Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari 2.11.2011 Forssa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Katja Mikkonen Kari Niklander
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Polkuja läpäisyn tehostamiseksi Läpäisyhankkeen kokous Kokkolassa
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Kyläsuunnittelumalli
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Hahmotelma nuorten ohjaus- ja palveluverkostosta Kokkolassa Nuorta ei jätetä seminaari Ronnie Djupsund.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Seurantaa kehittämässä Ammattistartti-seminaari Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Mäntykankaan koulu Kelpo-pilotointi Mitä on kehitetty / millä tavoin on kehitetty? Jousto-opetusta vuosiluokilla 1-6 (Ma & Ai) E-luokat osallistuvat.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Ammattistartin seurannan keskeisiä tuloksia Seminaari
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Viestintäsuunnitelma
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Lotilan koulutiellä –itsearviointipassi luokille
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
SOSIAALITYÖN LUOKITUKSET KEHITTÄMISTYÖN KOHTEENA
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Sairaalaopetuksen kehittäminen Helsingissä 2010 Saireke-seminaari Auroran koulussa
Kouluterveyskysely 2011 Salon prosenttiosuudet Elinolot ja terveystottumukset Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat Lukion 1.ja 2. vuoden opiskelijat Ammatillisten.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
www.nuorisokanuuna.fi1 Toimintasuunnitelmasta 2014 poimittua Seinäjoki.
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
PAAVO –kehittämistyö ja Verkostokehittäjät-hanke osana pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa Sari Timonen, projektipäällikkö p. (09)
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Suomeen muuttaneiden alkuvaiheen ohjaus ja osaamisen kehittäminen ESR valtakunnallinen kehittämishanke (Toimintalinja 2; työllistymisen ja.
Kommenttipuheenvuoro Koulutusjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki.
Nuorten hyvinvoinnin indikaattorit Jenni Similä Suunnittelija.
Hyvinvoiva lapsi ja nuori, Toimeenpano Edistetään oppilas- ja opiskeluikäisten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemista palvelurakenteita ja - prosesseja.
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Dialoog
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Kaikki Käy Koulua -toimintamallin arviointitutkimus
Aloitekanava.fi Nuorten verkkodemokratiapalvelu
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 JAO
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Aluekehittämisen näkökulma ennakointiin Satakuntaliitto
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
Kommenttipuheenvuoro
Nuorisotyön auditointi- ja itsearviointimalli
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa

Tietojärjestelmän kehittäminen nuorten palveluiden tueksi  Sosiaalikehitys Oy:n hallinnoiman Rajanylittäjät-hankkeen (ESR-hanke ) yhtenä osatavoitteena on tieto- ja tilastojärjestelmien kehittäminen nuorten palveluiden suunnittelun ja toteutuksen tueksi.  Tieto- ja tilastojärjestelmien kehittämistyön tavoitteena on nuorten elinoloja koskevan tiedon koordinoinnin ja hyödyntämisen mallintaminen.  Tieto- ja tilastojärjestelmien kehittäminen tukee osaltaan monialaisten ohjaus- ja palveluverkostojen työtä sekä myös muita uuden nuorisolain tavoitteita (mm. etsivä työ).  DiaLoogin tekemä kartoitustyö (esim. valtakunnallisten tilastot ja indikaattorit)  Toimialoittain ja kunnittain/alueittain jäsentyvien verkostojen hyödyntäminen informantteina (verkkohaastattelut, vierailut, keskustelut)  Kehittämispäivät ja työryhmätyö Sosiaalikehityksen seminaareissa  Kehittämistyötä tehdään syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana.  Lisätietoja tästä kehittämishankkeesta saa DiaLoogista puh: )

Nuorten elinoloja koskevan seurantatiedon koordinointi ja hyödyntäminen  Valtakunnallisen ja paikallisen tason haasteet  - kokonaiskuva ja koordinoitu tuottaminen  - tietotarpeiden selvittäminen  - yhteistyön organisointi  - rahoitus  - laaja kuuleminen ja konsensus  - indikaattoreiden valinta, ”muuttuvat” ja ”vakiintuneet”  - lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma tiedonkeruun raamittajana

Seurantatiedon teemoja  Peruskoulun päättäneiden nuorten sijoittuminen ja henkilöseuranta  Nuorten subjektiivinen hyvinvointi ja palvelutarpeet  Kehittävä arviointi ja seuranta  Taloudellisen ja määrällisen arvioinnin mallit  Seurantatiedon hyödyllisyyden ja vaikuttavuuden seuranta (”tieto palveluna”)

Tiedon laatupolitiikka – eli tiedon organisoinnin haasteet  Kohdistaminen  - tietotarpeiden määrittely  - tiedonkäyttäjien ja –tuottajien kuuleminen  Toteuttaminen  - tiedonkeruun organisointi  Tulkinta  - tiedon ja ”totuuden” erilaiset määrittelyt  - seurantatiedon demokraattinen ja avoin käsittely

Tietotarpeiden jäsennys  Millaista tietoa tarvitaan?  Miksi tietoa tarvitaan?  Tarvitaan SEURANTAINDIKAATTOREITA, jotka…  Havainnoivat, kuvaavat ja hälyttävät  Käynnistävät keskustelua ja lisäselvityksiä  Ennakoivat tulevaa  Auttavat ennaltaehkäisyssä ja kehittämisessä  Ohjaavat  Tarvitaan TAVOITTEITA ja TOIMENPITEITÄ, jotta…  Osataan valita mielekkäät indikaattorit  Tiedolla olisi merkitystä

Indikaattoreiden yhteys nuorten palveluiden kehittämiseen  Esimerkkinä vaikka kouluterveyskyselyn havainto:  ” Tupakoi päivittäin, % 8. ja 9. luokan oppilaista” (osuus hälyttävässä nousussa)  Mikä voisi olla havainnon hyödyllisyys?  Seuraa osaltaan lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmaan kirjatun ”päihteettömän kasvuympäristön” nykytilaa  Antaa tietoa peruskoulun terveyskasvatuksen tueksi  Johtaa miettimään ilmiön syitä ja taustoja (ennaltaehkäisy)  Herättää keskustelua vaikutuksista (ennakointi)  Otetaan esille nuorten kanssa käytävissä keskusteluissa  Indikaattorin hyödyllisyys syntyy siitä, että se tukee hyvin monen tavoitteen ja tarpeen seurantaa ja kehittämistä  ”TIETO KERTOO MEILLE SITÄ ENEMMÄN, MITÄ ENEMMÄN SE KERTOO SIITÄ MITÄ HALUAMME TIETÄÄ”

Oikeuksien ja velvollisuuksien ristiriidat henkilöseurannassa  Nuorisolain velvoitteet  Oikeus saada opetuksen järjestämiseksi välttämättömät tiedot (oppilas- ja opiskelijahuollon lainsäädännön yhtenäistäminen)  Tietosuojalain rajoitteet  Viranomaisella velvollisuus tarjota palvelua, mutta nuorella oikeus olla ottamatta sitä vastaan  Nuori tiedon kohteena: sijainnin ja ”olotilan” jatkuva valvonta  Nuori tiedon lähteenä: oikeuksien toteutumisen ja palveluiden laadun valvonta  Seurannan moraalinen paradoksi: ”sijainnin ja olotilan tietäminen (orwellmaisuus) on välttämätön ehto oikeuksien toteutumiselle”?