Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juniori-SaPKon ohjeistus Pohjola- leirille. LEIJONA TIEN ALKUA 1996 ikäluokassa pelaajia n ikäluokka kulkee saman matkan, mutta POHJOLALEIRI.
Advertisements

ARKIPÄIVÄN PSYYKKINEN VALMENNUS ESPOON JÄÄTAITUREISSA
Taitojen johdonmukaista, systemaattista, pitkäjänteistä opettelua ja harjoittelua. Fyysiset taidot Psyykkiset taidot Ainakin taitolajeissa psyykkinen.
EPÄONNISTUMISESTA SELVIÄMINEN URHEILUSSA – seminaari
KOVA - HENKINEN VALMENNUS
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Psyykkinen valmennus Tavoitteenasettelu Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Seurayhteistyön painopisteet PELI, LUONNE, LUISTELU
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Keski-Suomen Liikunta valmentajien osaamisen kehittäjänä.
Valmennusosaamisen malli
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi17.30 –  Malliharjoitus18.30 –
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Valmennusosaamisen malli
Tutkintojen perusteet I II III I-tason tutkinto väh 50 h opintokokonaisuus Korkeakoulututkinnot Ammatilliset tutkinnot Laji- /toimialatutkinto suoritettu.
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Suomalainen Valmennus- järjestelmä
Kannustava valmentaja ja ohjaaja / Kotka.
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
1.
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
Valmennusosaamisen malli
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Valmentajana kehittyminen
Liikunnan arviointi luokilla
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi16.00 –  Malliharjoitus17.00 –
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
Harjoitellaan 6 viikon jaksoissa. Jaksojen välissä voi miettiä siirtymistä seuraavaan asiaan tai kerrata vanhaa. 1. Jakso Viikot marras-joulukuu.
Valmennusosaamisen malli Kirsi Hämäläinen Suomen Olympiakomitea.
Valmentajakoulutus Harjoittelun suunnittelu Liedon Pallo Hannu Paatelo.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi1 SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITON VALMENTAJAKOULUTUSJÄRJESTELMÄ.
Suomen Jääkiekkoliitto1 FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV.
Harjoitellaan 6 viikon jaksoissa. Jaksojen välissä voi miettiä siirtymistä seuraavaan asiaan tai kerrata vanhaa. 1. Jakso Viikot marras-joulukuu.
Suomen Suunnistusliitto Ohjaaja- ja valmentajakoulutukset Valmentajakoulutuksen taso.
MVLT-KOULUTUKSEN AIHEET 1. MAALIVAHTIPELIN PERUSTEET 2. PELI LUONNE LUISTELU 3. OPPIMINEN 4. PELIKÄSITYS 5. MAALIVAHDIN TEKNISET- JA LAJITAIDOT 6. PELIASENTO.
VOK- valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen kehittäminen
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
HKV VOITTAMINEN JA VAATIMUSTASO
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Fyysinen kunto ja suorituskyky
HKV SISÄLTÖALUEET Suomen Jääkiekkoliitto / Kouluttajat.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Henkinen valmennus valmennuksen ja kehittymisen tueksi
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
VALMENTAMISEN ETIIKKA
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Suomen Suunnistusliitto Ohjaaja- ja valmentajakoulutukset
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Valmentajakoulutus taso 1 osa 1 Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Viikonlopun aikataulu (alustava) Lauantai 10:00 Avaus ja virittäytyminen 12:00.
Harjoittelun suunnittelu ja arviointi
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Suomen Suunnistusliitto Ohjaaja- ja valmentajakoulutukset
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Valmentajakoulutus taso 1 osa 1 Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Viikonlopun aikataulu (alustava) Lauantai 10:00 Avaus ja virittäytyminen 12:00.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Opiskeluhuollon palvelut
Psykologi Vilhelmiina Välimäki
Valmentajakoulutus taso 1 osa 1 Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Viikonlopun aikataulu (alustava) Lauantai 10:00 Avaus ja virittäytyminen 12:00.
Juniorivalmentajapolku 1- taso: Introilta – Taidon oppiminen Tavoite: Ymmärtää taidon kehittymiseen vaikuttavat tekijät, ymmärtää lyönnin ja heiton perusteet.
Esityksen transkriptio:

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa

Teemakoulutusten järjestys voi vaihdella alueittain. Tämä runko on muuttunut hieman Teemakoulutusten järjestys voi vaihdella alueittain.

