Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari 18.8.2003.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Advertisements

Kansalliskirjasto, DSpace ja julkaisuarkistot FinnOA:n julkaisuarkistoworkshop, Jyrki Ilva, Kansalliskirjasto
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
KYSYMYKSIÄ ITSEARVIOINNIN AVUKSI
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
Innovaatiokulttuuri Innovaatio = uudennos
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Laatujärjestelmät organisaatioiden kehittämisen ja johtamisen näkökulmista Kaisa Sariola JTO.
Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
Leaderin tulevaisuus Rohkeus, riskit ja rajat Leaderin tulevaisuus Rohkeus, riskit ja rajat Länsi-Suomen kiertokirjeen anti Antti Saartenoja.
Työturvallisuus kulttuurina
Tutkimussuunnitelma…
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
IT- Pedan laaturisteily Yhteenveto tukipalvelujen laatu -ryhmätyöstä Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Lähipäivä T Business process development methods 1.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Lapselle hyvä päivä tänään
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
ISO 9000 –sarjan uudistus – Mikä muuttuu?
Pellervon Pirkanmaan seminaari Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Vähämaa.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Hyvä tieteellinen käytäntö
ETIIKKA LAATU- JA TULOSTAVOITTEIDEN PAINEESSA
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Kuinka asiakasta palvellaan hyvin? Näkökulmia yritysten tarpeiden tunnistamiseen ja oppilaitosten palveluiden kehittämiseen Salla Koivunen, Edupoli.
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Viestintäsuunnitelma
1 ”Laadunhallintajärjestelmä toiminnan kehittämisen viitekehyksenä” Helsingin yliopisto
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Laatua verkossa ITK´06. Verkko-opetuksen laatuhankkeet Portaalissa julkaistavien aineistojen laatukriteerit Tuotteistaminen ja tekninen tuotekehitys VirtuaaliAMK:n.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Moodlen opetus, projekti- ja intrakäyttö samassa organisaatiossa Pauliina Veräväinen, TaY.
Helli Kitinoja KOTIKANSAIN- VÄLISTYMISEEN LIITTYVIÄ EETTISIÄ KYSYMYKSIÄ Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät Turussa
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Kauppakatu 7 I KAJAANI I Päivi Partanen/Intotalo1© Makke Leppänen 2004 Vapauteen ja vastuuseen valmentaminen Päivi Partanen.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Toimintakausi Ydinporukka pieni, mutta aktiivinen! Lisää innostuneita mahtuu mukaan!
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Laadunhallintajärjestelmä/ laatujärjestelmä
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Viisi asiaa, mitä jokaisen opettajan tulisi tietää laadusta
Nokian kaupungin liikuntapalvelut
Arvioinnista arkipäivää
Taloudellisesta arvioinnista
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Esityksen transkriptio:

Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari

Tavoite: järjestelmän laatu vai opetuksen laatu ● Kehittämishankkeiden riski on, että välineestä tulee tavoite.Ydintoimintojen kehittäminen ei olekaan enää huomion keskiössä. ● Idea laadunhallinnasta on hyvä: keskitytään organisaation ydintoimintaan. Tässä: opetuksen laatuun. ● Silti riski on olemassa laatuhankkeissakin: laadunvarmistusjärjestelmä voi paisua liian raskaaksi.

Järjestelmää tarvitaan ● Järjestelmän luomisessa prosessien hallinta ja virheiden karsiminen ovat ydinkohtia. Laadunhallintajärjestelmän viilaaminen on monivuotinen projekti, johon sitoutumisen on oltava pitkäjänteistä. ● Tukipalvelut kuntoon, voisi olla laatujärjestelmän rakentamisen yksi perusta.

