NOPS – hanke 2010-2012 Terveyden edistämisen osaamisen kehittyminen NOPS -hankkeessa Essi Koskinen, Mira Mantila ja Veera Lehtonen SHB08SN 4.11.2010
Mielenterveyden edistäminen 3op/10 op Ensiapuvalmiuden ylläpitäminen Terveyden edistämisen osaamisen kehittyminen NOPS –hankkeessa (Kuvio 1. Rimpilä-Vanninen 2010) Terveystapahtuma Päihdeputki Hyria 16.4.10 Opintojaksot: Mielenterveyden edistäminen 3op/10 op Ravitsemus Keuda 22.10.2010 Opintojakso: Ohjaus-ja konsultaatio-osaaminen/Ravitsemus ja terveyden edistäminen 2 op/10 op Ensiapuvalmiuden ylläpitäminen Keuda kevät 2011 Opinnäytetyö 15 op Terveyden edistämisen osaamisen kehittyminen hankkeessa (LbD) 20 op NOPS 2010-2012 Projektipäällikkö Pirkko Rimpilä-Vanninen Laurea
Päihdeputki 16.4. 10 Hyria Karankatu 3-5 Kohderyhmä: puualan, autoalan ja metallialan 2. vuoden opiskelijat (n=60) Tavoitteena: päihteettömyyden edistäminen ammattiopistossa; nuoren tietoisuuden vahvistaminen päihteiden vaikutuksista Asiasisältö: alkoholi, huumeet, tupakka, nuuska Ohjausmenetelmä: 4 pisteen putki, jossa pedagogisina periaatteina olivat kokemuk-sellisuus, tiedollisuus ja leikkimielinen tekeminen. Arvioiminen: kysely.
Kuvia tapahtumasta
-voimavaroja vahvistava ohjaaminen Terveystapahtumat ammattiopisto nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäjänä syksy 2010 aikana ASIASISÄLTÖ Terveystottumuk-set: Ravitsemus, liikunta, päihteet, uni Terveysvalinnat Terveyskäyttäyty-misen muutostarve Terveys-tapahtuma -voimavaroja vahvistava ohjaaminen Ammattiopiston nuoren terveyskäyttäytymisen muutosprosessi SYKSY 2010 Nuoren terveys osaaminen vahvistuu -tiedot, taidot, motivaatio ”Ammattiopiston nuo- Ren terveysosaaminen” –tutkimukset (4) Kuvio 1: Terveystapahtumat ja niiden vaikuttavuuden arvioiminen syksy 2010( Rimpilä-Vanninen 2010) NOPS 2010-2012 Projektipäällikkö Pirkko Rimpilä-Vanninen Laurea
Terveystapahtuma 22.10.10 Ravitsemus nuoren työ-ja toimintakyvyn edistäjänä Kohderyhmä: Keuda Järvenpää puuala 1.vuoden opiskelijat Tavoitteena oli terveellisen ravitsemuksen/opiskelijoiden terveystottumusten parantaminen ja edistäminen Asiasisältönä oli: lautasmalli, ravintoaineet, ateriarytmi ja ruokavalinnat Ohjausmenetelminä käytettiin voimavarakeskeistä ohjaamista: ryhmäohjausmenetelmät, yksilöohjaus, vertaistuki, kuvallinen ilmaisu Tapahtuma arvioitiin ”Ammattiopiston nuoren terveysosaaminen” –tutkimuksen kyselylomakkeilla (Alkukartoitus ja loppukartoitus)
Ensiapuvalmiuden ylläpitäminen kevät 2011 Keuda Järvenpää Kohderyhmä: Keuda J:pää Puualan 1.vuoden opiskelijat Tavoitteet: parantaa kohderyh- män ja toteuttajien ensiapuval- miuksia Ohjausmenetelmä: ryhmäohjaus, yksilöohjaus, audiovisuaalinen ohjaus ja käytännönharjoitteet Arvioiminen: Työterveys- ja turvallisuusosaamisen kehittyminen (Ensiapuun liittyvä tieto-osaaminen) –kysely Kuva 1. Keuda Järvenpään puutyöluokkan kone. Lehti J. & Rimpilä-Vanninen P. 2010
Mitä terveyden edistämisen osaamista opimme ? Terveyden edistämisen arvot: Osallistaminen, kunnioittaminen, kohderyhmälähtöisyys Nuoren tarpeista lähtevä toiminta Suunnittelutaitoja Oman toiminnan vaikuttavuuden arviointitaitoja Ohjausmenetelmiä Terveyden edistämisen teoriatietoa Yhteistyötä Organisointitaitoja Verkostoitumista
Kohderyhmien palaute: Palaute oli vaihtelevaa. Osa opiskelijoista koki tapahtumat hyödyllisiksi. Valtaosa kohderyhmistä koki oppivansa tekemällä ja osallistumalla Palaute ohjaustaidoista oli neutraalia