Kotiseutumme luontoa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HumanistiURA Tutkinnon tuhannet mahdollisuudet Humanistitutkimuksen tuloksia Akavan Erityisalat Humanistitutkimus 2013.
Advertisements

Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Kirjoitusvirhe, esim. ”? ” puuttuu = -2p  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Kolme Pukkia Kolme pukkia seisoskelevat kotinsa edessä aikomuksenaan lähteä niitylle syömään. Musiikki.
Jumalan kanssa.
Maapallo – ihmisen koti
Seksuaalinen väkivalta
HERRA X:N KUMMITUSFOBIA. • Henkilöt: Herra x ja rouva x • Herra x tulee kotiin kirjapino sylissään ja alkaa tutkia kummitusaiheisia kirjoja. Kokokuva.
KUrpitsatalo Kurpitsatalon on muistitietojen mukaan rakentanut Leppänen pojalleen v Silloin hän rakensi taloon alakerran, jossa on keittiö, kaksi.
Tikkurila 10 The City of dreams
HSL-poikkiliikenne Hannu Koponen Tausta • Heinä- ja elokuun aikana tein 30 vrk:n aikana yli 300 eri reitillä noin 134 tunnin verran HSL-matkoja.
Kuvakäsikirjoitus. Opiskelija herää unestaan Kello on
Rakenteinen ohjelmointi
Kunnon kulttuuriympäristöt Euroopan rakennusperintöpäivien 2012 oppimateriaali: Motivointi Teema: liikunta- ja urheiluympäristöt Diasarja 1: Liikuntakokemukset.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
TANSKA.
Auli Jaakkola 1 Palkkatiedustelun tietomallin mukaisen tilastovastauksen luonti Tässä esimerkissä tiedosto tuotetaan excelistä csv-muotoon. 1.Oletetaan,
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Roukalahti-Tutju-Saariston illassa oli paikalla n. 30 asukasta
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN AJOTAIDON YLLÄPITO: JATKOKOULUTUSINTERVENTIO JA SEN SEURAUKSET MYÖHEMPÄÄN AJAMISEEN Seurantatutkimuksen jatkovaihe Tiina Rämet.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Ei vanhustenasumista minulle!! HUM! Myös ääni Joku vuosi sitten tein loistoristeiliällä Välimeriristeilyn. Joku vuosi sitten tein loistoristeiliällä Välimeriristeilyn.
 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Tulvadirektiivin keskeinen sisältö
Vapaa aihe Kysymykset.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
AITOLAN RYHMÄPERHEÄIVÄKOTI SADUTUSKOKEILUN KAUTTA KOHTI SADUTUKSEN TOIMINTAKULTTUURIA Helena Lindqvist Sadutus, dokumentointi, pienryhmä- ja teematyöskentely.
ISLANTI Islannissa on paljon kuumia lähteitä ja tulivuoria
Flyhov, kalliopiirroksia Askeberga, laivalatomus Länsi-Götanmaa, Ruotsi Kuvat ja teksti: Erkki Luoma-aho.
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
PILKKU.
Sijoittumisseuranta 2013 Vuonna 2012 maisteriksi valmistuneiden tilanne ja mielipiteet vuoden 2013 lopulla Jyväskylän yliopisto - koko aineisto Jari Penttilä.
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Kiina.
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Verotuksen perusteet – Matkat
haulitorni Haulitehdas sijaitsee lähellä santalahtea, junaradan
Hammaslääkärin kliinisen jatkokoulutuksen rakenteiden vahvistaminen.
Yhteysopettajakoulutus
Hiitolan-Kurkijoen sukututkimuspiiri Kuukausitapaaminen Loimaa ”Mistä lihaa luiden ympärille” (sukupuu ei ole vielä suvun tarina) Ahti Kurri.
Mitä historia on?.
PITUUDET km hm dam metri dm cm mm.
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS
Pedagogiikan johtaminen – koulutuksen vaikuttavuus Espoossa Päivähoitoyksiköiden johtajien kokemuksia.
Sosiaalihuoltolaki.
Modernismin tulo Suomeen
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Raamattu Ja mitä se sisältää. Mikä on Raamattu? Rautalangasta väännettynä: Raamattu on kristittyjen pyhä kirja kuten Koraani on muslimien pyhä kirja Tarkoituksena.
Dokumentointi neuvonpitoista Suomen hallintoalue 10 marraskuuta 2015.
Sosiaalisen median hyödyntäminen ja kehittäminen nuorille suunnatuissa sosiaalipalveluissa Case: nuorten Facebook-palveluohjaus Oulussa Saila Lähteenmäki,
Onko tulevaisuus ennusteissa? Kommenttipuheenvuoro Tutkimusjohtaja Olavi Rantalan puheenvuoroon Jalo Paananen.
LÄNNEN KIRKKO POLIITTISENA VAIKUTTAJANA Luku 5 – Opetusvinkki 3: Paavius ja paavin valinta.
OPETUSVINKKI Luku 22 – Evankeliumit.
Luen, kirjoitan ja kerron
kolme pistoa 1. Ristipisto (Cross stitch): kuvaohje
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Jerusalemin nähtävyydet
Ja Suomen Rukoilevaisen Kansan Yhdistys
Ekologiset yhteydet MH:n mukaan
Pietarsaari ( Jeppis ).
Paanajärven kansallispuisto
Kirjastoauto.
Esityksen transkriptio:

