Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uuden ohjelmakauden valmistelu Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Tiina Malm.
Advertisements

EU:n tuomioistuin: isäntä vai renki Teuva
Ministeriön talousyksikkö Asetustekstien tulkinta Euroopan reunalla Käytännön esimerkkejä EU-kielen aiheuttamista ongelmista suomessa Kari Rouvinen
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
EU:n tuomioistuin – yleisiä kommentteja Markku Suksi.
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
EU-vaikuttaminen Suomessa
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Valintakriteerit maaseudun kehittämisohjelmassa
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
MYA 9114 MATKAILU- JA MAJOITUSPALVELUJEN PERUSTEET
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Kari Kuusiniemi: Pyramiditutkimus Korkein hallinto-oikeus Ympäristölupa-asiat pyramiditutkimuksessa Kari Kuusiniemi
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Prosessikuvaus* plagiointiepäilyn käsittelystä Aalto-yliopistossa
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
OSALLISTUMISTAVAT JOENSUUN KAUPUNGISSA 1. ÄÄNESTÄMINEN KUNNALLISVAALEISSA Kunnallisvaaleissa valitaan kaupunginvaltuusto neljäksi vuodeksi Vaalit ovat.
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS YH 4 EU:N TOIMIELIMET.
YHTEISKUNTAOPPIA EUROOPAN UNIONI. KOLME YHTEISÖÄ 1. Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (1951) 2. Euroopan talousyhteisö (1957) 3. Euroopan atomienergiayhteisö.
Ympäristöoikeudellisista menettelyistä ja viranomaisista.
EU-KURSSI EY - Euroopan Yhteisöt EU – Euroopan Unioni.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Arvojulistus Julkisen elämän normeja. 1. Epäitsekkyys Viranomaisten tulee tehdä ratkaisunsa pelkästään yleistä etua tavoitellen. Viranomaisen ei tule.
LAINSÄÄDÄNTÖ JA ERI TOIMIELIMET.  Asetukset: Ylikansallinen oikeus koko Unionin alueella *Esim. paljon Maatalous, kilpailu Direktiivit: Jäsenvaltion.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 EU:n PERUSSOPIMUKSET.
Microsoft tekninen sidonta -case
Komitologia-menettely
Valantehneen kalastuksenvalvojan oikeudellinen asema
Perustuslakivaliokunnan ja sen työn kehittäminen
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Oikeusvaltio.
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
Oppimisanalytiikka ja suostumusten hallinta
YSR Mikael af Hällström
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
Valtioneuvoston toiminta
2. Suomen oikeusjärjestys
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
EU lyhyesti 28 jäsenmaan muodostama vapaakauppa-alue
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
RIKU-seminaari Lainsäädännöstä käytäntöihin - rikosuhridirektiivin toimeenpano kotimaassa ja EU-yhteistyöllä Lainsäädäntöneuvos Kirsi Pulkkinen.
MITEN PÄÄTÖKSIÄ TEHDÄÄN : EU-LAIN VAIHEET
Lähtökohtana aktiivisuus
Lissabonin sopimus.
Julkisten hankintojen yhdistyksen seminaari
EUROOPAN UNIONIN OIKEUS
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
LAINKÄYTTÖ.
EUROOPAN YHTEISÖN OIKEUS
EUROOPAN UNIONIN OIKEUS
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
HTT- TAVARANTARKASTUS
EUROOPAN UNIONI JA EUROOPPALAISUUS
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
ERIMIELISYYSMENETTELYT
TUOMIOISTUIMET.
LAINKÄYTTÖ.
JOHDANTO.
TUOMIOISTUIMET.
Esityksen transkriptio:

Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa 19.3.2018 Heikki Kanninen

Euroopan unionin tuomioistuinjärjestelmä Kansalliset tuomioistuimet Sovellettaessa EU:n oikeutta jäsenvaltiossa (kansallisen hallinto-, riita- tai rikosasian yhteydessä) Euroopan unionin tuomioistuin Euroopan unionin yleinen tuomioistuin Ennakkoratkaisupyynnöt kansallisista tuomioistuimista, art 267 SEUT; Kanteet jäsenvaltioita vastaan, art 258 ja 259 SEUT; Valitukset EU:n yleisen tuomioistuimen päätöksestä, art. 256 SEUT Kanteet EU:n toimielimen toimia ja säädöksiä vastaan, art 263 SEUT; Kanteet EU:n toimielimen laiminlyöntiä vastaan, art. 265 SEUT; Vahingonkorvauskanteet, art. 268 SEUT; Kanteet virkamiesasioissa, art. 270 SEUT Sopimusoikeudelliset riidat, art. 272 SEUT

