Psykoterapia eettisenä harjoitteena

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Heijastuksia elämästä
1.tapaamisen haastattelukartta ratkaisukeskeisessä terapiassa
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Kiireen kesytys tekemällä olemisen mielentilaa Tapio Malinen PsykoVirtapiiri
Toimintaohjeet opelle
Nopein, helpoin, tuottavin tie 3D-maailmaan..  Käytön ja oppimisen helppoutta  Työskentelyn nopeutta  Suunnittelun joustavuutta ⇓ Lisää tuottavuutta.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Opitaan ja työskennellään yhdessä
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Rakkaat ystäväni!.
Tapio Malinen Kanneljärven opisto
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Lapselle hyvä päivä tänään
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
”Jos menisin toimistoon ja se ihminen tietää mitä tarvitsen, ei ehdota mitä tekisin, se odottaa mitä kysyn” Bikva-arviointimallin soveltaminen käytännössä.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Lauri Rauhalan ihmiskäsitys
Avaimia itsensä valmentamiseen
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
VARHAINEN PUUTTUMINEN
OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA
Seiso kuin vuori, virtaa kuin joki – näkökulmia työhyvinvointiin Valtakunnallinen Hyvinvointipäivä Salla Tapio Malinen
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Kokemuksellisen oppimisen oppimistyylit
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Kappale 4: Hanna kulta! Milloin Pedro haluaisi matkustaa Hannan kanssa Brasiliaan? Miksi? Miksi Pedron äiti pitää Hannaa sankarina? Mitä Pedro tekee viikonloppuna?
Mielenterveyshäiriöiden hoito
Runo tekstitaidon kokeessa
Itämainen filosofia Informaatioverkostojen koulutusohjelman viides luento.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Haastatteluun valmistautuminen
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit- narratiivisen työtavan koulutus
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Toimintaohjeet opelle
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Professional ethics in context – Institutions, images and empathy Tuukka Kivioja.
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Nuoret ja vastuullinen yrittäjyys –hanke ja yhteiskunnallinen yrittäjyys Yhteiskunnallisen yritystoiminnan tutkimusverkoston vuosikokous Simo Tuppurainen.
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
Esityksen transkriptio:

Psykoterapia eettisenä harjoitteena Tapio Malinen www.tathata.fi 24.11.2008

Erään psykoterapeutin perususkomukset Ihminen tekee aina parhaansa ja sen mitä kulloisessakin tilanteessa on mahdollista tehdä. Ihminen on kärpänen avoimessa pullossa. Kyllä pouta sorsan kotiin tuo. Kaikki se, mitä tarvitsemme on koko ajan läsnä. Emme vain näe.

Harjoitus 1 • Mitä sellaista olet (tähän mennessä) oppinut elämäsi aikana, jota arvostat ja pidät myönteisenä? • Mikä näiden opetusten merkitys on ollut työsi kannalta? Millaisen metaforan kautta näen itseni, kun työskentelen terapeuttina? Jos tänään puhuttaisiin sinulle merkittävistä asioista, niin mistä silloin puhuttaisiin?

Eräs tapa määritellä psykoterapia • Terapia on eettinen harjoitus, jossa se mikä on todellista ja hyvää luodaan yhdessä (Kenneth Gergen). • Vrt. elämä eettisenä harjoitteena.

Kolme ikkunaa • Taide = ikkuna muotojen maailmaan • Tiede = ikkuna varmuuteen • Taide = ikkuna muotojen maailmaan • Etiikka = ikkuna epävarmuuteen • Epävarmuudessa eläminen = eettisesti arvokas inhimillisenä tekijä vs. oikeaoppisuus. • Elämänhallinnan vaatimus vs. armo = elämänhallinnan taakasta luopumista. • Toisen ymmärtäminen = toinen ihminen tulee ajattelumme ympäröimäksi. • Kieli erilaisia todellisuuksia generoivana työkaluna. • ”Minä” prosessina tai kuvana vs. ”minä” kiinteänä entiteettinä.

Suhteeni terapiassa tuotettuun tietoon • Mitä tieto on? • Missä tieto on? • Miten tietoa saadaan?

Harjoitus 2: Patsas A tutkii B:tä, joka on patsas. B tutkii A:ta, joka on patsas. Kokemusten jako. A tutkii B:tä, joka on A. B tutkii A:ta, joka B.

