Kuinka henkilöstö otetaan huomioon organisaatiomuutoksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Syksy 2011/Pirjo Kinnunen. Miten hanke etenee? IdeointiSuunnittelu KäynnistysToteutus TUOTOS PäättäminenArviointi Käyttöön otto ja seuranta.
Korkeakoulujen arkkitehtuuripäivä Helsinki
Matti Sipponen 1 Power taitoilta Kilpailun jälkeen – Pohdinta ja oppiminen.
Kotihoidon haasteet •Maailma, julkinen terveydenhuolto on jatkuvassa muutoksessa •Tarvitaan muutoksen ymmärtämistä, organisaatio ei kykene hallitsemaan.
Entä jos jokin menee pieleen Kriisiviestinnän pikakurssi Ulpu Iivari
M U U T O S T E N V A L M I S T E L U K e h i t t ä j ä n K a r t t a k i r j a Kehitysprojektien kriittiset menestystekijät.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Kuukasjärvi Leena Nieminen Hanna-Mari Vänttilä Marika.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Ilkon työleiri Tervetuloa laajennetun työssäoppimisen työleirille!!!!
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
Teemaryhmä Opintoasiainpäivät Sihteeri Tuula Kivistö
 Tornion kaupunki.  Laitteistoista, verkoista ja ohjelmistoista ei ollut mainintaa dokumentissa, muutakun että järjestelmä- ja palvelutoimittajat.
ISO 9000 –sarjan uudistus – Mikä muuttuu?
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Vaski-strategiatyöpaja Turku Janne Marniemi Net Effect Oy
Prosessin kehittäminen
Ryhmä ja yhteisö Jokainen ihminen kuuluu useaan ryhmään
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
RISKIEN HALLINTA TEKNOLOGITEOLLISUUDEN YRITYKSESSÄ
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
TEKNILLINEN KORKEAKOULU HELSINKI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY TIMANTTI Kokemusperäisen tietämyksen jakaminen organisaatiossa TKK / BIT-tutkimuskeskus SAFIR-puoliväliseminaari.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Viestintäsuunnitelma
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
OPETTAJUUS MUUTOKSESSA Ympäristö muuttuu, muuttuuko opetus? ”Luokan tulisi olla kuin urheilujoukkue: Opettaja on valmentaja ja oppilaat pelaajia” (Amissäätöö-hanke.
Lionsklubin muutosjohtaminen 107 N Apj-Lpj seminaari Bykulla
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
Yrityksen viestintä ja projektiviestintä
Teknoekonomisen paradigman muutos ja sosioinstitutionaalinen inertia Vesa Harmaakorpi Professori Innovaatiojärjestelmät Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Työsuojelun toimintaohjelma
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
MUUTOS JOHTAMISEN HAASTEENA.  JOHTAMINEN ON ENNEN KAIKKEA SOSIAALINEN PROSESSI.
OSKO –projekti Keski-Suomen työpajojen verkostoitumishanke itsearvioinnin näkökulmasta.
TYÖKYKY TYÖNTEKIJÄN VOIMAVARAT s * Terveys, elintavat, lepo * Osaaminen, kehittyminen * Arvot, asenteet, motivaatio * Elämäntilanne TYÖN VAATIMUKSET.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
MIKÄ ON PROJEKTI / HANKE?. Projekti  …. On joukko ihmisiä ja muita resursseja, jotka on tilapäisesti koottu yhteen suorittamaan tiettyä tehtävää,
Dokumentointipohjat 1-5 milj. € hankkeiden hankearviointiin (kevennetty vaihtoehto word-arviointikehikolle) JulkICT 10/2016.
Liiketoimintasuunnitelman esitys
Henkilöstöhallinnon käsikirja
Lecture series – lean in office and knowledge work
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
Sote-keskus teemaryhmä kokous 5: tiedotettavat asiat
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Arvioinnista arkipäivää
Matkailuohjelma – ohjausryhmä V2.0
Tiedolla johtaminen - työryhmä
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmä
Kriisiviestintä rikos- ja riita-asioiden sovittelussa
Liiketoimintasuunnitelman esittely
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Liiketoimintasuunnitelma
Vaikuta vallanpitäjiin Lobbaamisen ABC toiminnanjohtaja Anne Porthén
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Kuinka henkilöstö otetaan huomioon organisaatiomuutoksessa Jari Korkiamäki Pelastustoiminnan päällikkö

”Muutosjohtamisen vakio” Muutosjohtaminen yleensä epäonnistuu , paitsi sattumalta

Mistä näitä muutoksia oikein tulee? Lainsäädäntö Poliittinen ohjaus pelastustoimialueella Taloudellinen tilanne Päällikkö vaihtuu Muu tunnistettu tarve muuttaa

