Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KASVIEN RAVINNETALOUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KASVIEN RAVINNETALOUS"— Esityksen transkriptio:

1 KASVIEN RAVINNETALOUS

2 Pääravinteet *Kasvien ottamista maaperän ravinteista kuutta yleisintä alkuainetta sanotaan perusravinteiksi -niistä tärkeimmät ovat typpi, fosfori ja kalium *kasvit ottavat ravinteita veteen liuenneina ioneina *typpeä kasvit tarvitsevat pääasiassa valkuaisaineiden valmistukseen *fosforia löytyy kasveista DNA:sta ja ATP:sta ja sitä tarvitaan siementen ja taimien varhaiskehitykseen *kalium edistää kasvien hallan ja kuivuuden kestoa

3 Kasvien tarvitsemat pääravinteet ja hivenaineet

4 Hivenaineet *kasvien pieniä määriä tarvitsemia hivenaineita ovat mm. rauta, sinkki, kupari ja boori -toimivat entsyymien vaikutusosina tai aktivoivat muulla tavoin kasvin entsyymien toimintaa *tietyn hivenaineen puuttuessa kasveissa ilmenee puutostauteja -esim. kuparin puute muuttaa viljakasvien lehdet keltakärkisiksi, eikä tähkiin kehity laisinkaan jyviä

5 Kasvien ravinteiden puutos

6 Ravinteiden otto *kasvit ottavat ravinteet juurillaan veden mukana *vesi imeytyy maasta kasviin juurien kärkiosissa olevien juurikasvojen kautta *juuret kasvavat sitä mukaa, kun ravinteet loppuvat ympäröivästä maasta, samalla juurikarvat uusiutuvat eli vanhat kuolevat ja uusia tulee tilalle *esim. kanervakasveilla on sienijuuri, joka elää kasvin kanssa symbioosissa ja korvaa juurikarvat *ravinneionit eivät voi sähkövarauksensa takia päästä diffuusisesti solukalvon läpi *juuren solut joutuvat tekemään töitä ravinteita ottaessaan ja energia tähän tulee soluhengityksestä

7 Lannoitus ja minimilaki
*ravinteet viljelyksiltä poistuvat sadonkorjuun ja kevään sulamisvesien mukana *minimilaki -> kasvua rajoittaa aina se tekijä, jota on kasvin vaatimuksiin nähden vähiten saatavissa *minimilain vuoksi on tärkeää antaa kaikkia ravinteita oikeissa suhteissa *viljelysten oikea ravinnekoostumus on tärkeä myös meidän kannalta, sillä ravinnekoostumuksella on vaikutus tuotteiden terveellisyyteen ja makuun

8 Muistiinpanot kappaleesta 8
*Kasvien tärkeimmät perusravinteet ovat typpi, fosfori ja kalium, mutta kasvit tarvitsevat myös muita pääravinteita sekä hivenaineita *kasvit ottavat ravinteita veteen liuenneina ioneina *ravinteiden vajaus aiheuttaa kasveille puutostauteja *soluhengitys on tärkeä ravinteiden oton kannalta, sillä ravinteiden otto kuluttaa runsaasti energiaa *minimilaki -> kasvua rajoittaa aina se tekijä, jota on kasvin vaatimuksiin nähden vähiten saatavissa


Lataa ppt "KASVIEN RAVINNETALOUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google