Harjoitus 3: Lempikysymykseni dekonstruktio Mikä on suosikkikysymyksesi terapiassa? Miksi tämä kysymys on sinulle tärkeä? Mitä se kertoo käsityksistäsi ihmisestä ja todellisuudesta? Missä kuulit tämän kysymyksen ensimmäistä kertaa? Oletko koskaan kyseenalaistanut kysymystäsi? Miksi? Milloin ehkä luovut siitä? Mitä ajattelet kysymyksestäsi nyt?

Tekemisen mielentila eettisenä lähtökohtana Huomio suunnattu menneeseen tai tulevaisuuteen. Huomio liukuu ehdollistuneesti pois nykyhetkestä. Tapahtumien, asioiden, tuntemusten luokittelu, arvostelu tai arvioiminen. Tavoitteellinen, tulevaisuuteen, odotuksiin suunnattu. Samaistunut tai takertunut mieleen. Ennakkoluuloisuus, ennakko-odotukset.

Olemisen mielentila eettisenä lähtökohtana Huomio suunnattu tähän hetkeen, suora kokemus. Tapahtumat, asiat, tuntemukset hyväksytään sellaisina kuin ne sillä hetkellä koetaan. Pyyteetön, tavoitteeton, avoin suhde nykyhetkeen. Tietoisuus on neutraali tarkkailija, samaistumaton havainnoitsija. Avoimuus nykyhetken kokemuksille, ennakkoluulottomuus, luova uteliaisuus, aloittelijan mieli

Demonstraatio Arvioidaanko ihmistä vai autetaanko asiakasta arvioimaan terapeutin työskentelyä? Ketä pidetään asiantuntijana? Kenen kieltä terapiassa/työnohjauksessa käytetään? Eristääkö vai yhdistääkö terapia/työnohjaus ihmisiä? Tukevatko kysymykset hallitsevia/alistavia yhteiskunnallisia käytäntöjä vai avaavatko ne vaihtoehtoja? Miten ammatillisuus ilmenee?

Arviointia Mikä koulutuspäivän aikana oli sinulle erityisen tärkeää? Mihin se kytkee sinut ja mistä se erottaa? Miten valta ilmeni koulutuspäivän aikana? Pakottiko koulutus sinua ajattelemaan tai tekemään jotain, mitä et haluaisi tehdä? Miten koulutus erosi aiemmista koulutuksista, joihin olet osallistunut? Mitä uuta tai yllättävää koulutus avasi? Minkälaiseen toimintaan se houkuttaa sinua tulevaisuudessa?

Kirjallisuutta Ojansuu, J.: Pyhyys – rajalla oleva ihminen. WSOY, 2004. Journal of Systemic Therapies Vol. 20, No. 4, Winter 2001 (Process Ethics). Venkula, J.: Taiteen välttämättömyydestä. Kirjapaja oy, 2003.

Harjoittamisesta Emme harjoita itseämme jotakin päämäärää varten, joka odottaa meitä tuolla jossakin. Emme harjoita siksi, että haluamme tulla joksikin, vaan siksi että harjoittaminen itsessään on elämää täytenä, jotakin jota haluamme tehdä sen itsensä takia. Vrt. päämäärätietoinen harjoittelu vs. eksistenssin harjoittaminen elämäntapana.

Sisältöetiikka & prosessietiikka ”Ulkoinen tie” vs. ”sydämen etiikka”. Mitä hyvän elämän käsitteellä tarkoitetaan vs. miten elää hyvää elämää. ”Sydämen etiikka” pohjautuu mielen harjoittamiseen ja eksistentiaalisten peruskysymysten kokemusperäiseen ratkaisuun. Jotta voisimme toimia eettisesti, meidän on oltava tietoisia niistä tekijöistä, joiden tuloksena toimimme. Tätä tietoisuutta ei saavuteta ilman harjoittamista.

Viisaus on tietoa, johon liittyy eksistentiaalinen ulottuvuus Mikä on harjoittamisen merkitys kokemuksen laadun muuttajana ja ymmärryksen syventäjänä? Mikä on ihmisen paikka maailmassa, olemisen kokonaisuudessa? Mikä on ”itsen” tai egon luonne? Mikä on myötätunnon paikka ihmisen ”kanssa-olemisessa”?