ERI PROSESSOINTIEN VAIKUTUS RUUSUNMARJAN C-VITAMIINIPITOISUUTEEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Advertisements

Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Vitamiinit ja kivennäisaineet
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - Y LIOPISTOT FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Maapallon lämpeneminen
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
Jukka Heinonen, tutkija
• Kuvioita ja taulukoita raportista Finnish Science in International Comparison: A Bibliometric Analysis Annamaija Lehvo ja Anu Nuutinen Suomen.
Hulevesien hallinta Kuopion Saaristo-kaupungissa, EU-hanke
PÄIJÄNTEEN SÄÄNNÖSTELYN VAIKUTUKSET RANTOJEN VIRKISTYSKÄYTTÖÖN
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Perhepäivähoitajia koskeva neuvottelutulos
Pauliina Salmi Järvikalapäivä
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
Place client logo here in Slide Master RI Elokuu 2009 Jorma Hakanen Lääkkeiden määrääminen ja rinnakkaislääkkeet –tutkimus.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
, SK, sivu 1 Tietoa liikennetilanteesta VR:n Internet-sivuilla
Pentti Valkeajärvi Riistan- ja kalantutkimus Laukaan kalantutkimus ja vesiviljely Päijänteessä siialla on suuri taloudellinen merkitys ammatti- ja vapaa-ajankalastajille.
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
Prosenttilaskua, tiivistelmä
Psykoterapia ja avohoito on edullista
1.5. Trigonometriset yhtälöt
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
Markkinointiviestinnän panostusten kehittyminen vuonna 2006 vuoteen 2005 verrattuna SALDO % 43% 33% Kuva 1 Mainosbarometri.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Perusopetuksen ryhmäkoko
Yrittäjien äänestyskäyttäytyminen 50,7 57,6 55,0 23,4 20,3 21,9 11,4 9,3 8,0 5,2 5,5 6,9 4,2 4,5 3,6 0,7 1,7 1,3 1,7 0,0 0,0 0,7 0,0 0,0 2,7 1,0 3,3.
Turun seudun vetovoimaisin kaupunki KAARINAN k a u p u n k i Valomerkki –toimintamalli Stop nuorten päihteiden käytölle Kaarinan kaupunki Kaarinan kihlakunnan.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Lohjan kaupungin työhyvinvointikysely 2008 Lehdistötilaisuus
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Koronkorko Esimerkki 1, s.90 (88)
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Lasten näytteenotto Etelä-Karjalan keskussairaalassa
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Porin Yksikkö / Elektroniikkatuotanto Tanja Jokinen 1ELEP-1210 Elektroniikan peruskurssi ELEP-1210 ELEKTRONIIKAN PERUSKURSSI 5 op Kevät 2006.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely. Säilyvyyden parantaminen Kuivaaminen Suolaaminen Sokeri Pakastaminen Happamuuden säätäminen Pakkaaminen Säilöntäaineet.
 Kasvusta ja kehityksestä johtuen lasten elimistön lääkevaste ja lääkkeiden käyttäytyminen lapsessa poikkeavat huomattavasti.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Esityksen transkriptio:

ERI PROSESSOINTIEN VAIKUTUS RUUSUNMARJAN C-VITAMIINIPITOISUUTEEN Kuumennus, paseeraus ja pakastesäilytys

OPINNÄYTETYÖ 2007 Raili Heikkilä JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala Opinnäytetyöhön liittyy kotimaisen ruusunmarjan sekä tuore- ja höyrysoseiden C- vitamiinin säilymiseen eri prosessointimenetelmien ja pakkassäilytyksen aikana.

TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Ruusunmarjan prosesointi (siementen erotus) toteutettiin Haapaveden ammattiopistolla C-vitamiinipitoisuudet analysoitiin Helsingin Yliopistolla. Tutkimuksessa mukana ja yhteistyökumppanina on ollut Pyhäjärven kaupungin hallinnoima Luonnontuotekeskushanke Analysoidut ruusunmarjat on viljelty Haapavedellä luonnonmukaisin menetelmin

AIKAISEMPAA TIETOA Aiemmin ruusunmarjaa on tutkinut mm. MTT Viimeisin tutkimus on v. 2005 Ruusunmarjan ravintosisältö ja bioaktiiviset yhdisteet. Vertaan omaa C-vitamiinitutkimustani tähän MTT:n tutkimukseen ja KTL:n ravitsemissuosituksiin. Aiemmin on myös tutkittu C-vitamiinin tuhoutumiseen vaikuttavia seikkoja

RUUSUNMARJALAJIKKEET Eniten kiulukota tekevät ns. yksinkertaiskukkaiset alkuperäislajit Ruusunmarjan koko ei ratkaise vaan hyödynnettävä hedelmäliha suhteessa siementen määrään. Vuonna 1930 keksittiin C-vitamiini ja ruusunmarjan todettiin sisältävän sitä paljon. Ruotsissa (Skoonessa) koetilalla on onnistuttu risteyttämään lajike, jonka C-vitamiinipitoisuus on 4000 mg / 100. samalla tilalla tiedetään jalostetun myös piikittömiä pensaita. Parhaat kiulukat on todettu saatavan äkä- eli kurttulehtiruususta (Rosa rugosa), mm. talven kestävyys

RUUSUNMARJAN C- VITAMIINI Kiulukoita osattiin käyttää jo menneinä aikoina mm. leivänjatkeena katovuosina Nykyinen vitamiinitutkimus on osoittanut kiulukan maanosamme parhaaksi C-vitamiinin lähteeksi. C-vitamiini säilyy parhaiten kiulukoissa kuin missään muussa kasvissa. Kiulukka on ainoa kasvi, jonka voi kuivattaa ja jauhaa ilman että sen C-vitamiinipitoisuus sanottavasti vähenee. Ilman happi vaikuttaa vähän. Ruusunmarjojen hyötykäyttö on alkanut kiinnostaa harrastajia ja tutkijoita ja myös viljelijöitä

C-VITAMIININ SÄILYMINEN C-vitamiini tuhoutuu herkästi tavallisessa ruuanvalmistuksessa ja väärän säilytyksen vuoksi. C-vitamiini liukenee keitinveteen, tuhoutuu kuumennettaessa, hajoaa valon ja lämmön vaikutuksesta sekä hapettuu ilman vaikutuksesta. C-vitamiinin häviöt ruoan käsittelyn yhteydessä voivat olla 20 -50 % tai jopa suurempia. Pakastuksessa C-vitamiini säilyy melko hyvin.

RUUSUNMARJAN C-VITAMIINIPITOISUUKSIA Kansanterveyslaitoksen julkaisemissa ravintoaineluokituksissa luokitellaan ruusunmarjan C- vitamiinpitoisuudeksi 1250 milligrammaa /100 grammassa. (Elintarvikekoostumustaulukko, KTL, 2007.) MTT:n vuosina 2003 - 2004 tekemän tutkimuksen mukaan kurttulehtiruusun kiulukan hedelmäliha sisälsi analysoiduista näytteistä eniten C-vitamiinia (796 mg /100g). Paseeratun kurttulehtiruusun C- vitamiinipitoisuudet olivat 187,6 milligrammaa /100 grammassa. Tutkimuksessa päätellään, että joko suuri osa C- vitamiinista jää kuoriosaan tai C-vitamiini tuhoutui paseerauksen aikana. Toisaalta ei ollut tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan sosenäytettä oli säilytetty pakasteessa ennen kuin se saapui laboratorioon.

OMAT TUTKIMUKSENI Tutkimuksen kohteena ovat Haapavetisellä tilalla kasvatetut Rosa rugosa –ruusun kiulukat, sekä niistä valmistetut tuoresose ja kuumakäsitellyistä marjoista (paseeraamalla)valmistettu sose. Ne oli istutettu konemaiseen viljelyyn soveltuvalla menetelmällä ja kateaineena oli käytetty mustaa muovia. Ensimmäiset ruusunmarjat viljelykseltä kerättiin elokuussa vuonna 2005, jolloin tutkimukset aloitettiin.

