Yleinen osa: Toiminta-ajatus osana opetussuunnitelmaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESIOPETUS lapsen ilo ja oikeus Varhaiskasvatuspäällikkö Pauliina Virta
Advertisements

Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Annika Hongisto/ Turun normaalikoulu Kehityskeskustelun lähtökohdat:  Kodin ja koulun yhteistyön monipuolistaminen ja uusien yhteistyömuotojen etsiminen.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
YHTEISTYÖSSÄ ON VOIMAA! Salon ammattistartin yhteisöprojekti; KOTIVÄENILTA
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
MUSIIKIN PERUSTEET SML 2013 Musiikin perusteet on yksi opetussuunnitelman perusteiden (OPH 2002) opintokokonaisuus. Se määritellään sisältöalueittain seuraavasti:
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
TH Osaamisen ja sivistyksen asialla TAITEEN PERUSOPETUS Jorma Kauppinen.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan.
Siivikkala, Metsäkylä, Viljakkala Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Sairaalakoulu osana Kellokosken nuorisopsykiatrista hoitopolkua
Elämänkatsomustiedosta, oppiaineen oikeutuksesta ja traditioista Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Tytöt teknologian taitajiksi
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Toimintaohjeet opelle
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Oppiaine-kokonaisuus
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
KESTÄVÄ KOULUKULTTUURI NIINA MYKRÄ TOIMINNANJOHTAJA, SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUJEN LIITTO KASVATUS JA YHTEISKUNTA –TOHTORIOHJELMA, TAMPEREEN YLIOPISTO.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Laatutyö opettaja Luotu :42.
TERVETULOA LENTÄVÄNNIEMEN KOULUUN
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Tervetuloa! OPS 2016.
TET =Työelämään tutustuminen
Opetussuunnitelmassa 2016
Nopolan koulu Opettajien veso
Kritiikittömistä kopioijista uuden tekijöiksi
TET =Työelämään tutustuminen
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Esityksen transkriptio:

Yleinen osa: Toiminta-ajatus osana opetussuunnitelmaa Virikemateriaali opetussuunnitelman laatimiseen

Keskeisiä kysymyksiä: Miksi toiminta-ajatus määritellään? Mikä on toiminta-ajatuksen merkitys OPSissa? Miltä perustalta toiminta-ajatus luodaan? Kuka sen määrittelee ja miten? Miten voimassa olevan opetussuunnitelman toiminta-ajatusta pitäisi käyttää?

Miksi toiminta-ajatus määritellään Miksi toiminta-ajatus määritellään? Mikä on toiminta-ajatuksen merkitys OPSissa? Toiminta-ajatuksella voi olla monia eri merkityksiä tai rooleja Slogan, ”lentävä lause” joka määrittää toiminnan henkeä tai suuntaa Toiminnan tarkoituksen kiteytys, jota voidaan käyttää toiminnan mittapuuna Yksityiskohtainen määrittely käytännön toiminnasta ja sen tavoitteista Panos-tuotos –muotoilu: Mitä teemme, miten teemme, mitä tavoittelemme Pohdintaa: Mikä rooli mielestäsi olisi tavoiteltava?

Miltä perustalta toiminta-ajatus luodaan? Opetussuunnitelman perusteiden arvomäärittelyt Koulun omat korostukset ja valinnat Pohdintaa: Mitkä tekijät vaikuttavat koulun omiin korostuksiin?

Kuka määrittelee toiminta-ajatuksen ja miten? Oppilaitoksen omien korostusten ja valintojen määrittely yhteisöllisesti Mukana henkilökunta, oppilaskunta, vanhemmat, muut sidosryhmät Pohdintaa: Minkälainen prosessi sinun koulussasi mahdollistaa osallistumisen?

Miten voimassa olevan opetussuunnitelman toiminta-ajatusta pitäisi käyttää? Juhlapuheissa kerran vuodessa? Periaatteellisia linjauksia tehtäessä? Käytännön toiminnan mittapuuna esimerkiksi toiminnan laadun arvioinnissa? Jokapäiväisen toiminnan julkilausuttuna määrittelynä ja tavoitteenasetteluna? Kaikilla edellä mainituilla tavoilla? Pohdintaa: Minkälainen toiminta-ajatus voisi palvella edellä mainittuja käyttötapoja?

