Maakunnallinen ohjausmalli

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
Advertisements

Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
VASITE-HANKE Ohjausryhmän kokous KESKEISET TOIMENPITEET Työnhaun ohjaus, työnhakupalvelu ja urasuunnittelu 2. asteelta valmistuneille Urasuunnittelu.
Tuumasta toimeen – opiskelijahuollon suunnitelmat eläviksi Jipot ja jekut Loimaa Mervi Leino Projektikoordinaattori.
ISOverstaan kouskuttamispäivä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
Mukana olevat paikkakunnat ja toimijat
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
KOULUTUSTAKUU.
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen •Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kolmas sektori ja koulutus kotouttajana
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Nivelet notkeiksi Nivelvaiheen yhteistyö Turun seudulla
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Kymmenen vuotta nuorisotakuuta Varsinais-Suomessa
Nuorten ohjautuminen Starttivalmennusverkoston tapaaminen Joensuu.
Uusi Väylä Ammattiin.
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Uusi Väylä Ammattiin asti Toteuttaja Tornion Työvoimalasäätiö Osatoteuttajia: Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö Kuhankosken erityisammattikoulu.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Näin me ajatellaan – Nuorten kuulemisen tuloksia keväältä 2010.
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Ammattistartin seurannan keskeisiä tuloksia Seminaari
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
Työllisyysportti – työväline työllisyydenhoidon toimijoille
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
PAJAOPINTOJEN OPINNOLLISTAMINEN ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO – RANNIKKOPAJAT -osana Ekamin yksilöllisiä opintopolkuja on suunniteltu työvaltaisen opiskelun.
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa Nuorten kuuleminen Läpäisy ja työelämään.
Atto-aineita työssäoppien Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Innova Länsi-Suomen akk
Projektipäällikkö Matti Mäkelä
OPETUSSUUNNITELMATYÖ POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPISKELIJOIDEN YKSILÖLLISTEN OPINTOPOLKUJEN TUKEMINEN YLEISISSÄ AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA Opetus- ja kulttuuriministeriön.
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Ohjaamo ja ammatillisen koulutuksen reformi – kommenttipuheenvuoro 3
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Opinnoista töihin KP OTE Hyvinvointitiimi
Kuntainfo Ajankohtaista monialaisten palvelujen kehittämisestä
LÄHTEEN ÄÄRELLÄ II Taide- ja taitokasvatuksen ideariihi 5. 9
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Maakunnallinen ohjausmalli   Projektipäällikkö Matti Mäkelä Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimi 31.8.2012

Esityksen sisältö hankkeen tausta ja toteutus hankkeen keskeiset tulokset hankkeen vaikuttavuus maakunnallinen ohjausmalli pähkinänkuoressa

Aluksi Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimen seitsemästä hankesalkusta yksi on laajennetun koulutustakuun toteuttaminen. Tällä hetkellä salkun keskeisiä hankkeita ovat OPEDA, VaSiTe, Huippu ja Valmis. Koko ajan toiminnassa hyödynnetään kuitenkin myös jo aiemmin toteutettuja koulutustakuuseen liittyviä hankkeita: VaSkooli-hanke (Turun ja Salon seutukunnat) 2004-2008 EQUAL-teematyö nuorten työllistymisen edistämiseksi (valtakunnallinen) 2006-2008 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli (Turun ja Salon seutukunnat) 2008-2010 MAST-hanke (Varsinais-Suomi) 2009-2011 Hyvällä mallilla -hanke (OPH:n rahoittama valtakunnallinen levittämishanke) 2010-2011

Laajennetun koulutustakuun hankkeet nuoren koulutuspolulla

Hankkeen tausta ja toteutus

”Jos nuori ajautuu sosiaalisesti huono-osaiselle elämänuralle ja syrjäytyy pysyvästi työmarkkinoilta, niin tästä aiheutuu yhteis-kunnalle noin miljoonan euron kustannukset ennen kuin kyseinen henkilö täyttää 60 vuotta. Nuorten syrjäytymisen ehkäisy -raportti, Valtiontalouden tarkastusvirasto

Avainasiat yhteistyö avoimuus kehittämismyönteisyys uskallus kuunteleminen sitouttaminen ja sitoutuminen

