Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta"— Esityksen transkriptio:

1 Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta

2 Tarkastele komission, ministerineuvoston ja parlamentin rooleja lakien säätämisessä Euroopan unionissa. (syksy 2016) Minkälaisia haasteita Euroopan puolustus- ja turvallisuuspolitiikka on kohdannut viime vuosina, ja millaisia ratkaisuja niihin on esitetty? (syksy 2016)

3 Mitä tehtäviä eduskunnalla ja valtioneuvostolla (hallituksella) on Euroopan unionia koskevien asioiden käsittelyssä? (kevät 2016)

4 Alla on kaksi näkemystä Eurooppaan suuntautuvasta maahanmuutosta.
a) Mitä tarkoitetaan turvapaikan hakijalla, kiintiöpakolaisella ja laittomalla maahanmuuttajalla? b) Vertaile ja arvioi lainauksissa esitettyjä näkemyksiä Eurooppaan suuntautuvan maahanmuuton syistä ja Euroopan unionin harjoittamasta maahanmuuttopolitiikasta. EU pyrkii jatkossakin löytämään maahanmuuton haasteisiin yhteisiä ratkaisuja, jotka hyö- dyttävät sekä eurooppalaisia yhteiskuntia että niitä, jotka muuttavat Eurooppaan paremman elämän toivossa. Työtä vaaditaan esimerkiksi maahantuloa koskevien menettelyjen, kausityöntekijöiden oikeuksien ja yritysten sisäisten siirtojen saroilla. Tutkijoiden, opiskelijoiden, koululaisten ja harjoittelijoiden elämää helpotetaan tekemällä maahantuloa, oleskelua ja EU:n sisäistä liikkuvuutta koskevista edellytyksistä tehokkaampia ja avoimempia. EU jatkaa myös takaisinottosopimusten neuvottelua kolmansien maiden kanssa tehostaakseen laittoman maahanmuuton torjuntaa. Lisäksi EU kehittää ja vahvistaa alueellista ja kahdenvälistä vuoropuhelua ja yhteistyötä tärkeimpien kumppanimaidensa kanssa. Lainaus Euroopan unionin komission julkaisusta Muuttoliike ja turvapaikka-asiat (2013). EU on sulkenut rajansa ja silmänsä pakolaisilta. – – Euroopan unioni leimaa Välimeren ylittäjät herkästi laittomiksi maahantulijoiksi. Viime syksynä EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin mukaan suurin osa Välimeren ylittäneistä oli syyrialaisia. – – EU tuntuu rajavalvontahurmoksessaan unohtaneen, että turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. EU tuntuu myös kuvittelevan, että kaikki haluavat tänne. Tosiasiassa yli 96 prosenttia maailman pakolaisista on muualla kuin Euroopassa. Kaisa Väkiparta pääkirjoituksessaan Suomen Pakolaisapu ry:n lehdessä Pakolainen (2/2014). (kevät 2016)

5 Minkälaisia ehtoja Euroopan unionin jäseneksi liittyvän valtion tulee täyttää? (syksy 2015)
Kansallisvaltioilla on omia tunnuksia, kuten lippu ja kansallislaulu. Millä keinoin Euroopan unioni on puolestaan pyrkinyt rakentamaan eurooppalaista identiteettiä? (kevät 2015)

6 Mitkä ovat Euroopan parlamentin tehtävät
Mitkä ovat Euroopan parlamentin tehtävät? Miten parlamentin asemaa olisi muutettava, jotta unionissa toteutuisi parlamentarismi? (syksy 2014) Mitä ovat Euroopan unionin direktiivit, päätökset ja asetukset, ja mitkä ovat niiden vaikutukset jäsenmaissa? (kevät 2014)

7 Miten Euroopan unioni toteuttaa aluepolitiikkaa, ja miten Euroopan eri alueiden ääni kuuluu unionin päätöksenteossa? (syksy 2013) Vuonna 2009 alkanut Euroopan velkakriisi herätti keskustelua Euroopan keskuspankin (EKP) asemasta ja tehtävästä. a) Mitä tehtäviä EKP:lla on, ja millainen asema sillä on Euroopan unionissa? (3 p.) b) Minkälaisia muutospaineita Euroopan velkakriisi on tuonut keskuspankin asemaan ja teh- täviin? (3 p.) (kevät 2013)

8 Millainen asema eduskunnalla on Euroopan unionia koskevien asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa? (syksy 2012) Mitä Euroopan unionin kansalaisuus tarkoittaa, ja mitä oikeuksia se tuo kansalaiselle? (kevät 2012) Mitä on Euroopan unionin ulkopolitiikka, ja miten Euroopan unioni toimii maailmanpolitiikassa? (syksy 2011)


Lataa ppt "Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google