Kotiseutukosteikko –Life Life+ Return of Rural Wetlands

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietotaitotalkoot-hanke Mikä se on?. Tavoitteena toimiva tietoyhteiskunta • Kansalaisille tietoyhteiskuntavalmiuksia • Tietotekniikkaosaajien ja aktiivisten.
Advertisements

Sijoitusrahastomarkkinan trendejä Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
Kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden yleissuunnittelu ja toteuttaminen
Helluntaiseurakuntien lapsi- ja perhetyön kehittämishanke, joka käynnistyi vuonna Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lapsi- ja perhetyötä, koota.
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Suomi riistamaana © Suomen riistakeskus.
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
INSSI-hanke = Tekniikan alan ammattikorkeakoulutuksen kehittämishanke INSSI Arenen tekniikan ja liikenteen alan kehittämisryhmän yhteishanke. Rahoittajina.
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Ympäristöministeriön lähialueyhteistyö Voiko politiikka pelastaa Itämeren ? Toimittajakoulutusseminaari Kristiina Isokallio,
Sulle, mulle, sulle, mulle Ympäristöliikkeen historia yhdessä talteen - yhteistyössä museot, arkistot ja kansalaisjärjestöt Harri Hölttä Projektitutkija.
Maatalouden vesiensuojelu Sininen Haapavesi- hankkeessa
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry.
Active wetlands Active wetlands •Maatalous on merkittävä typpi- ja fosforikuormittaja Itämeren alueella •Kosteikot ovat tunnustettu.
METSO Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma
Kaupungin luova ja innovatiivinen yrityskulttuuri - case Jyväskylä Projektipäällikkö Laura Ahonen IFHP Suomi
Viikon 40 eurotehtävät •Tehtäväruudussa oli 7 € •Vastauksia jätettiin yhteensä 26. •Oikeita vastuksia oli yhteensä 13.
METSO- toimintaohjelma Monimuotoisuuden turvaaminen yksityismetsissä – kokemuksia tähän asti Lea Jylhä METSO-ohjelman valtakunnallinen vuosiseminaari
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Pirjo Rauhala, Virtuaaliyliopistoseminaari TaY 1 Tampereen yliopiston virtuaaliyliopisto, mitä se on? Virtuaaliyliopistoseminaari TaY.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Kotiseutukosteikot - Life: kosteikkokoulutus Jyväskylä Luonnonsuojelu- ja metsälain kohteiden huomioiminen kosteikkohankkeissa Juha Jämsén.
Metsähallitus-Akatemia
Maahanmuuttostrategia
Öljysuojarahaston asiat Ympäristövahinkojen torjunnan neuvottelupäivät SYKE Pääsihteeri Merja Huhtala.
Perusopetuksen ryhmäkoko
Tulevaisuuden koulutus ja osaamistarpeet IOY:n koulutuspäivä , Turku Hamburger Börs.
Elinympäristöjen hoito - Vesilinnut
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Miksi vesiensuojelua tarvitaan
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Vesienhoidon tutkimusohjelman loppuseminaari
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Viestintäsuunnitelma
Myrskyn jälkeen -esiselvityshanke –
Ammattistartti ja seuranta Seminaari Ahlmanin ammattiopistolla Tampere Ulla Aunola.
Mihin metsiä käytetään tulevaisuudessa? – Ota kantaa -kyselyn tulokset
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
Ympäristökorvausjärjestelmän info Keuruu
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Seminaari Suomen ympäristökeskuksen Auditorio Helsinki Elina Nikkola, MMM.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Maatalouden vesiensuojelu
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan – kalaston vasteet vuoden 2007 seurantahavaintojen perusteella Martti Rask,
Miten vaikutuksia mitataan?
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Verkostossa mukana: – Turun aikuiskoulutuskeskuksen Paimion yksikkö (ent. Paimion aikuiskoulutuskeskus PAKK) –koordinoi – Salon seudun aikuisopisto Rahoitus:
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä Vallila Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Raha- ja talouspolitiikka pitkittyneessä 0-kasvun ja 0-koron.
Uudistutaan yhdessä -seminaari
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Innovaatio-ohjelmat
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Mainiot maisemat -hanke
MAALI-hanke Maakunnallisesti tärkeät lintualueet
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostusseminaari
Esityksen transkriptio:

