Noitavainot.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osta koira!!.
Advertisements

Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
Романов Romanovit.
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Kuolemantuomio Tehnyt: Ida Vierimaa 2A.
APRESENTA A Velhinha.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Naisen ainoa vika.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Olipa kerran nainen jolla oli kolme tytärtä. Eräänä päivänä hän päätti testata kolme vävyään.
Kaksi nunnaa lähti luostarista kaupunkiin myymään pikkuleipiä
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Keskiajan kirjallisuus
Tapahtuipa Kerran... Kenelläpä ei olisi niitä päiviä jolloin mokaat oikeen kunnolla ja tekisi mieli huutaa: “VOI VI…!” No, katsoppa mitä tapahtui eräänä.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Sanaristikko (historia) © Jussa Lehtinen
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Pieniä hetkiä.
TYÖSOPIMUS.
Hepr. 8:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Kahdeksannessa luvussa kirjeen kirjoittaja vertaa vanhaa ja uutta liittoa, niiden temppeleitä ja uhripalvelusta toisiinsa,
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
PILKKU.
Miksi tällainen julkaisu? Tueksi seurakunnille. Harkittavaksi, keskusteltavaksi. Rohkaisuksi toimia pienen ihmisen puolesta. Olemme halunneet kertoa kirkko.
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
Holokausti Mikael Pennanen 2B.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
Kuningas Matias I Omistaa suuren valtakunnan keskellä Eurooppaa.
Kotiin – Behind the Scenes
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Dionysos – kultti: Dionysos Kreikkalainen viinin ja hurmoksen jumala, jonka palvonta lupasi yksilöllistä pelastusta. Hänet samastettiin Bacchukseen, roomalaisten.
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
Viisaus- eli opetuskirjat
KRISTILLISEN OPIN KEHITTYMINEN ENNEN JA JÄLKEEN KONSTANTINOLAISEN KÄÄNTEEN UE2 LAJM.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
Humanismi.
Kuvia helluntaiseurakunnasta
Kuolemantuomio Kuolemantuomio on rikoksesta tuomitun henkilön tuomitseminen kuolemaan rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen.
1500-LUVUN USKONPUHDISTUS = REFORMAATIO
KUOLEMANTUOMIO s
Avaruus kilpa Rakettien ensimmäiset lennot alkoi muinaisessa kiinassa kun mandariinin päälle pistettiin rakettimotorisoitu penkki, raketit olivat varmaan.
INKVISITIO.
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
Jeesus liikkeestä valtionuskonnoksi
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
Katolinen kirkko Euroopan valtiaana
KESKIAJAN VÄESTÖ Luku Suuri kuolema, s. 94–103.
Emmi Nylund & Anni Hämäläinen
Kuolemantuomio Kuolemantuomio on rikoksesta tuomitun henkilön tuomitseminen kuolemaan rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen.
Esityksen transkriptio:

Noitavainot

Noitavainot olivat myöhäiskeskiajalla alkanut, mutta uuden ajan alussa voimistunut liikehdintä noidiksi epäiltyjen ihmisten tuomitsemiseksi. Magiaan ja parantamiseen perehtyneet henkilöt olivat usein eräänlaisessa pappisasemassa pakanayhteisöissä, joten heidän vaikutusvaltansa oli uhka kristinuskon leviämiselle. Oikeastaan noitavainojen voidaan sanoa juontaneen kerettiläisten, harhaoppisten, vainoista, jotka alkoivat 1100-luvun tietämissä. Kiihkoilijoiden kynsiin joutui moni ” kirkon ulkopuolinen " ryhmä, esim. juutalaiset, homoseksuaalit ja usein myös kansanparantajat. Noitavainojen alkuna pidetään Paavi Innocentius VIII:n bullaa vuodelta 1484, jossa hyväksyttiin noitien polttaminen. Noita, joka teki liiton paholaisen kanssa, syyllistyi Jumalasta luopumiseen ja yhteistyöhön paholaisen kanssa. Siitä tuomittiin aina kuolemaan. Kidutus oli yksi tärkein syy noitateorian leviämiseen. Epäillyt eivät olisi oppineet tunnustamaan noitateorian mukaisia sepitteellisiä ja mielikuvituksellisia tekoja, elleivät kiduttajat olisi tehneet oikeita kysymyksiä. Leviämisen syitä oli myös se , jos jokin menee pieleen, on siitä helppo syyttää jotakuta toista; lehmän kuoleman saattoi aiheuttaa se kummallinen vanha akka, jonka oli nähty tuijottavan otusparkaa ja mikäs sen helpompaa huono-onniselle viljelijälle kuin syyttää vastoinkäymisistään naapuria, jolla menee hyvin.

Noitaa ei voitu noin vain tuomita ilman tunnustusta, jota sitten puserrettiinkin syytetyistä milloin milläkin keinoin. Usein käytettiin julmia kidutusmenetelmiä, esim. peukaloruuvia, jäsenten niksauttamista sijoiltaan, jalan luiden murskaamista paineella jne., unohtamatta tietenkään jatkuvaa henkistä painostusta. Esim. Vesikoe Vesikokeessa noitaepäillyn jalkoihin sidottiin kiviä ja tämä pudotettiin kädet sidottuna veteen. Jos epäilty kellui hän oli noita ja hänet teloitettiin. Vesi on puhdas elementti ja se hylkii epäpuhtaita mustaa magiaa edustavia noitia. Jos epäilty upposi, oli hän syytön. Mikäli syytetty sitten pysyi tunnustuksessaan mutta kääntyi Jumalan puoleen ja katui kauheita rikoksiaan, hänet armollisesti kuristettiin ennen roviolle heittämistä. Jos hän kuitenkin perui tunnustuksen, seurasi elävältä polttaminen. Noitina surmattujen määrästä löytyy useita arvioita, vaihdellen n. 10 000 n. 100 000 uhriin. Suomessa käräjille joutui noin 1500 noituudesta epäiltyä ja heistä tuomittiin kuolemaan vain noin 140 henkeä. Suomessa tuomituista 75 % oli miehiä. Joissakin maissa, kuten Suomessa ja Ruotsissa, kokonaan perusteeton noitasyyte toi helposti suuren sakon juoruajalle. Monesti tämä hillitsi vainojen leviämistä. Noitaoikeudenkäynnit loppuivat Euroopassa 1700-luvun kuluessa. Euroopan viimeinen noitarovio lienee palanut 1782 Sveitsissä.

Giles Coreyn kuolema 19. 9. 1692 raskaiden kivien painon alla Giles Coreyn kuolema 19.9.1692 raskaiden kivien painon alla. Hänet tuomittiin noitana kuolemaan Salemin noitaoikeudenkäynnissä Yhdysvalloissa.