W w w. h a m k. f i mi SELVITYS: KANTA-HÄMEEN OSAAMISTARPEET JA KILPAILUKYKYTEKIJÄT V Ylermi-hanke (Ylemmän korkeakoulutuksen osaamisrakenteen.
KOIVUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1) Mitä arvioidaan? 2) Miten arvioidaan? 3) Tiimityön kehittäminen 4) Yhteistyön tiivistäminen sosiaalityöntekijöiden kanssa.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Nuorten miesten ja aikamiesten terveyden edistäminen Meri-Lapissa
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
Apua OPS:n tvt-tavoitteiden arviointiin Jari Harvio, Hämeenlinnan kaupunki Harri Jurvela, Tampereen kaupunki Esityksessä on Kahootilla toteutettu kilpailu.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Toimintakausi Ydinporukka pieni, mutta aktiivinen! Lisää innostuneita mahtuu mukaan!
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Kansalaisten Eurooppa Mauri Uusilehto Nuoriso- ja kulttuuriyksikkö.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Kaupunkiakatemia Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Helsingin kaupunki KATUTILA JA KATUJEN KULTTUURIT Case Helsingin kaupungintalon "Lab”
Koulutuspalvelujen laatuohjelma Program för utbildningstjänsterna
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Kasva ja Opi Lempäälässä
Kuraattorit ja psykologit toisella asteella
Hyvinvointikoulun toimintamalli
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Opetustoimi osana Jyväskylää
Sataedun osuuden väliraportointi
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Esityksen transkriptio:

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

1. tuoda esille ne osaamiset, joita pääkaupunkiseudun kaupungit pitävät strategisesti tärkeinä opetus- ja kasvatusalan henkilöstölleen 2. esittää ratkaisuja, ehdotuksia ja toimintamalleja näiden osaamisten kehittämiseen 3. edistää perusopetuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteutumista pääkaupunkiseudun kouluissa opetus- ja kasvatushenkilöstön yhteisöllistä asiantuntijuutta kehittämällä 4. ennakoida tulevaisuuden osaamistarpeita Konferenssi on osaamisen kehittämisen prosessi, jonka tavoitteena on

Konferenssin suunnittelutyö • perustuu järjestävien kaupunkien strategioille ja tavoitteille • eksplikoi ja tuo ilmi kuntien tärkeänä pitämät opetus- ja kasvatushenkilöstön osaamiset, asiantuntijuudet ja tulevaisuustaidot • on myös osallistujien kehittämis- ja ideointiprosessi, joka tuottaa toimijalähtöisiä uusia ideoita ja ratkaisuja kuntien strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi

Konferenssissa esitellään opetus- ja kasvatusalan hyviä käytänteitä (käyttäjälähtöisiä toimintamalleja), tutkimustietoa sekä osaamisen kehittämisen ratkaisuja seuraaviin pääkaupunkiseudun kaupunkien strategisiin painotuksiin: 1. Asukaslähtöisyys, sähköiset palvelut, vuorovaikutus ja osallisuus (hyvinvointi ja palvelut) 2. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantaminen ja syrjäytymisen ehkäisy (terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen) 3. Hyvinvoinnin ja työllisyyden lisääminen oppimisella ja osaamisella 4. Sivistyksen ja kulttuurin vahvistaminen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perustana 5. Koulutuspalveluiden ratkaisut työ- ja elinkeinoelämän tarpeisiin 6. Monimuotoinen, kilpailukykyinen ja turvallinen pääkaupunkiseutu 7.Muutosvalmiuden lisääminen johtamisen ja henkilöstön osaamisen kehittämisellä 8. Ammattitaitoinen johtaminen, oppimisen into kaikille, osaava ja hyvinvoiva henkilöstö, koulutuspalveluiden kehittäminen PKS-tasolla Konferenssin suunnittelutyö

• konferenssin teemat ja tavoitteet tuotetaan yhteisöllisesti konferenssiin osallistuvien kuntien toimijoiden, eri hallintokuntien sekä järjestöjen ja yliopistojen asiantuntijoiden yhteistyöllä • tavoitteena on myös kunta- ja hallintokuntarajat ylittävän yhteisöllisen asiantuntijuuden kehittäminen ja pääkaupunkiseututasoisen, jaetun tietämyksen rakentelu • Yhteissuunnittelulla keskitetään myös voimavaroja koko toimialan ajankohtaisiin haasteisiin, esimerkiksi lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja oppimisprosessien laadun ja oppimistulosten parantamiseen Konferenssin suunnittelutyö

