Marja-Liisa Manka, professori Tampereen yliopisto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Good Karma = Hyviä Seurauksia
LUVALLISET POISSAOLOT
Hyvää työpäivää!.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
Tolkkua työaikoihin – kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia Tarja Arkio Asiantuntija.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
HEKMI OY/ PALVELUKESKUS KASKI
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Nuoret puhtausalan kesätöissä
♂ ♀ Minna Sirnö Kunnan kaa? Kuntien tasa-arvofoorumi.
10 vinkkiä voimaantumiseen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Rakkaussuhteen tuhoojat
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 7/2012 Maahanmuuttajat SAK:laisilla työpaikoilla (N=1153) Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasiantuntija.
Rakkaat ystäväni!.
Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa?
X:t ja Y:t toimituksissa
Älä kiusaa Kiusaamista on, kun oppilas joutuu toistuvasti ja systemaattisesti toisten tahallisen, kielteisen toiminnan kohteeksi. Nimittely, pilkkaaminen,
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
Työrauha ja haastavat tilanteet
Lapselle hyvä päivä tänään
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
Onko huono päivä??.
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Marja-Liisa Manka, professori Tampereen yliopisto
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
Työministeri Tarja Cronberg1 MANIFESTIN TOIMENPITEET  TEM julkistaa vuosittain ”Näin tehdään suomalainen hyvä työ nyt” -katsausta  TEM:n johdolla.
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
Pitkäaikaistyöttömyys ja ihminen Työllisyysseminaari: Miten toimii Paltamon malli? Kaija Sepponen Työelämän kehittämispalvelut
Huolen puheeksiottaminen
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
PILKKU.
Työnohjauksen hallinta
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Väkivaltatilanteissa toimiminen ja tilanteiden käsittely
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Tapahtukoon sinun tahtosi
PuViPe :: Osku Tervonen & Samu Liimatta :: Työhaastattelu
Joutsenon koulu on KiVa-koulu
Työhyvinvointi työnantajan näkökulmasta A-klinikkasäätiön työsuojelun työkokous Hämeenlinna Kirsti Aalto.
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
Häirintä tai epäasiallinen kohtelu Ilmoita epäasiallisen kohtelun kokemuksestasi sen aiheuttajalle mahdollisimman pian Ilmoitus asiaperusteisesti (todelliset.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
KASVATUSKESKUSTELU = KAKE
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Marja-Liisa Manka, professori Tampereen yliopisto Millaisessa työelämässä haluamme jatkaa? Huonon käytöksen nollatoleranssi –esimiehenkö vastuulla? Marja-Liisa Manka, professori Tampereen yliopisto

Millä menestymme huomenna? aineettomat tuotannontekijät (Human Capital, Intellectual Capital) muodostavat suuremman osan organisaation tulevaisuuden arvosta kuin aineelliset tekijät – jopa 50-90 % näitä on vaikea kopioida, sillä ne ovat piileviä, sitoutuneita yrityksen historiaan, kulttuuriin ja työnteon prosesseihin sekä ihmisten asenteisiin emme siis tarvitse vain ahkeria, älykkäitä ja terveitä, vaan innostuneita, sitoutuneita ja oppimishaluisia työntekijöitä Edvinsson, L. & Malone, M. 1997, Corrado, C.A., Hulten C.R. & Sichel D.E. 2005, Hamel G. & Breen, B. 2007, Luthans F.& Youssef C.M 2004

Inhimillinen pääoma + Sosiaalinen pääoma = yhteisön kunto: johtaminen, yhteisöllisyys Psykologinen pääoma = ihmisen tai tiimin henkinen kunto: itseluottamus, toiveikkuus, optimismi, sitkeys + Rakennepääoma = työhyvinvoinnin johtaminen, organisaation toimivuus, oppimiskyky, työn hallinta