Kotiseutukosteikko –Life Life+ Return of Rural Wetlands Mikko Alhainen Projektipäällikkö Suomen riistakeskus Piirrokset: Jari Kostet, MKJ Kuvat: Mikko Alhainen, Marko Svensberg, Marko Muuttola, Harri Hepo-Oja, Jarkko Nurmi, Reijo Orava, MKJ Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Kosteikkojen ongelmia Viimeisen sadan vuoden aika noin 4000 järveä ja lukematon määrä pienempiä kosteikkoja kadonnut Ei ole olemassa rahoitusta tai toimintamallia kosteikkojen kunnostamiseen ja perustamiseen laajassa mittakaavassa suojelualueiden ulkopuolella Maatalouden kosteikkotuilla ja metsätalouden luonnonhoitohankkeilla tiukat kriteerit Luottamuksen puute hallinnon ja maanomistajien välillä sekä byrokratia jarruttavat kosteikkojen palauttamista  Elinympäristöt katoavat, luonnon monimuotoisuus vähenee ja vesilintukannat taantuvat Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi Riistaelinympäristöjen kunnostukset ja hoito -kokonaisvaltaista luonnonhoitoa Riistalinnut, taimen ja rapu – keskeinen osa luonnon monimuotoisuutta – kertovat elinympäristön tilasta – kun ne viihtyvät maillamme niin luonto voi hyvin Oikein toteutetut vesilintuelinympäristöjen ja kalavesien hoito on vesiensuojelua – pidetään lähijärvet ja -joet puhtaana Peltoriistalle ja vesilinnuille mieluinen elinympäristö sopii useimmiten myös ihmissilmään – maisemanhoito Virkistyskäyttö luonnonhoidon motiivina tehdään kosteikko = saadaan hyvä mieli hoidetaan elinympäristöjä parempien riista- ja kalakantojen hyväksi  Koko luonto hyötyy! Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi Kuvat rapu ja taimen: SYKE; Kimmo Lemetti, Taikapaja

Metsästys on eettistä ja vastuullista Riistakannat säilyvät elinvoimaisina Yhteiskunnalliset VAIKUTTAVUUS-TAVOITTEET Riistaeläinten aiheuttamat vahingot ovat kohtuullisella tasolla ja konfliktit hallinnassa Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

