SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Advertisements

JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Diabetes (sokeritauti).
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Hoitotyön prosessi Marianne Niinimäki. Hoitotyön prosessi  =hoitotyölle ominainen yksilön, perheen tai yhteisön terveyteen kohdistuvien toimintojen järjestelmä.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
OVERdrive ™.  OVERdrive auttaa maksimoimaan kestävyyden kovissa fyysisissä suorituksissa, koska se lisää energiantuotantoa ja nopeuttaa suorituksista.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Lihavuuden hoito L-PSHP:SSÄ  Alueellinen diabeteskoulutus.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
6. SYÖPÄ TERVEYSTIETO 9. MIKÄ SAIRAUS ON KYSEESSÄ?  Sairauden latinankielinen nimi tarkoittaa rapua.  Sairaudesta on tietoja jo muinaisesta Egyptistä.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Perustettu vuonna 1927.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Kotihoidon asiakkaiden tyytyväisyys LLKY:n kotihoitoon
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Suomalais-ugrilinen koulu
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Rintasyöpä.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ruokatrendit.
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
SYÖPÄ.
Psyykkinen terveys.
KOTITALOUS VALINNAINEN / LISÄKURSSI
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Tajua mut! –toimintamalli koulutus
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
Tuoteinfo, Apteekki ravintolisät
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Ms-tauti Jenina Pesonen.
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Tunne lääkkeesi – valtakunnallinen Lääkehoidon päivä
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Ruokaoppia.
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
Älvsbyn kunnan omaistukeen!
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Tapahtuman otsikko Tapahtuman päivämäärä Tapahtuman kellonaika
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Kuka tietää lääkityksesi?
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Dynamic Reporting (DR) -raporttien teon parhaat käytännöt
Ruokakasvatusta yhdessä
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
opintoja Oulun kaupungin lukiolaisille etänä & verkossa
Liikuntatieteen päivät 2019 Maria Heikkilä, ETM
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS

”Minä ja Syöpä” TÄHÄN TULEE VIDEO ©Harry B. 03 / 2014

Syöpäsairaan fyysiset ja psyykkiset tekijät ravitsemukseen Syöpäsairaalla usein häviää ruokahalu Voi käydä myös niin, että ruokahalu kasvaa ja paino nousee Syöpä aiheuttaa usein kuitenkin laihtumista Usein esiintyy ripulia tai ummetusta Potilaalla myös esiintyy pahoinvointia ja oksentelua Oireita voivat olla myös väsymys ja kipu Potilaalla voi olla myös hajuherkkyyttä ja metallista makua suussa Potilaan mielialat voivat heitellä, joka vaikuttaa myös ruokahaluun Syöpähoidot voivat vaurioittaa hampaita, jotka voidaan joutua poistamaan

Miksi hyvä ravitsemus on sypäpotilaalle tärkeätä? Hyvä ravitsemus nopeuttaa toipumista Energiatarve lisääntyy jo ennen hoitojen alkamista Aliravitsemustila voi johtaa elämänlaadun heikkenimiseen, joka voi ilmetä jopa masennuksena Leikkauksien haavojen paraneminen ja kudosten uusiutuminen vaatii enemmän energiaa ja ravintoaineita

Syöpäpotilaan aliratvitsemustilaan tarvitaan: Energialisää hiilihydraateista ja rasvoista Proteenilisää kalasta, lihasta ja maitovalmisteista Täydennysravintovalmisteita apteekista (esim. Nutridrink) Vitamiini ja kivennaisainelisiä tarvittaessa Myös letkuravitsemukseen voidaan joutua, johon löytyy omat valmiit valmisteet

Syöpäpotilaan painon noustessa noudatetaan: Säännöllistä ateriarytmiä Terveelliset ruokavalinnat (lautasmalli) Ei laihduteta

Mitä hoitaja voi tehdä? On tärkeätä kuunnella potilasta (ole läsnä) Kannusta liikkumaan Tarjoilla nesteitä ateroiden välillä, ei aterialla Annokset pieniä, mutta useaan kertaan päivässä Jos suu on arka tai kipeä, niin kylmä ja haalea ruoka voi maistua paremmalle Tarjoille potilaalle ruokaa silloin kuin hän itse haluaa, vaikka yöaikaan Ruokailusta mahdollisimman rauhallinen hetki Maku ja hajumuutoksissa voit vaihtaa esim. punaisen lihan kanaan tai kalaan, jos se punainen liha maistuu oudolle Nielemisvaikeuksissa pehmeä ja sosemmainen ruoka on parempi ja nesteissä muistettava niiden sakeutus Jos ummetusta niin nestettä vähintään 1,5L/pvä ja kuitupitoista ruokaa Jos ripulia niin nestettä runsaasti ja maitohappobakteereita sisältäviä mehuja ja valmisteita Pahoinvointiin löytyy pahoinvointilääkkeitä Tarkkaile potilasta ja kirjaa asiat potilastietojärjestelmään

Kiitos! Ryhmän kokoonpano: Jukka Juvankoski Merja Nurmi Lea Myllynen Kaisa Rokkila