Esimerkkejä eri tavalla muotoilluista toiminta-ajatuksista Seuraavissa dioissa on esimerkkejä erilaisista toiminta-ajatuksista. Esimerkkejä voi käyttää: Toiminta-ajatusten erilaisten roolien havainnollistamiseen Oman oppilaitoksen toiminta-ajatuksen pohtimiseen suhteessa muiden tekemiin ratkaisuihin (Esimerkkitoiminta-ajatukset perustuvat v. 2004 opetussuunnitelman perusteisiin)

Esimerkkejä erilaisista toiminta-ajatuksista 1 Ajan hengessä tulevaisuutta varten (Oulun normaalikoulu vuoteen 2004 saakka) Toimiva koulu reilun pelin säännöillä. (Aseman koulu Alavus, http://www.alavus.fi/fi/palvelut/opetus-ja-koulutus/aseman-koulu/toiminta-ajatus.html luettu 28.9.2012) Koulun perusopetus tukee oppilaan monipuolista inhimillistä kasvua ja oppimista, jotta hänestä kehittyisi toimintakykyinen, vastuullinen ja erilaisuuden kohtaamaan kykenevä ihminen (Oulun normaalikoulu vuodesta 2004, http://norssiportti.oulu.fi/ luettu 28.9.2012)

Esimerkkejä erilaisista toiminta-ajatuksista 2 Koulun toiminta-ajatuksena on kasvattaa lapsista oman elämänsä hallitsevia nuoria aikuisia, jotka hyväksyvät itsensä, kunnioittavat ympäristöä ja kulttuuria sekä suhtautuvat myönteisesti oppimiseen. (Hietalahden koulu, Vaasa http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Opetus_ja_koulutus/Perusopetus/Perusopetus_1-6_lk/Hietalahden_koulu/Toiminta-ajatus , luettu 6.10.2012) Koulu tarjoaa oppilaille perusopetusta. Opetustyössä pyritään ajattelun ja tiedonrakenteiden kehittämiseen. Oppimistulosten saavuttamista edistetään kokemuspohjaisen ja elämyksiä antavan opetuksen avulla. Opiskelussa pyritään omakohtaiseen tutkimiseen ja tekemiseen. Omakohtaisen tekemisen ja tutkimisen avulla pyritään muodostamaan jokaiselle oppilaalle oman kehitystason ja oppimiskyvyn mukainen tietojen ja taitojen kokonaisuus, jonka avulla oppilas voi ymmärtää ympäröivän yhteiskunnan tieto-, arvo- ja käsitemaailmaa. Koulu tukee oppilaan kasvua ja kehitystä yhdessä kodin kanssa. Tavoitteena on luoda oppilaalle kyky, usko ja halu selviytyä elämässä. Koulun toimintaa leimaavat hyvät tavat ja yhteisöllisyys. (Lehmon koulu Kontiolahti, http://www.lehmonkoulu.fi/index.php/toiminta-ajatus/ luettu 28.9.2012)

Esimerkkejä erilaisista toiminta-ajatuksista 3 Koulun tavoite on kasvattaa terveen itsetunnon omaava, yhteistyökykyinen, ympäristöä ja lähimmäistä kunnioittava ihminen. Oppilasta ohjataan terveelliseen ja kestävään elämäntapaan yhteistyössä kotien kanssa. (Urpolan koulu, Mikkeli http://www.mikkeli.fi/en/sisalto/peruskoulut/urpola/sisalto/022_ops_koulun_toiminta_ajatus , luettu 6.10.2012) Koulustamme eväät elämälle myönteisessä ja kannustavassa ilmapiirissä. Eväsreppuun tieto, taito, itsetunto, ihmissuhdetaidot ja yhteistyökyky. (Vihtavuoren koulu, Laukaa http://opspro.peda.net/laukaa/viewer.php3?DB=laukaavihtavuori&mode=2&document_id=357 luettu 6.10.2012)

Esimerkkejä erilaisista toiminta-ajatuksista 4 Koulun tavoitteena on vahvistaa nuoren tervettä itsetuntoa sekä edistää suvaitsevaisuutta ja toisen huomioon ottamista. Koulumme pyrkii tukemaan nuoren kasvua yhdessä kodin kanssa rehelliseksi ja vastuuntuntoiseksi yhteistyökykyiseksi ja erilaisuuden hyväksyväksi oma-aloitteiseksi ja yritteliääksi luontoa, ympäristöä ja monikulttuurisuutta arvostavaksi yhteiskunnan jäseneksi. Koulussamme opetuksen ja oppimisen tavoitteina ovat hyvien perustietojen ja -taitojen hankkiminen jatko opintojenkelpoisuuden turvaamiseksi harjaantuminen tiedon hallinnassa sekä viestintävalmiuksissa (Lyseon koulu, Hämeenlinna http://www.hameenlinna.fi/Opetus-ja-koulutus/Perusopetus/Koulut-7-9/Lyseon-koulu/Opetussuunnitelma/ , luettu 6.10.2012)

Martti Hellströmin blogissa pohdintaa koulujen toiminta-ajatusten erilaisista merkityksistä ja esimerkkejä erilaisista toiminta-ajatuksista: http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2012/08/uuden-auroran-toiminta-ajatus.html

Teksti ja toteutus: Pasi Hieta Oulun normaalikoulu