Mikä on inhimillisen pääoman tila? työn mielekkyys vähentynyt – vaikutusmahdollisuudet? Alle 30-vuotiaat positiivinen poikkeus kiire ja aikapaineet kasvaneet – jatkuvan uudistumisen vaatimus psyykkinen jaksaminen koetuksella, erityisesti kunnissa ja valtiolla mielenterveysongelmat iso syy työkyvyttömyyteen, työkyvyttömäksi jäädään keskimäärin 52 vuoden ikäisenä masennus ja näköalattomuus vaivaavat entistä nuorempia henkinen väkivalta yleistä työpaikoilla – entistä enemmän myös asiakkaan taholta

5th European Working Conditions 2010 Agnes Parent-Thirion, Työelämän tutkimuspäivät 03.11.2011 ” Oletko viimeisen kuukauden aikana kokenut työpaikallasi sanallista parjaamista?”

Miten pääsisin eroon kuohuttavista tunteistani? ”Vaikka irtisanomisestakin on jo yli 20 vuotta, minua askarruttaa, miksi minulle kävi niin. Samat tunteet kuohahtavat välillä edelleen mieleeni. Käännän aina asiat itseäni vastaan. Olen nyt 71-vuotias enkä tiedä, milloin pääsisin eroon näistä ajatuksista! Minun höykyttäjiäni olivat pomo ja työkaveri, jota pomo aina uskoi.”

Entä jos se onkin pomo? Ei riittänyt, että esimies jätti tiedon ulkopuolelle poistamalla hänet sähköpostijakelulistalta, ei tervehtinyt, määräsi uuden tehtävän, muttei sen sisältöä, mutta että hän pisteli nuppineuloja kiusatun valokuvaan… Näin kertoi eräs miespuolinen it-asiantuntija minulle.

Henkinen väkivalta pitkään jatkuvaa ja toistuvaa kiusaamista, sortamista, syrjintää tai epäoikeudenmukaista kohtelua, jota vastaan kiusattu tuntee olevansa puolustuskyvytön. sukupuolinen häirintä: seksuaalisluonteista tai sukupuoleen perustuvaa yksipuolista, ei toivottua käytöstä, joka kiellosta huolimatta jatkuu

Paljonko –riippuu kysymyksestä? eristäminen, työn mitätöinti, uhkaaminen, selän takana puhuminen tai muu mitätöinti 24 % v. 2010, 29 % v. 2011 (työolobarometri 2011 ennakko) vrt. kuntien sosiaalitoimi 49 % ”oletko itse kokenut työpaikallasi kiusaamista viimeisen vuoden aikana” 17,2 % v. 2005 – 6,2 % v. 2010 (Eurofound) Sanamuodon muutos; kiusaaminen ja epäasiallinen kohtelu v. 2005, kiusaaminen v. 2010

Mistä johtuu? rakenteellinen/tuottamuksellinen kulttuuri, jossa suvaitaan kiusaamista tai ei tunnisteta sitä ongelmaksi muutostilanteet epävarmat työsuhteet ja kilpailutilanteet huonot ihmissuhteet (työtoverit/esimies/johto) vastuun ja vallan epäselvyys kiire yksilön tarpeet: omien vaikeuksien peittely

Miten tunnistamme? Avoin Piilevä toistuva moittiminen ja arvostelu fyysisen väkivallan uhka väheksyminen, pilkkaaminen uhkaaminen luonteenpiirteiden arvostelu juoruilu muista eristäminen työn vaikeuttaminen tiedonkulun estäminen loukkaavat, syyttelevät ja vihjailevat puheet, ilmeet, eleet härskit puheet, ehdotukset, käpälöinti puhumattomuus juonitteleva painostus aliarviointi huomiotta jättäminen ”selkään puukotus” Ristiriidat kuuluvat työyhteisöön. Kaikkea ei tarvitse sulattaa, mutta turha nättinokkaisuuskin hankaloittaa asioita. Opi erottamaan sovittavissa oleva erimielisyys ja kiusaaminen!

