Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KUOLEMANTUOMIO s. 102-103.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KUOLEMANTUOMIO s. 102-103."— Esityksen transkriptio:

1 KUOLEMANTUOMIO s

2 Kuolemanrangaistus on rikoksesta tuomitun henkilön surmaaminen rangaistukseksi. Kuolemanrangaistukseen tuomitseminen ja rangaistuksen täytäntöönpano eli teloitus ovat eri asioita. Muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimus ja Suomen perustuslaki kieltävät kuolemanrangaistuksen.] Kuolemanrangaistusta on aikaisemmin käytetty lähes kaikissa maissa rangaistuksena kaikkein vakavimmista rikoksista, esimerkiksi murhasta ja valtiopetoksesta. Vielä 1700-luvulla kuolemanrangaistus oli kaikissa Euroopan maissa yleinen rangaistus; muun muassa varkaat voitiin tuomita hirtettäviksi. Koska kuolemantuomio oli yleinen, vakavimmista rikoksista teloitettavat tapettiin usein hitaalla ja tuskallisella tavalla. .

3 Nykyisin lähes kaikki länsimaat ja useat ihmisoikeussopimukset ovat kieltäneet kuolemanrangaistuksen. Alaikäisten kuolemantuomiot ovat lähes kaikkialla maailmassa kiellettyjä. Aikaisemmin on alaikäisenä tuomittu mm. yhdysvaltalaiset George Stinney (teloitettiin 14-vuotiaana kahdesta murhasta 1944), James Arcene (teloitettiin 10-vuotiaana tehdystä rikoksesta Arkansas'ssa 1885), Hannah Ocuish (teloitettiin 12- vuotiaana 6-vuotiaan tytön murhasta 1786). Kansainvälistä näkyvyyttä saivat myös raiskauksesta tuomittujen homoseksuaalien Mahmoud Asgarin ja Ayaz Marhonin teloitukset Iranissa vuonna 2005. Nykyajan tunnetuin kuolemanrangaistukseen tuomittu lienee Irakin entinen diktaattori Saddam Hussein. Hänet teloitettiin 30. joulukuuta 2006 hirttämällä.

4 KUOLEMANRANGAISTUS MAAILMANKARTALLA punainen= KUOLEMANRANGAISTUS KÄYTÖSSÄ; SININEN= EI SALLITTU; VIHREÄ = kuolema ei käytössä rauhan aikana; ORANSSI= SALLITTU, MUTTA EI KÄYTÖSSÄ

5 TELOITUSMENETELMIÄ

6 ”teilaaminen”

7

8


Lataa ppt "KUOLEMANTUOMIO s. 102-103."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google