3

Toimivalta Luonnollisten ja oikeushenkilöiden kanteet: EU:n toimielinten, kuten komission, neuvoston, parlamentin ja Euroopan keskuspankin sekä muiden elinten ja laitosten päätöksiä ja säädöksiä vastaan Jäsenvaltioiden kanteet: Komissiota vastaan Neuvostoa vastaan Euroopan keskuspankkia vastaan

Asianosaiset Tyypillisin tapaus: oikeushenkilö (yritys) vs. komissio Muita varsin usein esiintyviä tapauksia: oikeushenkilö vs. neuvosto luonnollinen henkilö vs. komissio (tai neuvosto/parlamentti) jäsenvaltio vs. komissio Immateriaalioikeuden alalla: Interpartes-asiat (yksityinen vs. EUIPO; lisäksi kolmas osapuoli) Yksityinen vs. EUIPO Väliintulijat

Kumoamiskanteet Kolme pääasiallista kumoamiskannetyyppiä: - Yleinen kumoamiskanne (art. 263 SEUT) - Kanne immateriaalioikeuden alalla [art. 263 SEUT ja eriyissäädökset kuten tavaramerkkiasioissa asetuksen 2017//1001 (asetus EU:n tavaramerkistä) 72 artikla] - Kanne virkamiesasioissa (art. 270 SEUT ja henkilöstösääntöjen 91 artikla)

Kumoamiskanteen kohde ja vaatimus Artikla 263 ja 264 SEUT: Kohteena EU:n orgaanin toimenpide (päätös, säädös jne) Kanteessa voidaan vaatia toimenpiteen kumoamista (eräissä rahamääräissä asioissa voidaan vaatia myös määrän muuttamista) Immateriaalioikeuden alalla; esim. tarvaramerkkiasetuksen 72 artikla: Kohteena on EUIPO:n valituslautakunnan päätös Kanteessa voidaan vaatia päätöksen kumoamista tai muuttamista Henkilöstösäännön 91 artikla: Kohteena voi olla viranomaisen päätös, jonka kumoamista vaaditaan (rahamääräisissä asioissa voidaan määrää myös muuttaa)

Kirjallinen/suullinen Menettely EUYT:ssä on pääosin kirjallinen Suullinen käsittely täydentää kirjallista menettelyä Suullinen käsittely on kuitenkin useissa asioissa säännönmukainen ja hyödyllinen menettelyvaihe

Kirjallisen ja suullisen käsittelyn tavoitteet Kirjallisessa menettelyssä asiaa selvitetään ja valmistellaan. Suullinen käsittely järjestetään, jos se on tarpeellinen asianosaiselle (jolla on oikeus suulliseen käsittelyyn) tai tuomioistuimelle kirjallisen menettelyn täydentämiseksi.

Oikeudenkäyntimenettely KANNEKIRJELMÄ Mikä tahansa virallinen kieli (24) Jaoston (3/5/15) ja esittelevän tuomarin määrääminen KIRJALLINEN MENETTELY Yleensä 2 kirjelmäkierrosta, poikkeuksena tavaramerkkiasiat Väliintulijat/Salassapitovaatimukset ASIAKIRJOJEN KÄÄNTÄMINEN ASIAN VALMISTELU Kertomus suullista käsittelyä varten Esittelevän tuomarin kertomus Jaoston valmistelukokous Prosessinjohtotoimet ja asian selvittämistoimet SUULLINEN KÄSITTELY TUOMIONEUVOTTELU Kollegiaaliperiaate – ei eriäviä mielipiteitä TUOMION KÄÄNTÄMINEN TUOMION JULISTAMINEN YHT ~12-48 kk KESTO 6-28 kk 1-3h 4-20 kk Keskimäärin 16,3 kk

Monia prosessuaalisia erillisvaiheita Asioiden yhdistäminen Käsittelyn lykkääminen Väliintulo Salassapito väliintulijaan/pääasianosaiseen nähden Vaatimuksen muuttaminen Uusien kanneperusteiden esittäminen Asian tutkimatta jättämistä koskevat väitteet Asian selvittämistoimet Todistelu

Asian selvittämistä ja tutkimista koskevat periaatteet Tuomioistuimella on yleisesti ottaen varsin laaja mahdollisuus ja oikeus selvittää asiaa materiaalisen totuuden toteutumiseksi, mutta … Tuomioistuinta rajaavat paitsi vaatimukset myös vaatimusperusteet (eräin poikkeuksin) Monissa asiaryhmissä on rajoitettu mahdollisuutta esittää uutta todistusaineistoa sen lisäksi, mitä on esitetty hallintomenettelyvaiheessa Tuomioistuinkontrollin intensiteetti vaihtelee asiaryhmittäin (normaali/suppea kontrolli)

Oikeudenkäyntikielet (2017; prosentteina)

14

http://curia.europa.eu/