Kotiseutumme luontoa

Työssämme esittelemme kotiseutumme ja erityisesti Pulkkisen ja Patanan alueiden mielenkiintoisia paikkoja. Perehtyessämme asiaan huomasimme, että alueilta löytyy erikoisiakin paikkoja, joihin liittyy omat tarinansa. Olemme haastatelleet työhön liittyen joitakin vanhempia henkilöitä, joilla on tietoa näistä paikoista ja niiden nimien alkuperästä.

Sulkaharju

Sulkaharjussa kulkee n Sulkaharjussa kulkee n. 8 km merkittyä luontopolkua, joka on suosittu liikuntareitti. Nimi Sulkaharju tulee kartan muotojen mukaan. Kuvio muodostaa sulan näköisen kuvion. Korkein kohta on 144,9 metriä. Ensimmäisille asukkaille Sulkaharju on ollut keskeinen kauttakulkupaikka. Sieltä löytyvät mm. luonnontilassa oleva lähde ja Tapionpöytä.

Kertomus Sulkaharjun historiasta Vuonna 1938 oli vireillä suunnitelma rautatiestä Kokkolasta Saarijärvelle, joka kulkisi Sulkaharjun kautta. Suunnitelma oli jo lähes toteutumisvaiheessa, sillä linjat oli jo hakattu metsään. Asiaa ajoi halsualainen Viljami Kalliokoski, joka toimi silloin valtiopäiväedustajana sekä myöhemmin maatalousministerinä. Kun eduskunta äänesti rakentamisesta, yksi ääni ratkaisi: ei rakenneta. Tarkoituksena oli myöhemmin yrittää rakentamista uudelleen, mutta vuonna 1939 marraskuussa alkanut talvisota pilasi suunnitelmat. Rautatie jäi rakentamatta. __________________ Kertonut: Teuvo Pulkkinen

Lähde

Tapionpöytä

Valkiakallio Valkiakallio

Valkiakallio sijaitsee Patanasta n. 2 km itään. Se on Vetelin korkein paikka (153,5 m) ja sieltä avautuvat hienot näköalat. Alueella on myös n.1960-70-lukujen taitteessa tehty tekoallas, joka parantaa virkistäytymismahdollisuuksia. Lisäksi grillikatos ja kota. Alue on biologisesti merkittävä, sillä sieltä löytyy vaarantunutta isosahasammalta.

Mäkäräkangas: Pirunluolat Lyhennetty tarina kirjasta Vanhaa Veteliä: Tässä kalliossa on neljä tai viisi syltä syvä kolo ja siellä on kaksi metriä pitkä ja puolitoista metriä leveä kamari. Sitä sanotaan vuoripeikkojen kamariksi, ja sieltä on usein kuultu peikkojen ääniä. Kerran kaksi miestä oli kuullut soittoa ollessaan köyrinä eli pyhäinpäivänä oravametsällä. Miehet olivat olleet peloissaan ja ajatelleet, että se oli pahan voimaa, kun he olivat tulleet metsälle tällaisena juhlapyhänä. He palasivat kesken kotiinsa. _______________ Kertonut: Juho Leppäniemi Tekijät: Juho P., Juho S.