Esimies ja eurot - tulosta ja hyvinvointia!

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

SPL Päätoimisten Coaching-ohjelma
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Hyvää työpäivää!.
Tolkkua työaikoihin – kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia Tarja Arkio Asiantuntija.
Työhyvinvointikorttikoulutus
Työperäistä stressiä koskeva keskusjärjestösuositus Työympäristöseminaari Kiljava Raili Perimäki työympäristöasiantuntija SAK.
Osaaminen ja työhyvinvointi
Keskeisiä teemoja asiakaskohtaisissa esimiesvalmennuksissa
Yrittäjien aamukahvit Loppi
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Uuden työntekijän perehdyttäminen
Nuoret puhtausalan kesätöissä
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
♂ ♀ Minna Sirnö Kunnan kaa? Kuntien tasa-arvofoorumi.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
X:t ja Y:t toimituksissa
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
Psykoterapia ja avohoito on edullista
TYÖAIKAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖKSIÄ JA SÄÄNNÖKSIÄ
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Tule-sairauksista aiheutuvaan työkyvyttömyyteen voidaan vaikuttaa
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
Seiso kuin vuori, virtaa kuin joki – näkökulmia työhyvinvointiin Valtakunnallinen Hyvinvointipäivä Salla Tapio Malinen
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
Työurien tukeminen kuntaorganisaatiossa: hyvästä tahdosta käytännön toimiin Raija Ranta Kaupunginkanslia / Hallintopalvelut.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli Tammikuu 2013 ” 90 päivän sääntö” N = 1186.
PAKSUNAHKAISUUDESTA SUURISIELUISUUTEEN
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Työkyvyn tuki-nettiopas
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Työssä selviytymisen malli Itella konsernissa
HENKILÖSTÖSTRATEGIA Yhteistyötoimikunta
Ajankohtaista palkkatukityöllistämisessä
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
TYÖTURVALLISUUSKESKUS TYÖSUOJELUVAIKUTTAJANA Kiljava toimitusjohtaja Jorma Löhman.
Palautteenanto, puuttuminen ja puheeksi ottaminen:
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Yrittäjien hyvinvointikilta® yrittäjien hyvinvointia tukemassa Yrittäjien hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä.
Yhdessä pohjoissuomalaisten parhaaksi
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Kaikki hyvin työssä 2010? Kaiku-työhyvinvointipäivä Irma Väänänen-Tomppo.
Työhyvinvointi JOULUKUU.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
Työkykyä edistävä toiminta
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Palautteen anto, puuttuminen ja puheeksi ottaminen
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
Työura osatyökykyisenä
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Työhyvinvointi - avain tulevaisuuden työhön
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Esimies ja eurot - tulosta ja hyvinvointia! Jarna Savolainen jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022

Esimies työhyvinvoinnin johtajana Esimiesasemassa vaikutat päivittäin työhyvinvointiin – olet tärkeässä roolissa! Esimiehenä joudut resursoimaan ja perustelemaan työhyvinvointityötä ylemmälle johdolle. Esimies ja eurot – työhyvinvointi johtamisessa –opas (TTK) auttaa tunnistamaan, tiedostamaan ja ymmärtämään työhyvinvoinnin häiriöitä. JA vaikuttamaan kehityksen suuntaan. Mitä kustannuksia työpaikalle aiheutuu, jos esimiehenä ohitat työhyvinvoinnin häiriöt? Mitä työhyvinvoinnin häiriöt ovat ja miten ne heijastuvat työyksikköösi? Miten työtä kehittämällä otat koko työyksikkösi mukaan työhyvinvoinnin kehittämiseen?

Ratkaisukeskeinen vaikuttavuusympyrä

Työhyvinvoinnin määritelmä Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota tekevät ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt hyvin johdetussa organisaatiossa. Työ koetaan mielekkääksi ja palkitsevaksi. Työ tukee elämänhallintaa. (Työhyvinvointi – uudistuksia ja hyviä käytäntöjä, TTL/EU Progress –rahoitusohjelma, 2009) Työhyvinvointikortti 2013 *

Vaasan ikäihmisten palvelukeskus: välitön asiakastyö 48 -> 68 % http://www.tuottavuustyo.fi/

Hukka-aika minimiin Lähde: Esimies ja eurot – työhyvinvointi johtamisessa, TTK, 2013