Osallistujien ja verkostojen ohjelmaideat ja toiveet • konferenssiin kutsutaan näytteilleasettajiksi ja ohjelman tuottajiksi (esim. luennot, toiminnalliset työpajat, tietoiskut) opetus- ja kasvatusalan asiantuntijoita, tutkijoita, järjestöjä, kehittäjäverkostoja, kouluja, opettajia, rehtoreita, oppilaiden hyvinvoinnin ammattilaisia jne. • kutsutut ohjelmanjärjestäjät, esimerkiksi kunnan rehtorit, tuovat yhteiseen suunnitteluprosessiin myös niitä sisältöjä ja painotuksia, jotka kokevat alan osaamisen kehittämisessä ajankohtaiseksi ja tärkeäksi oman työnsä näkökulmasta • lisäksi ohjelmatoiveita ja ideoita rikastetaan kuntien muissa tapahtumissa ja erilaisilla asiantuntijoiden vuorovaikutusfoorumeilla • vuoden 2013 Opi ja kasva -konferenssiohjelman valmistuttua osallistujilla oli tilaisuus toivoa vielä pop up-ohjelmaa tärkeäksi kokemastaan aiheesta, josta osallistuja oli valmis myös itse jakamaan osaamistaan muille • konferenssissa järjestettiin osallistujien viime hetken toiveiden pohjalta luova ja musiikkipainotteinen pop up-tapahtuma hyvinvoinnista ja tulevaisuuden koulusta

Opi ja kasva -konferenssin yleiset tavoitteet vuonna 2013 (esimerkki) • Konferenssi edistää opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisten vuorovaikutusta ja yhteisöllistä asiantuntijuutta. • Konferenssi tarjoaa opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisille uusia ideoita, toimintamalleja ja työskentelytapoja. • Konferenssi edistää opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisten kaupunkien strategisten tavoitteiden mukaista asiantuntijuutta ja osaamista. Lisäksi eri alaohjelmat sekä toimijaverkostot määrittelivät omat, tapahtuma- ja koulutuskohtaiset tavoitteensa.

Kaupunkien strategiset tavoitteet Konferenssin tavoitteenasettelu ja suunnitteluprosessi Konferenssin toteutus ja arviointi •Yhteistyön strategiset painopisteet •Toimintaa ohjaavat tavoitteet ja kohteet •Yhteisöllisen asiantuntijuuden rakentaminen •Käytännön ratkaisut, toimijalähtöisyys, vaikuttavuuden arviointi ja jatkokehitys Konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä

•Konferenssin teemojen ja osaamistavoitteiden määrittely Konferenssin toteutus •Konferenssisuunnittelun organisoiminen ja ohjaaminen, verkostojen ja yhteistyökumppaneiden kutsuminen Kaupunkien välisen yhteisen asiantuntijuuden rakentaminen •Konferenssiohjelman suunnittelu ( tuotetaan tavoitteita tukevat tapahtumat, toimintamallit ja kehitystyö) Konferenssin yhteissuunnittelu •Luodaan rakenteita ja mahdollisuuksia uusien, toimijalähtöisten ideoiden ja ratkaisujen tuottamiseen Kaupunkien strategiset tavoitteet •Osallistujapalaute, verkostojen ja yhteistyökumppaneiden palaute sekä järjestäjien itsearviointi Konferenssin arviointi (osaamistavoitteiden saavuttaminen, vaikuttavuus) •Konferenssin osaamistavoitteiden ja menetelmien muokkaaminen ja kehittely Konferenssin jatkokehittely

Konferenssin arviointi • Osallistujien arvio tavoitteiden saavuttamisesta kerätään palautekyselyn avulla osallistujilta, yhteistyökumppaneilta ja verkostoilta (nettikysely). • Lisäksi järjestäjät arvioivat konferenssin suunnittelua ja toteutumista oman arviointityökalun avulla, yhteisessä arviointitapaamisessa. • Arviointitiedon pohjalta konferenssia kehitetään edelleen. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki