Vitamiinit ja kivennäisaineet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Metallit Kuva :
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
Ravitsemusterapeutti Satu Aaltonen
Esittää.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Aurinkomalli - rakenne, energiantuotanto ja kehitys Perustuotanto: protoneista heliumia (klikkaa vaiheet esiin):
Muuta elämäsi 90 päivässä
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Elämälle välttämättömät metallit
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Yksimahaisen ruuansulatus
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
ELÄMÄN EDELLYTYKSET 1) LÄMPÖTILA - veden jäätyminen (0°C) - valkuaisaineiden hajoaminen eli denaturoituminen (~42°C) - veden kiehuminen (~100°C) => eli.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
KASVIEN RAVINNETALOUS  16 alkuainetta, jotka välttämättömiä kasvin kasvulle ja kehittymiselle makro- ja mikroravinteet tarve erilainen eri kasveilla ja.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
BI1 - Eliömaailma.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Nestetasapaino.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Osteoporoosi (luukato)
A-vitamiini ja näkeminen
 Luu elävää kudosta - sisältää soluja, verisuonia ja hermoja  uusiutuu jatkuvasti: hajottajasolut; osteoklastit > suolahapon avulla "syövät" luuhun.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
Pharmanex® Bone Formula
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
KASVIEN RAVINNETALOUS
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Tuoteinfo, Apteekki ravintolisät
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
K-vitamiini ja kalkkeutuminen
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
Esityksen transkriptio:

Vitamiinit ja kivennäisaineet tarvitaan vain pieniä määriä. jokaisella on oma tärkeä tehtävä elimistössä. jaetaan rasva- (A-, D-, E- ja K -vitamiinit) ja vesiliukoisiin (C- ja B-ryhmän vitamiinit) Kivennäisaineet ovat maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita. saadaan sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista ja vedestä tarvitaan vain pieniä määriä jokaisella kivennäisaineella on oma tärkeä tehtävä elimistössä kivennäisaineita, joita tarvitaan vain vähän, kutsutaan hivenaineiksi

D-vitamiini Suomalaisten D-vitaviinin saanti ei vastaa ravitsemussuosituksia. D-vitamiinia tarvitaan luuston kasvuun ja uusiutumiseen sekä hampaiden terveyteen. D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä ja siirtymistä luiden rakennusaineiksi. Paljon D-vitamiinia sisältäviä tuotteita: – Kalat (kuha, siika, silakka, lohi) – Sienet (kantarelli) – Kananmuna – Maitotuotteet (lisättyä D-vitamiinia)

D-vitamiinin puute aiheuttaa: D-vitamiinia syntyy myös auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta iholla. Huom! Suomen talvi. Kesällä päivä- annoksen saamiseen riittää 15 minuuttia auringossa. Suomessa pieten lasten (ja vanhusten) D-vitamiinin tarve ei tyydyty ilman vitamiinilisää. D-vitamiinin puute aiheuttaa: Aikuisilla osteomalasiaa eli luuston pehmenemistä. – Lapsilla luusto jää pehmeäksi ja vaarana riisitauti.

Kivennäisaineiden tehtävät Sinkki → aineenvaihdunta Magnesium → aineenvaihdunnan säätely Seleeni → solukalvot Rauta → hapen kuljetus Jodi → kilpirauhasen toiminta Kalsium → luiden ja hampaiden kovettaja Natrium → nestetasapainon säätely Kromi → tehtävä tuntematon Fluori → karieksen hekäisy 10. Kalium → nestetasapaino, lihasten ja hermoston toiminta Fosfori → luukudoksen ainesosa, energia-aineenvaihdunta Kupari → raudan aineenvaihdunta, keskushermoston toiminta

Kalsiumin tarve Kalsiumin tarve vaihtelee iän mukaan. Nuorella vuorokautinen tarve on 900 mg. Tarve täyttyy noin neljästä annoksesta, kun yksi annos on 1 lasi (2 dl) maitoa tai piimää 1 pikari (200 g) jogurttia 2 dl viiliä 2–3 viipaletta (30 g) juustoa