Maakunnalliseen ohjausmalliin johtanut prosessi:   Toimenpide: Hankkeen suunnittelu Avainasiat: Kaikkien keskeisten yhteistyötahojen mukaan ottaminen ja sitouttaminen Toimenpide: Hankkeen aloittaminen Avainasiat: Tiedottaminen, yhteinen suunnittelu, hanketoimijoiden kouluttaminen tarpeen mukaan Toimenpide: Teemakohtaisen työskentelyn aloittaminen Avainasiat: Tavoitteiden asettaminen, toimenpiteiden suunnittelu, työnjako

Toimenpide: Jatkuva arviointi Avainasiat: Tulosten analysointi, suunnitelmien tarkastaminen, kehittämistyön jatkaminen   Toimenpide: Maakunnallisen ohjausmallin rakentaminen Avainasiat: Eri osapuolten kuuleminen, tulosten arviointi ja mallin edelleen kehittäminen Toimenpide: Maakunnallisen ohjausmallin käyttöönotto Avainasiat: Levittämistilaisuudet eri organisaatioiden johtoryhmissä ja poliittisille päättäjille, koulutustilaisuudet eri organisaatioiden henkilöstölle Toimenpide: Levittäminen Avainasiat: Julkaisujen ja erilaisten materiaalien tuottaminen, eri levittämiskanavien hyödyntäminen, seminaarien ja muiden levittämistilaisuuksien toteuttaminen

Innovatiivisuus ”MAST-hanke on organisoitu uudella, aikaisemmista hankkeista poikkeavalla tavalla, ja tämä vaati aluksi oman ajattelun muutosta, mutta ratkaisu on osoittautunut erittäin toimivaksi. Teemakohtaisella jaottelulla on pystytty pureu-tumaan erityisesti maakunnallisiin kysymyksiin ja hanke on nähty kokonaisuutena, ei vain erillisten organisaatioiden osahankkeiden kokonaisuutena.” Ote erään toteuttajaorganisaation väliraportista 2009

Hankkeen keskeiset tulokset

Pajasopimus   Yksi hankkeen keskeinen saavutus on ollut oppilaitosten ja pajojen välisen sopimuksen ja siihen liittyvien toimintamallien aikaansaaminen ja hyväksyminen keväällä 2010. Sopimus koskee opetussuunnitelman mukaisten ammatillisten opintojen suorittamista työpajoilla.

Sopimuksen allekirjoittivat seuraavat toimijat: Turun ammatti-instituutti – Åbo yrkesinstitut, Salon seudun ammattiopisto, Bovallius-ammattiopisto Turku, Uuden-kaupungin ammattiopisto Novida, Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO, Loimaan koulutuskunta-yhtymä, Turun kaupungin nuorisoasiainkeskus, Kaarinan nuoret pajamestarit ry, Sosiaalipalvelusäätiö Raina, Naantalin kaupunki, alueelliset palvelut, Raision kaupunki, Salon kaupunki, Laitilan nuorisoverstas ry ja Liedon kunta.

Muita tuloksia pajayhteistyöstä   Työpajat ovat avanneet ammattialoittain opetussuunnitelmat ja tehneet niistä oman työpajan opetussuunnitelmat, jotka pohjautuvat yleiseen opetussuunnitelmaan ja noudattavat yleisiä arviointi-kriteereitä. Avattuja opetussuunnitelmia yhteensä 12. Oppilaitosten ja työpajojen yhteistyön kehittäminen erilaisilla tilaisuuksilla. Ammattiaineiden opettajat ja vastaavan alan paja-ohjaajat ovat kokoontuneet säännöllisesti muokkaamaan opetus-suunnitelmaa. Opettajien tietoisuus pajoista ja niiden tarjoamasta käytännönläheisestä oppimisympäristöstä on vahvistunut näiden tapaamisten sekä erikseen pidettyjen sparraus- ja koulutus-tilaisuuksien seurauksena. MAST-opettajan työ ja toimintamalli

