Opintopsykologi Katja Hietanen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Advertisements

Univaje.
UNI ja PARKINSONIN TAUTI
Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
TUNTEET s. 8-.
Mihin aivot tarvitsevat unta?
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Vireystilan säätely Ulkoiset tekijät Biologiset tekijät
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Univaikeudet.
Stressi.
Lukion vanhempainilta
Mielenterveyden häiriöt
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
VIREYS JA UNI.
Uni ja terveys Aktiivisesti ammattiin - terveystieto Asta Heino
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Masennus eli Depressio.
UNIHÄIRIÖISTÄ Veikko Karskela Riittääkö uni? Kolmannes suomalaisista kokee nukkuvansa riittämättömästi. Yöuni on lyhentynyt puolitoista tuntia.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
Hurtig TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.
UNIHÄIRIÖT. Yleistä Kun uneen liittyvät vaikeudet kestävät viikkoja tai kuukausia, voidaan puhua unihäiriöistä Syynä voi olla esim. huolet, ahdistus ja.
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Mielenterveyden häiriöt
TE1 Uni ja lepo Hurtig
Kohonnut verenpaine.
Mielenterveyden häiriö
tunteet ja kehityspsykologia
Syömishäiriöt 5.6.
Uni, lepo ja rentoutuminen
VIREYSTILA.
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
UNI JA LEPO.
Luentomateriaali Unettomuus
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
63. Mielenterveyden häiriöt
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Opintopsykologi Katja Hietanen
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Stressin kahdet kasvot
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Opintopsykologi Katja Hietanen Unettomuus Opintopsykologi Katja Hietanen

Unettomuus Lähes kaikki kärsivät joskus unettomuudesta Tilapäisestä ja pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii yli miljoona suomalaista – 2x yleisempää kuin muualla Euroopassa Oireita: Vaikeus nukahtaa Uni on katkonaista Herää liian varhain aamuyöstä Uni on laadultaan huonoa

Unettomuuden syitä Toiminnallinen unettomuus Elämäntilanne, kriisit, stressi, ahdistuneisuus tai ympäristön muutokset Yleensä ohimenevää ja normaali reaktio Huono unen fysiologinen säätely Kognitiivinen ylivireys Unettomuutta ylläpitävät toimintamallit – Noidankehä Fyysiset sairaudet – kivut Mielenterveysongelmat Aikaistunut unijakso Viivästynyt unijakso

Muita unihäiriöitä Päivänaikaista väsymystä ja unen laatua heikentää Uniapnea Narkolepsia Levottomat jalat Yöllinen raajaliikehäiriö Painajaiset Hampaiden narskuttelu Yölliset kauhukohtaukset (lapsilla) Kuorsaaminen

Unettomuuden seuraukset Heikentää keskittymiskykyä, muistia sekä vaikeuttaa uuden oppimista Haittaa aivojen tiedonkäsittelyä Vaikuttaa ihmisen motoriseen toimintaan – ajokyky ja onnettomuusriski Laskee mielialaa ja aiheuttaa ärtyneisyyttä Altistaa masennukselle ja muille mielenterveyden ongelmille Altistaa monille sairauksille mm. diabetes, sydän- ja verisuonitaudit Kielteinen vaikutus aineenvaihduntaan, stressinsietokykyyn ja vastustuskykyyn Lisää näläntunnetta

Unettomuuden kehä Exit? Unettomuus Mieliala laskee, ahdistus lisääntyy Päiväväsymys Pelko, että uni ei tule Jättää tekemättä asioita Mieliala laskee, ahdistus lisääntyy

Ajatukset ja unettomuus Ajatukset voivat aiheuttaa ja ylläpitää unettomuutta Uniongelmat huolestuttavat Stressitaso nousee, keho aktivoituu, uni ei tule Miksi mieli ei rauhoitu? Suunnittelevat ajatukset Ongelmien ratkaisuajatukset Terveysajatukset Nukkumisajatukset…

Tunteet ja unettomuus Ajatukset herättävät tunteita Huolista seuraa harmia pelkoa, surua, jännitystä Myös positiiviset tunteet voivat estää nukkumista: rakkaus, ilo, innostus Tunteiden tiedostaminen, kohtaaminen ja käsittely tärkeää

Unettomuuden hoito Alkuselvittely – Mistä on kyse? Uni on herkkä mittari, arvioi untasi, pidä nukkumispäiväkirjaa Unihuolto Kognitiiviset menetelmät Unettomuutta ylläpitävien tekijöiden ja toimintamallien muuttaminen Elintavat, liikunta, rentoutus, ruokavalio Uniärsykkeiden hallinta Lääkehoito