Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS"— Esityksen transkriptio:

1 EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS

2 vALTIOPÄIVÄT Vanhanaikainen järjestelmä
Säädyt (=aatelisto, papisto, porvaristo ja talonpojat) kokoontuivat päättämään säännöllisin ajoin asioista. Säätyihin kuului 1900-luvun alussa kuitenkin vain 30 % väestöstä Valtiopäiväedustajat olivat miehiä. Suurin osa kansasta ei voinut osallistua päätöksen tekoon.

3 Eduskuntauudistus 1906 Valtiopäivät lakkautettiin ja tilalle perustettiin yksikamarinen eduskunta Ei säätyjakoa 200 jäsentä valittiin säätämään lakeja. Toteutettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus Kaikki 24 vuotta täyttäneet kansalaiset saivat äänestää, myös naiset. Naiset saivat asettua myös ehdolle vaaleissa. Ensimmäiset eduskuntavaalit pidettiin 1907 Sosiaalidemokraatit saivat peräti 80 paikkaa uuteen eduskuntaan. Naisia valittiin ensimmäiseen eduskuntaan 19 kpl:tta. (Miina Sillanpää heidän joukossaan)

4 Puolueet syntyvät Säätyvaltiopäivillä oli ollut kaksi puoluetta, Svekomaanit ja Fennomaanit. Puolueisiin kuuluttiin säädyn ja kielen mukaan. 1899 perustettiin työväenpuolue, joka otti nimekseen 1903 Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen. Kannattajat teollisuustyöläisiä Vuonna 1906 perustettiin Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) ja Maalaisliitto. Fennomaanit jakautuivat Nuorsuomalaisiin (Passiivinen vastarinta) ja Vanhasuomalaisiin (Myöntyvyyslinja) Vanhasuomalaisesta puolueesta muodostui myöhemmin Kansallinen kokoomus.


Lataa ppt "EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google