Esimies Esimiehen tulee puuttua asiaan heti huomattuaan henkistä väkivaltaa tai kuultuaan siitä. (Työturvallisuuslaki v. 2002) Esimies kutsuu osapuolet luokseen keskustelemaan joko yhdessä tai erikseen – tilanteesta riippuen. Tapahtumien kulku selvitetään ja sovitaan yhteisesti, miten jatkossa käyttäydytään. Sovituista asioista tehdään mielellään kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat kaikki osapuolet. Sopimus saatetaan tiedoksi luottamusmiehelle, työterveyshuoltoon ja työsuojeluvaltuutetuille. Samassa yhteydessä sovitaan myös seurannasta. Tarvittaessa –jos asia on saanut kattavuutta koko työyhteisössä – sopimuksesta tiedotetaan myös koko työyhteisölle. Esimiehen on tilanteen mukaan harkittava järjestelyjä työn/työympäristön suhteen. Esimies ja asianosaiset voivat tarvittaessa ottaa yhteyttä asiantuntijoihin.

Jos sinua kiusataan… Ilmoita kiusaajalle, että et hyväksy tämän toimintatapaa. Pyydä häntä lopettamaan se. Jos haluat, ota työtoveri tueksesi. Jos kiusaaminen jatkuu, ota yhteys esimieheesi. Jos esimiehesi on kiusaaja, hänen esimieheensä. Esimiehen on aina otettava asia vakavasti, asia on hänen vastuullaan. Jos esimies ei kykene tai ryhdy asian vaatimiin toimiin vie asia organisaatiossa suoraan ylöspäin. Jos olet yksin ja tunnet epävarmuutta miten toimia, ota yhteyttä työterveyshuoltoon, työsuojeluihmisiin, luottamusmiehiin tai henkilöstöhallintoon.

Älkää jättäkö yksin ”Puhukaa, neuvotelkaa kaikki ihmiset mukaan. Se voisi tuoda paremman ilmapiirin. Työtoverit, älkää jättäkö toista yksin, kun huomaatte, että häntä syrjitään. Toivottavasti te erotatte, milloin on syrjinnästä kysymys.” Kiusattu 20 vuoden takaa

Työkaveri Mene kiusatun puheille ja tarjoa hänelle apuasi. Kysy, voitko hänen puolestaan ottaa yhteyttä kiusaajaan ja kehottaa lopettamaan toimintansa. Tilanteen jatkuessa kysy kiusatulta, voitko toimia hänen tukihenkilönään asian viemiseksi eteenpäin. Jos hän antaa sinulle luvan, ota yhteyttä esimieheen ja kerro tapahtumat. Vaadi toimenpiteitä kiusaamisen lopettamiseksi. Jos kiusattu kieltää toimimasta mitenkään asian puolesta, ota yhteys työterveyshuoltoon, työsuojeluihmisiin, luottamusmiehiin tai henkilöstöhallintoon. Heillä on velvollisuus auttaa sinua luottamuksellisesti.

Näkökulman vaihdos tarpeen Voimavaralähtöinen työhyvinvointimalli – huomio työn ja yksilön voimavaroihin ja niiden lisäämiseen etukäteen, ei vain siihen, mikä on huonosti. Opitusta avuttomuudesta opittuun avuliaisuuteen. Työhyvinvointisuunnitelma jokaiselle työpaikalle, myös puheeksiottamisen pelisäännöt Hyvä johtaminen antaa perustan, erityishuomiota tunnetaitoihin Yhteisöllisyyden lisääminen Jokaisen työn arvostus ja sananvalta Oma aktiivisuus – psykologisen pääoman kasvattaminen

Ohjeita lastentarhasta Osaa sanoa huomenta, kiitos ja näkemiin Jaa kaikki Kaikkien kanssa pitää leikkiä. Pelaa reilua peliä Pane tavarat takaisin sinne mistä ne otit Siivoa omat sotkusi Pyydä anteeksi, kun loukkaat jotakuta Jokaisella on oma nimi Pese kätesi, ennen kuin alat syödä Vedä vessa Pulla ja maito tekee välillä hyvää Elä tasapainoista elämää Opi jotain, piirrä, maalaa, laula, tanssi, leiki, tee työtä vähän joka päivä. Kun lähdet ulos maailmaan, varo liikennettä, pidä toista kädestä ja pysyttele yhdessä muiden kanssa. Tajua ihme