Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Sosiaalinen media oppimisympäristönä Antero Aunesluoma työkalut, ympäristöt ja yhteisöt.
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Sosiaalinen media. Timo Suvanto
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Sivupiiri.fi • Kirjallisuuteen keskittyvä yhteisöllinen verkkopalvelu nuorille • Kirjavinkkejä kirjastolaisilta • Kirja-arvosteluja käyttäjiltä eli nuorilta.
Sosiaalisen median hyödyntäminen nuorten parissa tehtävässä työssä
Maailma muuttuu - pysyykö kirjastolaitos mukana? Suomen tieteellisen kirjastoseuran Kirjastosihteerien työryhmän Asiakaspalvelupäivä - teemana muutos -
Kokemuksia ja kehitysideoita. PLE:N taustaa • Opiskelijat oman ympäristönsä suunnittelijoita ja ylläpitäjiä • Itseohjautuva oppiminen • Yhteisöllinen.
Kiravo-projekti 2012 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentra.
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
Sosiaalinen media sosiaali- ja terveysalalla
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Veijo Nikkanen: Verkonkäytön mahdollisuudet Kaikille hyvä -seminaari Selko-e Verkonkäytön mahdollisuudet Veijo Nikkanen Kehitysvammaisten Tukiliitto.
| | Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Aija Hietanen.
Toimintaympäristön muutos: Tutkijan työn ja tiedonhankinnan muuttuminen Gunilla Widén Informationsvetenskap Handelshögskolan vid Åbo Akademi
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Erica de Wit & Kirsi Haarto 09A
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Sopiva avoimuus, joustavuus, saavutettavuus ja henkilökohtaisuus.
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Murtoluvun supistaminen
TIETOVERSTAS KPAMKin tapaan Hanna-Riina Aho Satu Salmela.
PLE – Personal Learning Environment PeLE - Henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kehittäminen - projekti 2008 – 2011 Aija Hietanen.
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Ongelmaperustainen oppiminen
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
SOSIAALINEN MEDIA VERTAISOHJAUKSEN VÄLINEENÄ Opinnäytetyö (AMK)
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Kyllä kansa tietää..... Sosiaalinen media tietolähteenä Marjukka Nyberg /28/2015COMPANY CONFIDENTIAL | Copyright © M-Brain
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Asiallinen aamiainen Vauhtia myyntiin sähköä markkinointiin Tornio – Kemi Paula Aikio-Tallgren, puheenjohtaja Länsipohjan Yrittäjät.
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
Sosiaalisen median hyödyntäminen työssäoppimisen ohjauksessa ja opettajien tukena Sirkka Hulkkonen Otto Burman
Anne Rongas 2008 Sosiaalinen media oppimisen tukena?
Pedagogiikan ja tilan välinen suhde. Formaalin ja informaalin oppimisen rajapinnat.
SOSIAALINEN MEDIA MYYNTITYÖSSÄ 1. SOMEN JAOTTELU Sosiaalinen media voidaan määritellä ei alueisiin, sen mukaan, millainen rooli käyttäjällä on sovelluksessa.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
PERINTEINEN LUOKKAOPETUS
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Verkko sosiaalisuutena Janne Matikainen VTT, yliopistonlehtori Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Viestinnän laitos.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
SOSIAALINEN MEDIA AMMATTIKORKEAKOULUN HYÖTYKÄYTÖSSÄ Juhana Kokkonen
Oppiaine-kokonaisuus
Sosiaaliset mediat Verkkovälitteinen asiakastyö.
Iltapäiväl passaa rauhottuu! Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan neuvottelupäivät Imatra Tervetuloa !
Ops seminaari Askola.
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Sosiaalisen median hyödyntämisestä laajennetun työssäoppimisen yhteydessä Minna Ström
Kirjan tehtävien vastaukset s. 114 III Vaikuttamisen kanavat 10 Media on tärkeä mielipidevaikuttaja.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Tietoasiantuntijoiden roolit ja toiminta koulutuksen ja työelämän kehittämishankkeissa Tapaustutkimus tietokäytäntöjen ja innovatiivisten tietoyhteisöjen.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Sosiaalisten verkostojen analyysi (ja Web2.0)
Esityksen transkriptio:

Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa Ari Haasio Yliopettaja, YTL Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Perinteinen käsitys tiedon tuottajien, käyttäjien ja välittäjien keskinäissuhteista on murtunut Kansalaisesta on tullut yhä enemmän myös tiedon tuottaja ja välittäjä Perinteinen tiedonkäsitys on murroksessa Näkyy niin ammatillisen kuin ei-ammatillisenkin tiedonhankinnan kontekstissa

Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Ennen kilautettiin kaverille, nyt sama informaatio hankitaan usein netin sosiaalisen median yhteisöjen välityksellä Yhteisöllisen tiedonmuodostuksen rooli korostuu Auktoriteettien asema tiedontuottajina horjuu Toisaalta: jo 1960-luvulla havaittiin invisible collegen merkitys tutkijoiden tiedonhankinnassa. Sama ilmiö on edelleen ajankohtainen, mutta sen muoto on muuttunut. Nyt invisible college toimii verkossa globaalisti.

Mitä se tarkoittaa? Reaaliaikaisuus Mahdollisuus pohtia asioita yhdessä Mahdollisuus jakaa globaalisti mielipiteitä Mahdollisuus muodostaa helpommin yhdessä tietoa Mikä olisikaan tästä parempi esimerkki kuin…

Mitä tämä tarkoittaa? ”Työelämän tiedonhankintaa kuvaavat tiedon kontekstuaalisuus, erilaiset ammattispesifit informaatiokäytänteet, tiedon tilannesidonnaisuus ja tiedon muodostuminen yhteisöllisenä prosessina.” - Annmaree Lloyd -

Mitä tämä tarkoittaa? Myös ei-ammatillinen tieto on pitkälti yhteisöllisesti muodostettua Sosiaalinen media tukee tätä: foorumit, keskusteluryhmät, blogit, wikit, yhteisöt…. Kaikki nämä ovat hyvä esimerkkejä yhteisöllisen tiedon muodostamisen mahdollistavista välineistä

M

Mihin olemme menossa? Kohti yhteisöllistä tiedonhankintaa yhä voimakkaammin Arjessa esimerkiksi nuorten tiedonhankinta perustuu pitkälti eri sosiaalisen median välineiden hyödyntämiseen PBL – Problem Based Learning lähtökohta on tiedon jakaminen, käsittely ja rakentaminen yhdessä oman tutoriaaliryhmän kanssa

Hallitsemmeko me modernit välineet? Onko informaatiolukutaitomme ajan tasalla? Tunnemmeko tarpeeksi monipuolisesti hakumenetelmiä, jotta saamme louhittua tiedon sosiaalisesta mediasta? Osaammeko löytää oikean hakumenetelmän kuhunkin tilanteeseen?

Kansa hukassa? Toinen kysymys muuttuvan tiedonhaun maailmassa ovat tiedonhankkijan taidot Tutkimusten mukaan (Kiili 2012) esimerkiksi lukiolaisten tiedonhankintaprosessin ongelmia ovat: kritiikitön suhtautuminen internetlähteisiin hakukyselyiden muotoilu hakukoneiden toiminnan ymmärtäminen hakutulosten analysointi tiedonhaun suunnittelu ja sen säätely

Kansa hukassa? Suomeksi sanottuna: Kansalaiset luulevat osaavansa hankkia tietoa vaikka he eivät hallitse välttämättä edes perusasioita Rutiinien vankeja Googlettava wikipediasukupolvi

Mitä tämä tarkoittaa kirjaston näkökulmasta? Lainastosta oppimiskeskukseksi Kirjaston rooli niin yleisellä kuin tieteelliselläkin puolella oppimisen tukijana laajalta, ei vain lähteiden tarjoajana, korostuu entisestään. Kirjaston tulee tukea monimuotoista tiedonhankintaprosessia sen kaikissa vaiheissa. Kuinka ennen muuta verkossa oleva yhteisöllinen tieto tavoitetaan? Tiedonhaun ongelmana informaation sirpaleisuus, luotettavuus ja tiedon tavoitettavuus nykyisillä hakumenetelmillä. Kirjastoammattilaisten tulee itse päivittää tiedonhaun taitoja jatkuvasti -> menetelmät muuttuvat

KIITOS! 