Terveys, hyvinvointi ja työkyky Ei sairautta, voi hyvin On sairaus, voi hyvin TERVEYS SAIRAUS Sairauden tai sen puutteen, työkyvyn ja hyvinvoinnin yhteys ei ole yksiselitteinen. Haasteellisin työhyvinvoinnin ja varhaisen tuen näkökulmasta on ryhmä ” ei sairautta, ei voi hyvin” . Sairauden puute ei ole aina tae työkyvystä, eikä sairaus aiheuta läheskään aina työkyvyttömyyttä (esim. hallinnassa olevat pitkäaikaissairaudet melko yleisiä työssä olevilla). Lähde: Jouni Puumalainen kirjassa Työterveyshuolto ja kuntoutus. Sosiaali- ja terveysministeriö selvityksiä 2007:60, STM 2008.) Dian selitystä mukaellen lähdetekstiä:  Työikäisen ihmisen sairaus ei yleensä johda työkyvyn menettämiseen. Työn ja terveyden väliset suhteet ja tilanteet arvioitaessa työkykyä ja tarvittavia tukitoimia voivat olla monimutkaisia.   Diassa on esitetty nelikenttänä sairauden ja hyvinvoinnin yhteydet. Kuvasta voidaan nähdä, että sairaudesta huolimatta ihminen saattaa kokea voivansa hyvin, mutta toisaalta terve ihminen ei välttämättä katso voivansa hyvin.   Työterveyshuollon roolista (lainaus lähteestä): ”Työntekijän kokonaisterveydentilasta, sairaanhoidollisista tarpeista ja sairauskäyttäytymisestä riippuu, kuinka tarkasti työterveyshuollon on seurattava tilannetta ja kuinka paljon sen on tuettava työntekijää. Sairauspoissaolojen seurannassa työterveyshuolto pyrkii arvioimaan mahdollisimman oikea-aikaisesti työntekijän työkykyä ja kuntoutustarvetta. Työterveyshuollon toiminnan tavoite on myös varmistaa kaikissa olosuhteissa työssä jatkamisen ja työhön paluun hyvät edellytykset. Näin ollen on tärkeää, että sairauspoissaolon aikana työntekijän terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä tuetaan ja häntä aktivoidaan jo toipumiskaudella. Sairauspoissaolon aikana olisi myös selvitettävä, tarvitaanko työhön paluun onnistumiseksi työjärjestelyitä ja miten osatyökykyisyysaikaa voidaan hyödyntää (esim. osasairauspäiväraha tai työkokeilu).” Ei sairautta, ei voi hyvin On sairaus, ei voi hyvin ”PAHOINVOINTI” (Jouni Puumalainen kirjassa Työterveyshuolto ja kuntoutus. Sosiaali- ja terveysministeriö selvityksiä 2007:60, STM 2008. ) Työhyvinvointikortti 2013 *

Häiriökäytös kuriin Viidennes työntekijöistä keskikokoa suuremmassa sairaalassa koki joko toisen työntekijän tai oman esimiehensä käytöksen häiritsevän työntekoa 8 tuntia viikossa. -> tehoton työaika 30 521 179 € Häiriökäytös tervehtimättä jättäminen kiroilu, kiukuttelu ja loukkaavat kommentit kiitoksen ja anteeksipyynnön puute paheksuvat tai aggressiiviset eleet tarpeeton, julkinen ja toistuva kritiikki toisten mielipiteiden toistuva huomiotta jättäminen, tiedottamatta jättäminen omien töiden tai muiden velvollisuuksien laistaminen, toisten syyttely omista virheistä selän takana ja vääristellen puhuminen Lähde: Heiskanen, A. 2012.

Ei-toivottu henkilöstövaihtuvuus Yksi vaihtuva kokenut työntekijä aiheuttaa yritykselle 60 000 euron liiketuloksen menetyksen. Arviossa on huomioitu vaihtuvuuden kustannukset: työsuhteen lopettamiskulut (tuottavuuden lasku työsuhteen lopussa, hallinnollinen työ, lähtöhaastattelu), rekrytointikulut (ilmoitukset, työvoimatoimiston käyttö), työhönottokulut (seulontamenetelmien käyttö, työhaastattelut, lääkärintarkastukset, hallinnollinen työ) ja koulutus- ja opastuskulut (työhön opastajan palkat, tuottavuuden menetykset opastuksen aikana). Lähde: Esimies ja eurot – työhyvinvointi johtamisessa, TTK, 2013

