Joensuun seudun vihreiden Politiikan pitkospuilla - luentosarja Kansanedustaja Heidi Hautala 20.3.2006 Uraanikaivosten ympäristövaikutukset ja kaivoslain.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä.
KESKUSTELLAANKO KOKOOMUKSESSA PERUSTULOSTA? - EI TÄLLÄ HETKELLÄ Harri Jaskari kansanedustaja Kokoomuksen eduskuntaryhmä.
Jätteiden lajittelun lyhyt historia – entä seuraavat askeleet?
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Tuulivoima ja maanomistaja
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
Uusiutuvat energialähteet
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Yrityssaunailta Otaniemi
• Kuvioita ja taulukoita raportista Finnish Science in International Comparison: A Bibliometric Analysis Annamaija Lehvo ja Anu Nuutinen Suomen.
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Kansantalouden tilinpito
Monikäyttöinen paperi
Julkisen sektorin tukemisen merkitys kehityspolitiikassa Sanna Vesikansa YK:n väestörahasto/ Etiopia
YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTA JA
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Kansantaudit.
Eläinten oikeudet.
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
Tukioikeuksien siirrot
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
EAKR-varat Finnvera Oyj:n pääomasijoitustoiminnassa
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
Kaivostoiminta.
Jorma Hanhiala/TT Turku1 Teollisuuden merkitys Rauman seudun hyvinvoinnille.
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Muovien kierrätys.
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
YDINVOIMA. Ydinvoima on energiantuotantoa, joka perustuu raskaiden atomiytimien hajoamiseen eli fissioon. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus: - Tšernobylin.
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
EDUSKUNNAN TEHTÄVÄT.
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
Energian säästäminen.
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Talous tutuksi – koulutus syksy 2013
Maaperä Tekijä:Minä.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Ydinjäte Aleksi Nurminen.
KOMEETAT.
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Yritykset ja yhteiskunta
Ulkomaalaiset Lapissa
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
SUOMEN VIENTI ja TUONTI
SUOMEN VIENTI ja TUONTI
Esityksen transkriptio:

Joensuun seudun vihreiden Politiikan pitkospuilla - luentosarja Kansanedustaja Heidi Hautala Uraanikaivosten ympäristövaikutukset ja kaivoslain muuttaminen

Uraanikaivosten ympäristövaikutukset •Kilo uraania tuottaa 2000 kiloa radioaktiivista jätettä –hiekkaa, joka varastoidaan usein satoja metrejä korkeiksi kasoiksi. Koska malmin uraanipitoisuus on usein pieni, yli 99 % malmin sisältämästä kiviaineksesta jää kaivosalueelle jätteenä. –radioaktiivista lietettä, joka syntyy kun uraani erotetaan kiviaineksesta rikkihapolla. 85 % uraanin radioaktiivisuudesta säilyy näissä jätteissä. Jäte sisältää myös raskasmetalleja ja on kemiallisesti hyvin myrkyllistä. –Laajoista jätekummuista ja liejusta leviää ympäristöön radioaktiivista pölyä ja radon-kaasua, joka aiheuttaa keuhkosyöpää.

•Hiekka ja lieju sisältävät erittäin pitkäikäisiä aineita, muun muassa torium-230:ttä ja radium-226:tta, joiden puoliintumisajat ovat vuotta ja 1650 vuotta. Nämä aineet puolestaan tuottavat hajotessaan radon-222:ta eli radon-kaasua. •Uraaninlouhinta-alueet pysyvät radioaktiivisina aina seuraavaan jääkauteen saakka. Lähteet: EPA 1983, U.S. Environmental Protection Agency, Final Environmental Impact Statement for Standards for the Control of Byproduct Materials from Uranium Ore Processing, Washington,D.C. Wise 2001, Uranium Mining and Milling Wastes: An Introduction by Peter Diehl

Vaikutukset pohjaveteen •Kun uraanikaivos on käytössä voidaan louhokseen kertyvä vesi käsitellä ja pumpata pois hallitusti ilman säteilyriskiä. Uraaniliuosta jää kuitenkin kallioperään liukoisessa muodossa. •Kaivostoiminnan loppuessa kuilut alkavat täyttyä radioaktiivisella vedellä, joka saastuttaa myös ympäristön pohjavesiä vuosikymmeniä eteenpäin. • Suuri osa mm. Porvoon juomavedenottamoista on hydrologisessa yhteydessä valtausalueen pohjavesiin joiden saastuminen olisi kaivoksen toteutuessa, ehkä jo tutkimusvaiheessa, todellinen riski. »Lähde: Kaivosyhtiö Cogema Ranskassa ja maailmalla - Uraaninlouhinnan seurauksia : Gerd Söderhom ja Gun Wasenius-Hietanen