Miten muutosta aloitetaan tekemään Muutos voidaan toteuttaa suunnitellusti tai voidaan heittäytyä muutoksen mukaan ja katsoa mitä se tuo tullessaan. Useiden tutkimusten mukaan muutos kompastuu huonoon suunnitteluun. Ei suunnitelmaa lainkaan Suunnitelmassa huomioidaan vain rakenteet Suunnittelu loppuu päivään jolloin uudistus astuu voimaan Suunnitelman porrastus ja vastuiden jako Muutosta ei ole resursoitu, aika, uudelleen oppiminen, osaamisenhallinta Riskien tunnistaminen Nykyisin, kun koko ajan ollaan muutoksessa, vähätellään sen merkitystä Muutoksessa on olennaista ajattelutavan muutos

Ajattelutavan muutos

Muutossuunnitelma Meillä on projekteja/prosesseja kalustosta, miksei siis muutoksesta? Muutossuunnitelmassa lähdetään liikkeelle muutoksen tarpeellisuudesta Miksi muutos Mihin sillä pyritään (visio) Kuinka asetettu päämäärä on tarkoitus saavuttaa Missä ollaan kun muutos on tehty Muutoksen jälkeisen tilan pitäisi vastata muutoksen kohteeksi joutuneiden työntekijöiden käsityksiä ja uskomuksia muutoksen positiivisista puolista Muutoksen olennaiset vaiheet; Suunnittelu alkaa Suunnittelu valmis ja aloitetaan toimeenpano Uusien tehtävien vastaanotto ja aloitus Perehdyttäminen uusiin tehtäviin (muutostuki) Uusi järjestelmä/organisaatio ”ottaa johtovastuun” Muutoksen ”jälkihoito” Resurssit Fyysiset olosuhteet, taloudelliset seikat, aika, lisätyövoima ym.

Muutoksen aikahorisontti Muutostyyppi 1. ”Pieni mutta nopea muutos” Organisaation osaan kohdistuva Toteutetaan nopeassa aikataulussa Riskit realistisia Tähtää toimintatapojen muuttamiseen Edellyttää muutosjohtamisen taitoja Muutostyyppi 2. ”Pieni ja hidas muutos” Organisaation kohdistuva muutos Toteutetaan hitaassa aikataulussa Olemattomat riskit Muutosjohtamiseen ei erityisiä vaatimuksia Muutostyyppi 3. ”laaja-alainen ja nopea” Koko organisaatioon kohdistuva muutos Riskien tiedostaminen kriittistä Tähtää viimekädessä organisaatiokulttuurin muuttamiseen Muutoksen johtaminen vaatii erityistä taitoa ja kokemusta Muutostyyppi 4. ”Laaja-alainen ja hidas muutos” Riskien tiedostaminen merkityksellistä muutoksen laaja-alaisuuden vuoksi Muutoksen hallinta ja ”muutosprojektin ohjaus” asia, josta huolehdittava (Stenvall & Virtanen 2007)

Muutossuunnitelma Riskit, mitä riskejä muutokseen sisältyy Aina kun voidaan onnistua voidaan myös epäonnistua Uhka ja koettu epävarmuus eivät ole sama asia Uhkaa ja epävarmuutta vaikeampi käsitellä, ei konkreettista käsitystä Henkilökohtaiset pelot, työpaikka, osaaminen, arvostus Kollegiaalinen pahanolontunne Uhkakuvat luovat kasvualustan muutosvastarinnalle Muutoksen avainhenkilöt Ketkä ovat muutoksen kannalta keskeisiä henkilöitä, muutosagentti Kannattaa käyttää aikaa tämän miettimiseen Virallinen hierarkia, epävirallinen organisaatio Kuka sen muutoksen tekee, missä se tehdään PALOESIMIEHET Tiedotussuunnitelma Miten, kuka ja koska, tiedottamisen oikea-aikaisuus keskeistä Jatkuvaa ja etenee samaan tahtiin muutoksen kanssa Kaksisuuntainen viestintä, vaikuttamisen tunne Tiedottamisen tarve ei lopu uudistukseen vaan jatkuu sen yli

Arvokartta Martti Puohiniemi, 1991 – 2005, 10 464 vastaajaa

TÄRKEITÄ HUOMIOITA Tiedosta mihin ryhmään itse kuulut Konkretisoi kohderyhmä, jolle viestit Muotoile viesti kohderyhmälle – älä itsellesi Ole läsnä, näy fyysisesti, aseta itsesi peliin Mieti mitä sanot ja miten Älä ikinä näytä suuttumusta julkisesti Muutoksen johtaminen on ihmisten johtamista muutoksessa. Hyvä muutos edellyttää: Tiedollista ymmärtämistä Hahmottamista kunkin tason omasta perspektiivistä Merkityksellisyyttä ( muutoksen tarpeellisuus)