Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESAELY, Maaseutu ja energia
Advertisements

Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä Esa Hiiva
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Helsinki PM MTK-V-S Aktiivinen jäsensuhde  Osallistuva jäsenyys ja sähköpostin käyttö tiedonvälityksessä  Jäsenmaksu-uudistus  Jäsenet mukaan.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Ympäristöministeriön lähialueyhteistyö Voiko politiikka pelastaa Itämeren ? Toimittajakoulutusseminaari Kristiina Isokallio,
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
MAASEUDUN KEHITTÄMINEN Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö Joensuu.
Eläinsuojeluasiamies ja tulevaisuuden haasteet Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylä Sari Salminen.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Fosforitonnia lähteellä Lähteet: HELCOM, JNS, SYKE Valmistui 2011 Puhdas Itämeri voi olla totta.
CAP post 2013 Tilannekatsaus ohjelmatyön näkökulmasta Tiina Malm.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Ympäristön hoito uudessa maaseutuohjelmassa
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
1 Peltoenergia Kainuussa EU-osarahoitteinen kehittämishanke ─ ─ Elina Virkkunen MTT SOTKAMO Elina Virkkunen.
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Itämeren suojelun hyötyihin ja kustannuksiin? Kari Hyytiäinen
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Vesienhoidon aikataulut TammiHelmiMaalisHuhtiToukoKesäHeinäEloSyysLokaMarrasJoulu Alueellinen toteutusohjelma Toimenpiteiden seurantajärjestelmä.
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä Esa Hiiva.
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Ympäristö- ja ilmastovaikutukset Miten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalla menee? -Eväistä uudelle ohjelmakaudelle Helsinki Irene Huuskonen.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaosto Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) ja jaostot ALKE 7/2014, §24 ja kuntalaki sekä hallintolaki Valtuustokausi.
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
Leader-rahoitus Yhdistysten hanke- ja rahoitusinfo
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
Neuvo 2020 –maatilojen neuvontajärjestelmä
Miten kuluttajatyö muuttuu viljelijöiden tuloksi? Kuluttajasta MTK:n kuluttajatyöhön ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi Maaseutuyrittäjyyyslinja.
Maatalouslaskenta - seuraavat 100 vuotta
KOTITALOUS EVÄSTÄÄ ELÄMÄÄN.
Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Ympäristökasvatusstrategian työryhmä Ympäristökasvattajan odotukset ja toiveet Jenni Minkkinen Langinkosken lukio
Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maaseudun ympäristön hoidossa Tiina Malm.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Alueellinen kalataloushallinto uudistui – mikä muuttui?
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
ENERGIATEOLLISUUS ry:n JÄSENENÄ hyödyllisiä alan palveluita ja vaikutus- ja verkostoitumiskanava energia-alan keskeisiin kysymyksiin Suomessa ja kansainvälisesti.
Pielisen Karjalan maaseutupalvelut Maatalousstrategia 2014 – Nurmeksen kaupunki.
Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskus Etelä-Savon maaseutupäivä Mikkeli
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju (KESTI) Suomen ympäristökeskus
1 Korjausrakentamisen strategian toimeenpano Korjausrakentamisen koulutuksen tila ja kehityssuunnat -iltapäiväseminaari Juha-Pekka Maijala.
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
Yleiskartoitus (HELCOM) Tilanne vakava (ecosystem health)
KESTÄVÄ KAIVOSTOIMINTA
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Euroopan yhteisön direktiivien ja säännösten vaikutukset ja yhteensovittaminen Suomen merialueilla
PELLERVON TALOUDELLINEN TUTKIMUSLAITOS PTT
Miksi maataloutta tuetaan?
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Joensuun seudun maaseutupalvelut
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.
Paikallista ruokaa päivittäistavarakauppaan elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Ilkka.
Heli Saari Outdoors Finland II Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi – hanke.
Kuinka marjanviljely kehittyy – mitä puutarhatilastot paljastavat?
Järki Pelto Eija Hagelberg
Esityksen transkriptio:

Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK

Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.  EU:n vesipuitedirektiivi  Itämeren suojelukomission (HELCOM) tavoiteohjelma Baltic Sea Action Plan (BSAP)  Valtioneuvoston periaatepäätös Vesiensuojelun suuntaviivat 2015  EU:n uusiutuvien energialähteiden (RES) direktiivi  EU:n ilmasto- ja energiatavoitteet  Valtioneuvoston Ilmasto- ja energiapaketti  Hallituksen ilmasto- ja energiaselonteko  kansanterveyden edistäminen ja ylläpito  työllisyyden ylläpito ja varmistaminen  maaseudun kehittämisohjelmat  viljelijän elinkeinon kannattavuuden varmistaminen  …

Yhteiskuntavastuullinen kotimainen ruoka = kestävän kehityksen mukainen tuotanto  viljelijälle jatkuvuus yli sukupolvien on ensisijainen arvo => ympäristöä ei kannata pilata  eläinten hyvinvointi => huonosti tuottaviin eläimiin ei kannata investoida  kuluttajan hyväksyntä = elinkeinon kannattavuus tulee vain tätä kautta

Kuluttajan tietoisuus kotimaisen ruoan yhteiskuntavastuusta on maksuhalukkuutta. Kuluttajan ajatusmaailmassa haasteellisia ovat mm.:  ympäristötuki: odotukset, tavoitteet ja saavutukset  ”viljelijöiden syyllistäminen”  kotimaisuuden/lähiruuan priorisointi: onko järkevää/kestävää?  eläinten hyvinvointi  omien valintojen kerrannaisvaikutus => oikean tiedon välittämisen tärkeys

Kestävän kehityksen mukaisesti tuotetun ruoan arvoja ovat:  eettisyys (esim. luomu, eläinten hyvinvointi, gmo-kysymykset)  terveellisyys (oma, perheen, kansanterveys)  työllistävyys (kotimaisuus, maaseudun kehittäminen, yritysten verkostoituminen)  ekonomisuus (mm. lyhyet kuljetusmatkat)  ekologisuus (suljettu ravinnekierto, vesien- ja ilmastonsuojelu, monimuotoisuus, maisemanhoito… + lukuisat muut ympäristöaspektit)

Kotimainen ruoka tuotetaan yhteiskuntavastuullisesti:  TEHOa maatalouden vesiensuojeluun –hanke (  Järki- hanke (  RaHa –hanke  Baltic Farmers Award / Itämeren viljelijäkilpailu  OECD -tilastot

Kestävä ja yhteiskuntavastuullinen KIITOS!