Säteilyn ja raskasmetallien vaikutukset asukkaisiin •Uraanimalmin kuljetukset voivat levittää pölyä tien varsille ja ojiin. Alueen väestön riski joutua säteilylle ja raskasmetalleille alttiiksi on näin huomattavasti suurempi kuin tilanteessa ennen uraanikaivostoiminnan aloittamista. Lisäksi tämä riski säilyy satoja tuhansia vuosia. •Uraanin ja sen hajoamisaineita sisältävän materiaalin säteily on suhteellisen matalaa niin kauan kuin niille altistutaan ulkoisesti. Kuitenkin aineet voivat olla hyvin vaarallisia, jos niitä joutuu elimistöön pieniäkin määriä. •Suomessa on jo paikoin maailman korkein taustasäteily kallioperän ja asuntojen radonin takia. Mahdollinen lisäannos uraanikaivostoiminnasta tulisi tämän päälle. » Lähde: Greenpeace

Kuva: Greenpeace

Vuoden 1965 Kaivoslaki •vanhentunein ympäristölaki •säädetty aikana, jolloin kaivosteollisuuden merkitys Suomelle ja Suomen teollisuuden raaka-ainesaannille paljon nykyistä suurempi •ei ajantasalla kansalaisten osallistumisoikeuksien, oikeussuojakeinojen, ympäristönsuojelun sekä muiden maankäyttöön liittyvien näkökohtien osalta

•markkinoidaan ulkomaalaisille yrityksille “edistyksellisenä” -> yrityksen etu kansalaisen ja ympäristön etua edellä. KTM:n alaisuudessa toimivan Geologisen tutkimuskeskuksen englanninkielisten sivujen tervetuliaisviesti kertoo, että ''Suomi tarjoaa kaivannaisten etsijöille suotuisan sijoitusympäristön'’ sekä, että '' Suomi on maa jossa monet kaivannaiset ovat olleet alietsittyjä.'' •tekee kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen osallistumisen valtaushakemusten käsittelyprosessiin mahdottomaksi •muutoksenhakuoikeus suppea ja tapahtuu suoraan korkeimpaan hallinto-oikeuteen ilman väliportaan valitusoikeutta

Kaivoslain kokonaisuudistus •ei ehdi tulla voimaan nyt vireillä olevien kaivoshankkeiden lupakäsittelyyn  toimittava välittömästi •väliraportti: - muutosehdotuksissa edelleen puutteellisuuksia mitä tulee kansalaisten perus-, osallistumis- ja muutoksenhakuoikeuksiin sekä tiedonsaantiin - ongelmia edelleen ympäristöasioiden huomioinnissa mitä tulee muuhun maankäyttöön, maisemaan, suojelualueisiin, laajempiin suojavyöhykkeisiin sekä jälkimaisemointiin

•valtauksen esteet: maanomistajien, asumisviihtyvyyden, maakunnallisten kaavojen sekä ympäristö- ja luonnonsuojelunäkökohtien huomioon otto •radioaktiivisten kaivoskivennäisten kaivoslupahankkeet, YVA ja ympäristölupa: Toimenpidealoite •luonnonsuojelulaki ja muu lainsäädäntö: viittaukset muuhun lainsäädäntöön tällä hetkellä puutteellisia Lakialoitteen muutosehdotukset:

•kuulemisen ja tiedottamisen huomattava lisäysvelvoite •toiminnanharjoittajan vakuus jätehuollon varmistamiseksi -> yhtenevä EU:n kaivannaisjätedirektiivin kanssa •muutoksenhaku ja valitusoikeus kaksiportaiseksi, myös järjestöille valitusoikeus •soveltaminen: lain soveltaminen myös niihin hakemuksiin, jotka on laitettu vireille ennen lain voimaantuloa

Uraanikaivoksista vastaus Pohjois - Karjalan työttömyyteen? •Pohjois-Karjalassa on uraanikaivoksia markkinoitu jo työpaikoillakin. Kuitenkin vihreällä uusiutuvaan energiaan panostavalla energiapolitiikalla voitaisiin Itä-Suomeen luoda tuhansittain uusia työpaikkoja. •Jokainen bioenergialla tuotettu terawattitunti luo 300 uutta työpaikkaa •Suomessa on jo noin 500 ilmastoteknologian parissa työskentelevää yritystä ja alan liikevaihto on noin 5 miljardia euroa, mikä on samaa suuruusluokkaa perusmetalli- tai kemianteollisuuden kanssa •Ruokohelven tuotannossa on mahdollista päästää hehtaariin. Viljelijälle on kannattavampaa kasvattaa ruokohelveä kuin rehuviljaa » Lähde: Vihreän eduskuntaryhmän Ilmasto- ja Energiaohjelma 2005