Terveys, hyvinvointi ja työkyky Ei sairautta, voi hyvin On sairaus, voi hyvin TERVEYS SAIRAUS Sairauden tai sen puutteen, työkyvyn ja hyvinvoinnin yhteys ei ole yksiselitteinen. Haasteellisin työhyvinvoinnin ja varhaisen tuen näkökulmasta on ryhmä ” ei sairautta, ei voi hyvin” . Sairauden puute ei ole aina tae työkyvystä, eikä sairaus aiheuta läheskään aina työkyvyttömyyttä (esim. hallinnassa olevat pitkäaikaissairaudet melko yleisiä työssä olevilla). Lähde: Jouni Puumalainen kirjassa Työterveyshuolto ja kuntoutus. Sosiaali- ja terveysministeriö selvityksiä 2007:60, STM 2008.) Dian selitystä mukaellen lähdetekstiä:  Työikäisen ihmisen sairaus ei yleensä johda työkyvyn menettämiseen. Työn ja terveyden väliset suhteet ja tilanteet arvioitaessa työkykyä ja tarvittavia tukitoimia voivat olla monimutkaisia.   Diassa on esitetty nelikenttänä sairauden ja hyvinvoinnin yhteydet. Kuvasta voidaan nähdä, että sairaudesta huolimatta ihminen saattaa kokea voivansa hyvin, mutta toisaalta terve ihminen ei välttämättä katso voivansa hyvin.   Työterveyshuollon roolista (lainaus lähteestä): ”Työntekijän kokonaisterveydentilasta, sairaanhoidollisista tarpeista ja sairauskäyttäytymisestä riippuu, kuinka tarkasti työterveyshuollon on seurattava tilannetta ja kuinka paljon sen on tuettava työntekijää. Sairauspoissaolojen seurannassa työterveyshuolto pyrkii arvioimaan mahdollisimman oikea-aikaisesti työntekijän työkykyä ja kuntoutustarvetta. Työterveyshuollon toiminnan tavoite on myös varmistaa kaikissa olosuhteissa työssä jatkamisen ja työhön paluun hyvät edellytykset. Näin ollen on tärkeää, että sairauspoissaolon aikana työntekijän terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä tuetaan ja häntä aktivoidaan jo toipumiskaudella. Sairauspoissaolon aikana olisi myös selvitettävä, tarvitaanko työhön paluun onnistumiseksi työjärjestelyitä ja miten osatyökykyisyysaikaa voidaan hyödyntää (esim. osasairauspäiväraha tai työkokeilu).” Ei sairautta, ei voi hyvin On sairaus, ei voi hyvin ”PAHOINVOINTI” (Jouni Puumalainen kirjassa Työterveyshuolto ja kuntoutus. Sosiaali- ja terveysministeriö selvityksiä 2007:60, STM 2008. ) Työhyvinvointikortti 2013 *

Työkyvyttömyyseläköitymiselle vaihtoehtoja Joka vuosi siirtyy liki 23 000 suomalaista työkyvyttömyyseläkkeelle. Yleisimmät syyt siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle olivat vuonna 2013 tuki- ja liikuntaelinsairaus (35 %) tai mielenterveyden häiriö (28 %). Pitkittyneillä, eli yli 90 päivää kestävillä sairauslomilla, on vuosittain noin 40 000 työsuhteessa olevaa työntekijää. Työkyvyttömyyseläköityvän keski-ikä on 51,9-vuotta. Keskimääräinen toteutunut työura v. 2011 noin 36 vuotta (mediaani). Eläkeaika v. 2009 päättyneissä eläkkeissä noin 22 vuotta. Lähde: www.tela.fi

Lähde: www.lahitapiola.fi

Hyvä arki ja toimiva työyhteisö kaikkein tärkeimmät voimavarat Esimiehen vastuulla on rakentaa työnteon puitteet sellaisiksi, että työstä, työn onnistumisista ja kipukohdista keskustellaan työpaikalla. Työn kehittäminen on opittava ja jatkuva asia – sitä ei voi käynnistää tarpeen tullen käskyttämällä. Työilmapiiri innoituksen lähteenä – yhteiset arvot tärkeitä! Asiakastarpeet esiin ja kehittämisen suunta selväksi Palaverikäytännöt kuntoon Lähde: Esimies ja eurot – työhyvinvointi johtamisessa, TTK, 2013

Vahvista yhdessä tekemisen peruspilareita Suostuminen keskusteluun Haasteellisissa tilanteissa ratkaisukeskeisesti toimiminen Vastuun ottaminen Reilujen pyyntöjen esittäminen Toisten työpanokseen luottaminen Omien näkemysten asiallinen perustelu Toisen osaamisesta kiittäminen Yhteisiin tavoitteisiin sitoutuminen Omien tunteiden hillitseminen Avoin keskustelu ongelmien ratkaisemisesta Lähde: Esimies ja eurot – työhyvinvointi johtamisessa, TTK, 2013

Malli varhaisesta tuesta työkykyongelmissa

Esimies työhyvinvoinnin johtajana Lähde: Esimies ja eurot – työhyvinvointi johtamisessa, TTK, 2013

Porinatehtävä Mitä ajatuksia esitys herätti sinussa esimiehenä? Miten työhyvinvoinnin johtaminen näkyy sinun työpaikallasi tällä hetkellä?