Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lauri Rauhalan ihmiskäsitys

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lauri Rauhalan ihmiskäsitys"— Esityksen transkriptio:

1 Lauri Rauhalan ihmiskäsitys
Mielenterveystyön opiskeluun kuuluva luento Doris O. Aghazarian

2 Lauri Rauhalan esittely
Netistä löytyy tällä hetkellä (syksy 2007) Lauri Rauhalasta mm. seuraavat esittelyt / arvostelut: ”Mietiskelevä filosofi” otsikolla on kirjoittanut 2.5 liuskan verran Markku Siivola. Äänensävy on samalla arvosteleva ja arvostava. Kirjoitus käsittelee Rauhalan 1986 Otavalta ilmestynyttä kirjaa nimeltä ”Meditaatio”. Siitä saa hyvän kriittisen kuvan filosofista ja hänen elämäntyöstään siihen aikaan. (Kopioi ja palauta)

3 Lauri Rauhalan esittely (jatkuu)
Saman verran on kirjoittanut Veli-Matti Värri lehteen nimeltä Filosofinen Aikakauslehti 2/99. Kirjoitus on otsikoitu ”Ihmisen arvokkuuden puolustus” ja käsittelee 1998 ilmestynyttä teosta nimeltä ”Ihmisen ainutlaatuisuus”. (Kopioi ja palauta)

4 Lauri Rauhalan esittely (jatkuu)
Lauri Rauhala itse on kirjoittanut julkaisuun nimeltä Filosofinen Aikakauslehti (2/97) otsikolla ”Sairauden käsite ns. Mielenterveysongelmissa”. Hän kiteyttää siinä ajatuksiaan, joihin on hieman vaikea päästä käsiksi, ilman taustatietoja. (Kopioi ja lue artikkeli ja kerro parilla kappaleella, mitä ymmärsit siitä.)

5 Ihmiskäsitys Vastaa kysymyksiin: Onko meillä jokaisella ihmiskäsitys?
Onko sellainen oltava jokaisella? Onko sinulla? Minkälaiseksi kuvailisit sitä? Miten se on syntynyt/muotoutunut? Mihin ihmiskäsitystä tarvitaan?

6 Mihin ihmiskäsitys vaikuttaa
Se rajaa perusedellytykset, jota yksilöllä tai yhteisöllä on kohdata toista / toisia / asioita Se sanelee olettamukset, joiden pohjalta toimitaan Sen pohjalta valikoituvat käytettävät menetelmät kohtaamisissa, auttamisessa, tutkumuksessa ja kaikessa muussa inhimillisessä toiminnassa.

7 IHMISKÄSITYS Rauhalan mukaan
Perusedellytykset ja olettamukset, jotka tutkijalla on tutkimuskohteestaan hypoteeseja asettaessaan ja menetelmiä valitessaan.

8 IHMISKÄSITYS Lindqvistin mukaan
Pohjana ihmiskuva, mukana ideologiset ainekset. Tuo mukanaan tietyn arvostavan piirteen – sisältää ajatuksia ihmisen arvosta, päämäärästä ja merkityksestä.

9 IHMISKÄSITYS Hirsjärven mukaan
Ihmistä koskevien uskomusten, tietojen ja arvostusten järjestelmä, joka sisältää eettisen näkökulman.

10 IHMISKUVA On tulos, jonka empiirinen ihmistiede tuottaa ihmisestä (Rauhala, L. 1989)

11 Lauri Rauhala Holistinen ihmiskäsitys Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 1988:25:190-201
Lue moniste (Rauhalan artikkeli: Holistinen ihmiskäsitys) ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: Mikä on ihmisen kokonaisuuden ontologinen erittely? Millaisissa ulottuvuuksissa ihminen Rauhalan mukaan toteutuu?

12 Lauri Rauhala Holistinen ihmiskäsitys (Kysymykset jatkuu)
Miksi tieteenfilosofista analyysia tarvitaan (s. 191) ? (Vihje: pohdi empiirisen tutkimuksen heikkoudet – Rauhalan mukaan ”kohtalokkaat aukot” - mitä tulee tutkittavan perusluonteen kattavaan huomioimiseen, silloin kun tutkimuskohteena on ihminen.) Mitä erilaisia ihmiskäsityksiä on olemassa (s. 193)? Selitä Rauhalan mukaan: -Tajunnallisuus - Situaatio / situaationalisuus - Kehon merkitys - Mihin ylläolevat sijoittuvat (ks. Kalvo)

13 Ihminen situationaalisena säätöpiirinä
Lauri Rauhala tiivistää: ”Voidaan siis puhua vaikuttamisen kanavista ... Vaikuttamisen `perillemeno´ noudattaa aina jotakin näistä kanavista. Mistä kanavista hän puhuu (s. 199)?

14 Ihminen situationaalisena säätöpiirinä - kanavat -
Tajunnan kanava Kehon kanava Situaation kanava Anna esimerkkejä niiden kautta toimimisesta. Pystytkö itse katsomaan ihmistä kokonaisuutena?

15 ITSEARVIOINTI Luitko luennolla tarjotun materiaalin?
Oliko Lauri Rauhalan ihmiskäsityksen ymmärtämisessä vaikeuksia? Pystytkö hyödyntämään saamiasi tietoja? Miksi? Miksi et? Jos kyllä, niin miten. Jos et, niin mistä luulet sen johtuvan.


Lataa ppt "Lauri Rauhalan ihmiskäsitys"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google