OMAT TUTKIMUKSENI Marjanäytteiden C- vitamiinipitoisuus analysoitiin pakkassäilytyksen eri ajankohtina, jotka olivat yksi kuukausi, neljä kuukautta, kahdeksan kuukautta ja kaksitoista kuukautta poiminnasta laskien. Viimeinen marjaerä lähetettiin analysoitavaksi seuraavan vuoden sadosta, elokuussa 2006. Tällä oli tarkoitus selvittää, oliko ilmastoltaan erityyppisillä kesillä vaikutusta ruusunmarjan C- vitamiinipitoisuuteen.

C-vitamiinin määrä kokonaisessa ruusunmarjassa

C-vitamiinin määrä pakastetussa tuoreruusunmarjasoseessa

TUORE JA HÖYRYSOSEET Yhden kuukauden pakasteessa olleet tuoresoseet sisälsivät C-vitamiinia 780 milligrammaa /100 grammassa. Samaan aikaan analysoitu höyrytetty sose sisälsi C-vitamiinia 740milligrammaa /100 grammassa. C-vitamiinin ero tuoresoseen ja höyrytetyn soseen välillä on suhteellisen pieni, joten jatkamme analysointia vain höyrytetyistä soseista. Jatkojalostustyötä ajatellen on kannattavampaa käyttää höyrytettyä ruusunmarjaa, sillä kuumennus tuhoaa tuotteesta haitallisia mikrobeja, joten säilyvyyden kannalta höyrykäsittely on tarpeellista

C-vitamiinin määrä pakastetussa höyrykäsitellyssä ruusunmarjasoseessa

C-vitamiinin määrä 2005 ja 2006 vuosien ruusunmarjasadoissa

OMAT TUTKIMUKSENI ERI VUOSIEN SADOISTA Ruusunmarjan C-vitamiinipitoisuutta analysoitiin vuoden 2005 ja vuoden 2006 sadosta. Marjat oli kerätty käsin samalta viljelmältä kuin edellisenäkin kesänä. Ennen analyysiä niitä oli säilytetty pakasteessa noin yksi kuukausi. Yllättävää oli, että C-vitamiinipitoisuus oli pienempi kuin vuoden 2005 sadosta. Kokonainen ruusunmarja sisälsi C-vitamiinia vain 524 milligrammaa /100 grammassa. Satokausi oli edelliseen vuoteen verrattuna erittäin kuiva.

KAUPALLISEN RUUSUNMARJASOSEEN C-VITAMIINIPITOISUUS Tutkimuksen mielenkiintoisuuden vuoksi kahden eri satokauden ruusunmarjasoseiden (v. 2005 ja 2006) C-vitamiinipitoisuuksia verrattiin kaupallisen ruusunmarjasoseen C-vitamiinin määrään. Sose haettiin C-vitamiinipitoisuutta analysoineen laboratorion henkilön toimesta Helsinkiläisen kaupan pakastealtaasta. Tuotenäyte hankittiin sattumanvaraisesti, suuntaamatta tutkimusta kehenkään nimeltä mainittuun ruusunmarjasoseen valmistajaan tai myyjään.

C-vitamiinin määrä 2005 ja 2006 vuosien -ja kaupallisessa ruusunmarjasoseessa

TUTKIMUSVERTAILUJA MTT:n vuosina 2003 -2004 tekemän tutkimuksen mukaan kurttulehtiruusun kiulukan hedelmäliha sisälsi analysoiduista näytteistä eniten C-vitamiinia 796 milligrammaa /100 grammassa. Tämä on lähes samansuuruinen kuin omassakin tutkimuksessani. Ero on vain 24 milligrammaa /100 grammassa. Koiranruusun kiulukan C-vitamiinipitoisuudeksi saatiin 498 milligrammaa/100 g tuorepainoa. Ero kurttulehtiruusun kiulukan C- vitamiinipitoisuuteen on omaan tutkimukseeni verrattaessa 322 milligrammaa100 grammassa ja MTT:n tekemän tutkimukseen verrattaessa 307 milligrammaa / 100 grammassa.  

