Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta"— Esityksen transkriptio:

1 Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta

2 Lääkelaboratorio Alb.Koponen
Suomen lääketeollisuuden alkamisvuotena pidetään vuotta Tällöin Albin Koponen, Nurmijärven apteekkari, perusti apteekin yhteyteen lääkelaboratorion. Sen nimi oli Nurmijärven apteekin lääkelaboratoorio. Tästä laboratoriosta kehittyi Suomen ensimmäinen lääketehdas. Myöhemmin tehtaan nimi muuttui Lääkelaboratorio Alb. Koposeksi. Tehtaan yksi menestystuote oli Alcalin palovamma- ja ihottumavoide.

3 Tamro Tamro on aloittanut toimintansa tukkukauppana vuonna Lääkkeen valmistukseen siirryttiin vuonna Tehdastoiminta kasvoi niin paljon, että muodostettiin Oy Star Ab. 1928 Star toi markkinoille legendaarisen Hota - pulverin. Se maistui pahalle, mutta oli lähes puoli vuosisataa myyntilistan kärjessä. Tamro on ajan myötä fuusioitunut useasta pienestä lääkealan yrityksestä nykyiseen muotoonsa.

4 Orion 1917 kolme miestä, Onni Turpeinen, Eemil Tuurala ja Wikki Walkama, perustivat lääketehtaan nimeltä Orion. Ensin toiminta oli keskittynyt muille aloille, mutta lääkkeet tulivat kuvaan heti 1920-luvun alussa. Tuotteina olivat muun muassa silmävoiteet. Tuotteita valmistettiin kysynnän mukaan, ei lainkaan varastoon. Tuotteita toimitettiin pyörällä apteekkeihin, jossa asiakas odotti luvulla tilanne parantui ja Orion kasvoi Suomen suurimmaksi lääketehtaaksi.

5 Leiras 1940-luvulla Suomeen perustettiin Leiras – ”Lääkärit eivät ilman rohtoja auta sairaita.” Leiraksen juuret ovat Huhtamäki-yhtymän ”ravinto- ja nautinta-ainealalla”, RaNa-yhtiössä. Lääketehtaan oikeudet tehdas sai Leiraksen ensimmäinen menestystuote oli Jekovit, joka on edelleenkin myynnissä.

6 Suomen lääketeollisuus nykypäivänä
Suomen lääketeollisuudella on vahvat perinteet. Vuoden 2009 lopussa Suomen Lääketeollisuus ry:llä oli 59 jäsenyritystä. Monet näistä yrityksistä toimivat kansainvälisesti. Uskomme, että Suomessa on jatkossakin lääketeollisuutta, sillä väestön vanhetessa lääkkeiden menekki kasvaa.

7 Kiitokset Kiitämme Kuopion korttelimuseota Apteekkitalon kuvausluvasta ja kuvien käyttöoikeudesta esityksessämme!

8 Lähteet: http://www.nurmijarvi.fi http://www.nycomed.fi


Lataa ppt "Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google