Laadunhallinnan välineet ● Yliopisto on kuin mikä hyvänsä suuri organisaatio. Olemassaolevia keinoja kannattaa tietysti hyödyntää. Laatupalkintokriteerien soveltaminen, BSC, ISO 9000-työskentely, TQM mallit. ● Olennainen kysymys on, mihin laatua oikein tarvitaan. Laadun itsensä vuoksi vai johonkin muuhun päämäärään pyrkien? Huonoin vaihtoehto: järjestelmän vuoksi.

Järjestelmä vai kulttuuri ● Olennaista on nojautua olemassaoleviin perinteisiin laadunvarmennuksen keinoihin, joita yliopistoissa on paljon. ● Myös luottamusta tutkijoiden ja opettajien vastuullisuuteen tarvitaan. ● Siis pikemminkin kulttuuri kuin järjestelmä, mutta kyllä myös järjestelmää tarvitaan. ● Omalta perustalta lähteminen mahdollistaa parhaan tuloksen.

Toimintaperiaate 1: Omiin voimiin luottaminen ● “Haluamme oppia muilta, mutta luomme oman ohjelmamme”. Oikea periaate, kannatan. ● Yliopiston vanhat toimintatavat voivat olla parhaita. ● Tieteelliseen julkisuuteen sisältyy paljon laadunvarmennuksen keinoja.

Toimintaperiaate 2: Innovatiivuus ● Innovaatioiden edistäminen on ollut laatujärjestelmien heikkous, vrt. Japani. ● Yliopiston laadun hallinnan olennainen osa on innovatiivisuuden kehittäminen edelleen. Millaisin keinoin innovaatioiden syntyminen turvataan parhaiten? ● Antamalla aikaa, luottamusta ja rohkaisemalla kokeilemaan. ● Demingin periaate: pelko pois, samoin väärät kvantitatiiviset tulostavoitteet.

Toimintaperiaate 3: Keskusteleva organisaatio ● Oppiva organisaatio on keskusteleva, ei- hierarkkinen, vapaamielinen ja pitää tiukasti kiinni ilmaisun vapaudesta. ● Millaiset hallinnolliset ja kulttuuriset käytännöt estävät ja edistävät vapaata mielipiteenvaihtoa. ● Opetus on julkista mutta tavoitteena on silti Opetuksen ”intiimiyden” poisto – asiantuntijuuden kasvun tuki ja puuttumisoikeus

Toimintaperiaate 4: yksinkertaisuus ● Yksinkertainen järjestelmä on parempi kuin monimutkainen. ● Monimutkaisten systeemien riski on, että niitä ei jakseta ylläpitää (vrt. Kokemukset laatusertifioinnista)

Arvot ja etiikka ● Laatujärjestelmän rakentamisen keskeinen kysymys liittyy arvoihin. ● Onko laatuhankkeiden takana deontologinen vai utilitaristinen etiikka? Ts. toteutetaanko laatua sen itsensä vuoksi vai johonkin päämäärään johtavana välineenä. ● Usein laatujärjestelmän rakentamisen perustana on utilitaristinen etiikka. Deming vai Crosby? (Paul Lillrankin kysymys)

Tavoitteen määrittely ● Deontologista ja utilitaristista e:a ei aina ole helppo erottaa toisistaan. ● “Koska arvostamme tutkimuksen ja tutkimukseen perustuvan opetuksen korkeatasoisuutta, innovaatioita ja riskinottoa, tulee niiden näkyä laadun parantamisen tähtäävän toiminnan periaatteissa.” ● Tätä voisi halutessaan pitää deontologisena laatuperiaatteena.

Deontologinen laatuetiikka sopii yliopiston ideaan ● Laatua laadun itsensä vuoksi – malli sopii yliopiston vanhaan toiminta-ajatukseen. ● Se myös soveltuu ajatukseen, että ydintoiminnan (opetuksen ja tutkimuksen) osalta on hyvä nojautua professionalismin perustalta laatukulttuurin ideaan pikemminkin kuin raskaisiin laatujärjestelmiin ● Tukijärjestelmissä erilaiset TQM variantit voisivat toimia hyvin.