Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä."— Esityksen transkriptio:

1 Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä tuttuihin maisemiin.

2 Miten jääkauden vaikutukset näkyvät maastossa Joensuun seudulla?
Retken aikana tutustuttiin erilaisiin jääkauden aiheuttamiin muodostumiin Jokaisella työparilla oli oma kohde, jota piti esitellä Kohde esitellään tässä kuvan ja pienen selostuksen kanssa Tavoitteena on osata yhdistää tunnilla opittu omaan lähiympäristöön

3 Matkaan!

4 Miten tämä kivi on tänne joutunut?
Siirtolohkare Jään edetessä kohti kaakkoa, se irrotti kallioperästä suuriakin kiviä. Nämä kivet kulkivat jään mukana pitkiäkin matkoja.

5 Mitä on tapahtunut tällaisen kuopan syntyessä?
Suppa On syntynyt,kun jään sulaessa eri kokoisia jäälohkareita jäi maa-aineksen alle loukkuun.

6 Mitä näille kiville on tapahtunut?
Harjuaines Jään sulaessa syntyi sulavesivirtoja, joissa kivet pyörivät. Harjuaineksen kivet ovat pyöristyneitä.

7 Miten nämä kerrokset ovat syntyneet?
Delta eli jokisuisto Jäätikön sulaessa sulavesivirrat kuljettivat maata järvien ja merien pohjaan. Kulkeutunut maa-aines kerrostui kerroksiksi. Törmäpääsky on tehnyt pesänsä.

8 Pirunpelto? Muinaisranta
Jään sulaessa merien ja järvien pinta oli korkealla. Lähes koko Joensuu oli veden peitossa. Muinaiset rannat näkyvät edelleen rantakivikkoina jopa kaukana nykyisistä rannoista.

9 Mikä on silottanut kalliota?
Silokallio Etenevä jää raastoi kallioperää ja jätti merkkinsä nykyisiin silokallioihin. Silokallioissa voi nähdä jään kulkusuunnan.

10 Miten Jaamankangas syntyi?
Reunamuodostumat Syntyivät, kun jään sulaminen hetkellisesti pysähtyi. Jään reunaan kasautui maa-ainesta jään reunan suuntaisesti. Salpausselät

11 Miten nämä pellot ovat syntyneet?
Savikot Mannerjään sulaessa jäätikköjoet kuljettivat ainesta vesistöihin. Kevyin aines kerrostui laajoiksi savikoiksi.

12 Miten ihminen hyödyntää jääkauden aikaisia tapahtumia?
Harjusora on hyvää rakennusainetta sekä teihin että muuhun rakentamiseen.

13 Mitä opimme? Jääkauden merkkien ymmärtäminen oli maastossa helpompaa kuin luokassa kuvista katsomalla! Ymmärsin hyvin, miten suppa on syntynyt, kun olimme sen pohjalla. Oli mukava päästä pois luokasta. Viimeisin jääkausi näkyy joka puolella ympäristössämme. Jääkauden merkit on helposti erotettavissa, kun osaa katsoa. Ihminen on muuttanut maisemaa. Käytämme jääkauden aikana syntynyttä harjuainesta.


Lataa ppt "Tutkimme lähialuetta Joensuun normaalikoulun 9A jääkausiretkellä tutkimassa maastossa jääkauden merkkejä. Luokassa opiskeltu asia yhdistettiin retkellä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google