Muita tuloksia: osa I   perusopetuksen päättöluokalla olevien ammatinvalintaa tukevat mallit: koulukokeilupäivien kehittäminen, pajaopintojen yhdistäminen opetukseen, erityistä tukea tarvitsevien ammatilliseen koulutukseen ja työelämään valmentavan koulu-tuksen toimintamallit ilman toisen asteen opiskelupaikkaa jääneiden nuorten ohjauksen prosessikuvaus ja malli; uusien työnkuvien kehittäminen ja vastuiden määrittäminen perusopetuksen ja toisen asteen välisessä nivelvaiheessa sekä keskeyt-tämistilanteissa kotikuntavastuun malli (maakunnan kaikissa kunnissa määritelty ohjauksen vastuuhenkilöt)

Perusopetus ja nivelvaiheen koulutukset Ei opiskelupaikkaa tiedot 30.6. mennessä kunnissa erikseen sovitulle ohjaustaholle (esim. Turussa Ohjaamo) Opiskelupaikka Nuori ei ota palvelua vastaan Ohjaustoimenpiteet -jälkihaku -täydennyshaku -työharjoittelu Palveluohjaus

Tiedot oppilaitoksesta alueen Etsivään nuorisotyöhön Toisen asteen opiskelijat Hallittu keskeytys Salamakeskeytys Hallitsematon keskeytys Vastaanottaa paikan, mutta ei tule opintojen alkaessa Oppilaitoksen ohjaushenkilöstö Tiedot oppilaitoksesta alueen Etsivään nuorisotyöhön Palveluohjaus Palveluohjaus

Muita tuloksia, osa II erityisopetuksen kehittäminen toisella asteella   erityisopetuksen kehittäminen toisella asteella rästipajatoiminnan kehittäminen ja levittäminen uudet ryhmämuotoiset ja muut ohjausmallit nuorten kuulemistilaisuudet keskeyttämisen ehkäisyn toimintamallit ja toimenpideohjelma työelämävalmiudet- ja työnhakukurssi toiselta asteelta valmistuville kevät tulee oletko valmis- ja muut teemapäivät/-viikot opetreffit ja muut vertaiskehittämisen toimintamallit kuntien vastuun korostaminen valmistuvien työllistämisessä (keväiset kirjeet kunnille) erilaiset lomakkeet, materiaalit, työkirjat ym.

Hankkeen vaikuttavuus

Vaikuttavuuden mittareita:   hyvien käytäntöjen juurtuminen ja leviäminen toiminnan tehostuminen laadun parantuminen kustannustehokkuus

CASE: oppilaitosten ja pajojen yhteistyö:   opiskelijoita pajalla suorittamassa ammatillisia perustutkinto-opintoja: 55 tutkinnon suoritti valmiiksi seitsemän 34 jatkoi opiskelua oppilaitoksissa yksi nuori sai peruskoulun päätökseen työpajalla neljä pajajaksoa edelleen käynnissä keskeyttäneitä yhdeksän

Kustannukset: Hyödyt: keskimääräinen pajajakso maksanut oppilaitokselle 2 254 euroa / opiskelija   Hyödyt: oppilaitos: nuori ei keskeytä opintojaan (valtionosuus) ja/tai valmistuu (valtionosuus, tuloksellisuusrahoitus) yhteiskunta: syrjäytymiskierre katkeaa (rahallinen säästö 28 000 – 1 000 000 euroa) nuori: mittaamaton

Maakunnallinen ohjausmalli pähkinänkuoressa Katso MAST –loppujulkaisu sivut 44-45

Ohjausmallin sisältö Arvot: ohjaavat mallin toteuttamista ja toteumista Sitoumukset: organisaatiokohtainen sitoutuminen Toimintamalli: kuvaukset hyvistä käytännöistä ja toimintamalleista Materiaalit: työkirjat, ohjeistukset, lomakkeet, prosessimallit jne.

Ohjausmallin arvot: tasa-arvoisuus Oikeudenmukaisuus yksilöllisyyden ja erilaisuuden kunnioittaminen Vastuullisuus kehitysmyönteisyys

Esimerkki MAST-logiikasta Arvo: Yksilöllisyyden ja erilaisuuden kunnioittaminen Sitoumus: Sitoudumme tarjoamaan opiskelijoillemme erilaisia oppimisympäristöjä heidän erilaisista tarpeistaan lähtien Toimintamalli: Ammatillisen perustutkinnon osien suorittaminen nuorten työpajalla Materiaalit: pajaopintojen toteutusmalli ja siihen liittyvät erilaiset materiaalit