MMM Riistataloudellinen kosteikkostrategia Kosteikkojen ja vesilintujen hoitosuunnitelma, jossa yhdistetään laji- ja elinympäristönäkökulma Päätavoite: edistää kosteikkojen kunnostamista, perustamista ja hoitoa ja turvata metsästettävien vesilintukantojen elinvoimaisuus Tavoitteena monivaikutteiset kosteikot eli yhdistetään vesilintujen elinympäristöjen kunnostushankkeet ja mm. vesiensuojelu Motto: ”Maanomistaja ja metsästäjä ovat parhaita luonnonhoitajia” päättävät toimenpiteistä alueillaan perinteitä riistanhoitoon ja talkootyöhön Lopullinen valmistelu MMM:ssä Riistanhoidollisista lähtökohdista Suomi on Euroopan tärkeimpiä vesilintujen pesimisalueita, ja suuri osa pesimäalueista on suojelun ulkopuolella tavoitteena saada strategiasta vahva työkalu ja malli vesilintupopulaatioiden hoidon suunnitelmalliselle kehittämiselle koko muuttoreitin alueella tästä hyötyy suuri määrä muitakin kuin metsästettäviä lajeja Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Kosteikkostrategian käytännön toteutus 2008 – 2009: MAKERA - hanke Hankkeessa tehtiin mm. seuraavaa Riistanhoitopiirikohtaiset kosteikkojen kunnostustarpeiden esiselvitykset (kosteikkokartoitus) ja kosteikkokartoituksen raportti: http://www.riista.fi/data/attachments/Kosteikkokartoituksen_raportti.pdf Riistakosteikko-opas Kosteikon perustamisen haasteet –raportti http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja51.pdf Valtakunnallisen kosteikkojen kunnostushankeen suunnittelu ja valmistelu (Life+) Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Kotiseutukosteikko –Life Life+ Return of Rural Wetlands Elinympäristö – Tulvasuojelu – Vesiensuojelu – Virkistyskäyttö – Maisema - Biodiversiteetti Piirrokset: Jari Kostet, MKJ Kuvat: Mikko Alhainen, Marko Svensberg, Marko Muuttola, Harri Hepo-Oja, Jarkko Nurmi, Reijo Orava, MKJ Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi LIFE+ Return of Rural Wetlands Kotiseutukosteikko -Life For the Future of Wetlands Nature Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Kosteikkojen merkitys luonnon monimuotoisuudelle Padotut kosteikot jäljittelevät mainiosti majavan luomaa luonnon monimuotoisuudelle erityisen arvokasta kosteikkoelinympäristöä. lähiympäristössä tavataan noin puolet maamme reilusta 200 pesivästä lintulajista. vesilintujen poikueympäristöjä. allikoissa viihtyy lisäksi suuri joukko kosteikkolajeja kuten vesilisko, jättisukeltaja ja monet sudenkorennot. pidättävät kiintoainetta ja tulvavirtaamia, mikä parantaa alapuolisten vesistöjen tilaa ja edistää siten arvokalojen ja rapujen elinoloja Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi Tavoitteet Innostaa paikallisia toimijoita kotiseutunsa kosteikkojen hoitoon Esimerkkikohteet, mallisuunnitelmat Koulutustilaisuudet, tiedotus muista rahoitusmahdollisuuksista Rakentaa yhteistyöverkostoa ja toimintamallia sidosryhmien kanssa kosteikkojen kunnostamisen ja perustamisen edistämiseksi Vähintään 30 malli- ja esimerkkikosteikkoa jokaisen riistanhoitopiirin alueelle ainakin yksi mallikohde Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi Tavoitteet Seurata vesilintujen parimääriä, poikastuottoa ja loppukesän lintukantaa, sekä saalismääriä hankkeessa toteutettaville kosteikoilla Ottaa opiksi ja kehittää kosteikkojen kunnostamista ja perustamista nykyistä helpommaksi, kannattavammaksi ja maanomistajalähtöisemmäksi Edistää kosteikkoluonnon monimuotoisuutta ja kosteikkojen lukumäärää maa- ja metsätalousalueilla, missä suuri osa vesilinnuista pesii Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Kotiseutukosteikko -Life Valtakunnallinen mallikohteiden verkosto. Riistanhoitopiiriin ilmoitettujen kohteiden joukosta Kosteikot, joiden toteuttamista paikalliset haluavat  olemassa olevan innostuksen tukeminen  positiiviset kokemukset Rahoitettavat kosteikot valitaan keväällä 2011 Patoamalla toteutettavat kosteikot vesilintujen poikue-eliympäristöt  Luonnon monimuotoisuus Hankkeella rahat suunnitteluun, sekä kaivinkonetyöhön – paikalliset mukaan perinteisillä talkoilla! Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Hankkeen vaikutusten seuranta Vesilintujen laskentapiste joka kosteikolle (RKTL:n ohjeiden mukaan) Vesilintumäärien muutos hankkeen luontovaikutusten indikaattori Pari-, poikue- ja loppukesän laskennat sekä saalisseuranta Seurantatutkimus ihmisten suhtautumisesta luonnonhoitoon ja kosteikkojen kunnostamiseen Tarkempaa tutkimusta hankkeen vaikutuksista tehdään 10 kohteella. Tutkimus toteutetaan opinnäytetöinä ja/tai yhteistyössä lintuharrastajien kanssa Tarkentuu kevään aikana Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Riistanhoidonsuunnittelijat Kosteikkojen suunnittelusta vastaavat Juha Siekkinen, Muhos Veli-Matti Pekkarinen, Mikkeli Timo Niemelä, Tampere Maakunnissa hankeen etenemisestä vastaavat riistanhoidonneuvojat Yhteystiedot www.riista.fi

Vesilinnut vähissä – kaipaa kunnostusta Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Kosteikko kunnossa – sorsat kertovat Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Rahoitus 1.9.2010  31.12.2015 Hankkeen budjetti n. 2,06 milj. €

MAHDOLLISUUKSIA ON JOKA KYLÄSSÄ www.kosteikko.fi Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi

Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi Kiitos! Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi - www.riista.fi