C-vitamiinin määrä eri tahojen tutkimustuloksissa

Ikä Naiset mg/ vrk Miehet mg/vrk 75 ja vanhemmat Raskaana olevat 85 mg Imettävät 100 mg

Lapset: Ikä Mg / vrk 6 – 11 kk 20 mg 12 – 23 kk 25 mg 2 - 5 v. 30 mg 6 – 9 v. 40 mg

C-VITAMIININ TARVE JA SAANTI Ruoan mukana saadusta askorbiinihaposta imeytyy lähes 90 %, kun saanti on alle 180 milligrammaa vuorokaudessa. Saannin suurentuessa imeytyminen vähenee. C-vitamiini ei juuri varastoidu elimistöön. C-vitamiinin tarve kasvaa kuitenkin sairauksien aikana, toipilaana, stressaantuneena, ehkäisytabletteja käytettäessä, laihduttaessa, käytettäessä runsaasti alkoholia sekä raskauden ja imetyksen aikana. Lisäksi tupakoitsijat tarvitsevat C-vitamiinia kaksi kertaa enemmän kuin ei-tupakoitsijat, sillä tupakansavun myrkkyjen vastustaminen kuluttaa C-vitamiinia.

C-VITAMIINI TUHOUTUU PROSESSOINNISSA Vihannesten kuorinta ja paloittelu lisäävät hapen kanssa tekemisiin joutuvaa pintaa. Samalla soluketjujen sisältä vapautuu entsyymejä ja solunesteitä. Seurauksena on usein tummumisreaktioita ja C-vitamiinin hapettumista. Liuottaminen taas aiheuttaa liukenemistappioita vesiliukoisten ravinteiden, kuten juuri C-vitamiinin osalta. Ryöppäys eli nopea lämpökäsittely vedessä tai höyryssä poistaa happea kasviskudoksista ja tekee entsyymejä toimintakyvyttömiksi. C- vitamiinin säilymisen kannalta olisi paras, että lämpötila nopeasti nousisi 80ْ C:een. Tällöin vitamiinia hapettavan entsyymin paras toimintalämpötila eli 60 ْ C ohitetaan nopeasti. Kuumennus tulisi tehdä nopeasti, pienellä nestemäärällä. Silloin vitamiineja tuhoutuu vähemmän.

PAKASTAMINEN HYVÄ MENETELMÄ Pakastaminen on erinomainen vihannesten ja marjojen säilömismenetelmä. Pakastaminen hidastaa tai estää kokonaan kemialliset ja mikrobiologiset muutokset. Erot tuoreen ja pakastetun tuotteen välille syntyvät tuotteen rakenteeseen. Pakastettaessa jääkiteet rikkovat soluseinämät ja soluneste pääsee valumaan marjoista pois. Jos jääkiteet ovat muodostuneet nopeasti, ne ovat pieniä ja solujen rikkoutuminen on vähäisempää. kuin hitaasti jäätyneissä tuotteissa. Pakastetuissa tuotteissa entsymaattiset reaktiot jatkuvat hitaampina. ( Häikiö & Lapila 1996, 39.)

PAKASTUSASETUS TEOLLISESSA TUOTANNOSSA Pakastus on menetelmä, joka aiheuttaa oikein suoritettuna vain vähän haitallisia muutoksia elintarvikkeessa ja estää hyvin elintarvikkeiden pilaantumista. Pakasteiden teollisessa tuotannossa on meneteltävä pakasteasetuksen mukaisesti. Pakastaminen tulee tehdä -40 ْ C:ssa nopeasti siten, että jäätyminen etenee 1 cm:n tunnissa, kunnes tuotteen sisälämpötila on vähintään -15 ْ C. (Saarela ym. 2004, 230.)