Evästystä paikalliseen ops-työhön

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ESIOPETUS lapsen ilo ja oikeus Varhaiskasvatuspäällikkö Pauliina Virta
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMA KOULUKOHTAINEN
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Turun perusopetuksessa
Turun perusopetuksessa
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
OPPIVA OPS –prosessi 2014 – 2015 Palvelun tuottajat:
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Siivikkala, Metsäkylä, Viljakkala Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
OPPIVA OPS OPPIVA OPS –prosessin rakenne, keskeiset sisällöt ja valmennuksen tasot Ulla Rasimus PROkoulutus ja konsultointi ja Leena Nousiainen Rondo.
MONIALAINEN LIIKKUVA TUKI HAJAUTETTUUN ASUMISEEN Arviointityöskentely
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Perusopetuksen uudistus
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
OPPIVA OPS –prosessi Turun perusopetuksessa 2014 – 2015 OPPIVA OPS /VÄNNI Palvelun tuottajat: PRO koulutus ja konsultointi sekä Rondo Training.
Toimintaohjeet opelle
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Tähän tarvittaessa otsikko Kysely esi- ja perusopetuksen huoltajille Kirkkonummella
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
Kieliä opettavien OPS- tapaaminen Ryhmätyön ohjeistus.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
VESIKANSAN KOULUT KE klo ja 19.00, Paimelan koulun sali 1.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
VALMISTELIJAT ALAKOULUT VALMISTELIJAT YLÄKOULU 1.Oppiainevalmistelija tutustuu ops-perusteiden oppiainekohtaisiin sisältöihin etukäteen, jotta työskentely.
Koulutuspalvelujen laatuohjelma Program för utbildningstjänsterna
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Perustettu
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
Ainetyöryhmien työn aloitus
LEMPIKOULU-OPPIMISKERRAN TEORIA
Tervetuloa! OPS 2016.
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
TIETOISKU ESIOPETUKSEN OPS-PROSESSISTA
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
Mikä käsityön opetuksessa muuttuu?
Nopolan koulu Opettajien veso
Kelpo-hanke Amisto
Heinävaaran koulun vanhempainilta ( E-6)
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Turun perusopetuksen opetussuunnitelmatyö 2016 kuntatasolla
Turun perusopetuksen opetussuunnitelmatyö 2016 kuntatasolla
OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN…
Esityksen transkriptio:

Evästystä paikalliseen ops-työhön Maila Eichhorn Minna Harmanen Leena Nissilä

Miten perehdymme perusteisiin? Miten koulun kaikki opettajat saisivat käsityksen suosituksen päälinjoista? Entä oppilaat, huoltajat ja muut yhteistyökumppanit? Mitkä ovat suurimmat erot opetussuunnitelmasuosituksen ja oman koulun nykyisen paikallisen opetussuunnitelman välillä? Mitkä näkökulmat tai asiat opetussuunnitelmasuosituksessa tuntuvat kaikkein tärkeimmiltä tai innostavimmilta? Missä opetussuunnitelmasuosituksen sisältämissä tehtävissä olemme jo edenneet pitkälle, mitkä ovat vahvuuksiamme? Missä opetussuunnitelmasuositus eroaa eniten nykyisestä työskentelytavasta, mitkä ovat tärkeimmät kehittämiskohteet?

Miten paikallinen prosessi toimii? Tehdäänkö laadinnassa ja opetuksessa yhteistyötä muiden Suomi-koulujen kanssa? Kenen kanssa yhteistyötä tehdään? Mitä asioita voidaan valmistella yhdessä? Laaditaanko yksi maakohtainen opetussuunnitelma vai sekä maakohtainen että koulukohtainen opetussuunnitelma? Mitkä ovat parhaita tapoja saada oppilaat ja huoltajat mukaan suunnittelutyöhön ja mihin yhteistyössä kannattaa keskittyä? Miten huolehditaan kodin ja Suomi-koulun yhteistyötä käsittelevien osuuksien laatimisesta? Ketkä muut ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita; missä asioissa ja miten heidän kanssaan työskennellään?

Mikä edistää työn onnistumista? Miten prosessin johtaminen järjestetään ja miten johtamista tuetaan? Miten työ vaiheistetaan (ja miten linjataan maatason ja koulutason vastuut ja tehtävät)? Miten työ käytännössä organisoidaan ja resursoidaan eli kuka tekee, missä, milloin ja miten? Miten eri toimijoiden tehtävät ja vastuut määritellään niin, että ne ovat kaikkien työssä mukana olevien tiedossa? Miten toteutetaan oppilaiden ja huoltajien osallistuminen työhön? Mitkä sidosryhmät pyritään saamaan mukaan työhön ja miten? Kenen toimesta, miten, milloin ja minkä kanavien kautta työn tavoitteista, vaiheista, organisoinnista ja osallistumisen mahdollisuuksista viestitään? Miten opettajien kouluttamisesta huolehditaan?

Miten suomen kielen, kirjallisuuden ja oppimiskokonaisuuksien osuudet laaditaan? Millä tavoin tavoitteet ja sisällöt jaetaan tietyille ikä- ja taitotasoryhmille? Miten opetussuunnitelma tukee vuosikohtaista opetuksen suunnittelua? Miten oppimisympäristö ja työtavat kuvataan niin, että ne edistävät vuorovaikutusta, osallistumista ja yhteisöllistä tiedon rakentamista ja tukevat kaikkien oppilaiden oppimista? Miten kuvataan ohjaus, eriyttäminen ja tuki niin, että se antaa opettajalle hyvät työkalut tunnistaa oppilaiden tuen tarpeet ja taidon tarjota tukea? Oppimisen arvioinnissa korostuu arvioinnin monipuolisuus ja jatkuvuus sekä sen kannustava ja oppimista tukeva tehtävä. Miten tämä näkyy arvioinnin kuvauksessa?

Miten koulutamme henkilöstöä? Kenelle kuuluu vastuu täydennyskoulutusasioista ja osaamisen pitkäkestoisesta kehittämisestä? Ketkä ovat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa sitä? Miten täydennyskoulutus organisoidaan ja resursoidaan? Miten henkilöstön osaamistarpeita voisi kartoittaa? Mitä koulutusta ja osaamisen päivittämistä tarvitaan? Miten koulutusta voitaisiin toteuttaa yhdessä toisten Suomi-koulujen kanssa?

Mistä unelmoimme? Millainen on oma unelmamme hyvästä oppimisesta? Millainen on hyvinvoiva Suomi-koulu eri osapuolten silmin? Millainen on unelmakoulu oppilaittemme mielestä? Mitkä asiat auttavat oppimaan ja viihtymään koulussa? Millainen on unelmakoulu opettajien mielestä? Millainen on unelmakoulu oppilaittemme huoltajien mielestä? Mitkä asiat edistävät jo nyt koulussamme oppilaiden hyvää kasvua ja oppimista? Mikä on niin arvokasta, että sitä kannattaa vaalia? Miten sitä kehitetään edelleen? Mitä asioita tai toimintatapoja lähdemme muuttamaan, jotta oppilaiden kasvu ja oppiminen menisivät koulussamme entistä parempaan suuntaan? Miten eri osapuolten näkemykset unelmakoulusta muuttavat suuntaamme/työtämme? Miten työtä voitaisiin entistä paremmin tehdä yhdessä?