Ajankohta Teema Oppimistehtävä Kouvola / E-KA Teema Oppimistehtävä 4.10. / 10.10.2012 Kannustava ohjaaja ja valmentaja # 1 Palautus viim. 8.11.2013 9.10. / 16.10.2012. Oppiminen ja opettaminen 10.1. / 16.1.2013 Ihmisen elinjärjestelmät # 2 Palautus viim. 8.11.2013 15.1. / 22.1.2013 Herkkyyskausien huomiointi harjoittelussa 11.4. / 17.4.2013 Liikunnallinen elämäntapa # 3 Palautus viim. 8.11.2013 16.4. / 23.4.2013 Eettisesti hyvä harjoittelu 10.10. / 16.10. Taitoharjoittelu # 4 Palautus viim. 8.11.2013 15.10. / 22.10. Voima, kestävyys ja nopeus 5.12. / 11.12. Psyyke # 5 Palautus viim. 10.1.2014 10.12. / 17.12. Tunne- ja vuorovaikutustaidot 6.2. / 12.2.2014 Suunnittelu ja arviointi # 6 Palautus viim. 1.3.2014 11.2. / 18.2.2014 Valmentajana ja ohjaajana kehittyminen Punaisella olevat koulutukset järjestetään lukuvuonna 2013-2014 Muut koulutukset on järjestetty jo aiemmin

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Pääsisällöt Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet Psyykkisten ja sosiaalisten ominaisuuksien kehittämisen pääperiaatteet Terveyden ja hyvinvoinnin ulottuvuudet

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Osaamistavoitteet Tietää mitä ovat psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet ja niiden kehittämisen pääperiaatteet Tietää miten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen huomioidaan valmennus- ja ohjaustilanteessa

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Läpivirtaus teemat Monipuolinen harjoittelu Turvallinen harjoitustilanne Kannustava ilmapiiri Liikunnallinen elämäntapa

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Ennakkotehtävän purku: Omassa lajissasi tarvittavat psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet? Miten ominaisuudet painottuvat?

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Psyykkisestä valmennuksesta ja harjoitusesimerkit eri ikäkausille – pdf läpikäynti kouluttajan johdolla

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Pohdintatehtävä: Kuinka teet/ varmistat innostavan valmennustapahtuman? Mieti keinoja jolla tuet valmennettavasi itsetuntoa?

Mitä ovat psyykkiset ominaisuudet ja taidot yksittäisessä harjoituksessa Ominaisuus/taito Innostus Kuvaus Halu liikkua Kehittämisen perusteet Monipuoliset ja vaihtelevat harjoitteet Onnistumisen kokemuksia kaikille urheilijoille Turvallinen harjoitustapahtuma Ohjaajan innostuneisuus Itsetunto ja itseluottamus Minkälainen liikkuja minä olen? Mitkä ovat minun vahvuuteni liikkujana? Uskoa omiin kykyihin, taipumusta optimismiin. Urheilijan huomioiminen yksilönä Onnistumisien tuottaminen jokaiselle Kehittymisen todentaminen Kannustava palaute Keskittyminen Huomion suuntaaminen tekemisen kannalta oleellisiin asioihin, esim. ohjeiden kuunteleminen, ohjeiden ymmärtäminen ja ohjeiden toteuttaminen Harjoituskerran suunnittelu Selkeät ohjeet ja toimintamallit

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Arajärven ja Lehtoviidan psyykkisen valmennuksen työkirjan - läpikäynti - tehtävien teko ja - yhden keskittymisharjoituksen

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin ulottuvuudet Terveyden määrittely riippuu siitä, mistä näkökulmasta terveyttä tarkastellaan. - Fyysinen ulottuvuus Psyykkinen (henkinen) ulottuvuus Sosiaalinen ulottuvuus

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Fyysinen ulottuvuus - Terveyden yleisin ulottuvuus on fyysinen; millainen ihmisen kehon ja elimistön toimintakyky on, onko hänellä havaittavissa olevia sairauksia, ylipainoa tai joitakin fyysisiä puutteita.

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Psyykkinen (henkinen) ulottuvuus Henkisen terveyden ongelmien ilmeneminen ei välttämättä ole niin näkyvää kuin biologisten terveysongelmien ilmeneminen. Monesti fyysisten terveysongelmien taustalla saattaa olla jokin henkinen terveysvaikutin. Toisaalta myös oppimisvaikeuksien tai sopeutumisvaikeuksien takana saattaa olla jokin henkisen terveyden osa tekijä.

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Sosiaalinen ulottuvuus  Kykyä olla ryhmän osana tai sosiaaliset taitoja yleensä. Myös ihmisen sosioemotionaaliset taidot kuuluvat terveyden ulottuvuuksiin. Näitä sosioemotionaalisia taitoja ovat mm. tunteiden ilmaisukyky ja toisten tunteiden huomioon ottaminen.

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin ulottuvuudet - Terveyden eri ulottuvuuksien erottaminen on tärkeää, jotta osattaisiin paremmin tuoda terveys esiin keskusteluissa ja niiden kohteita osattaisiin paremmin erotella. Näiden ulottuvuuksien huomioiminen olisi erittäin tärkeää etenkin terveyden edistämisen ja terveyskasvatuksen näkökulmasta katsottuna.

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin ulottuvuudet Pohdintatehtävä: Miten terveyden eri ulottuvuudet näkyvät valmennus/ohjaustilanteessa?

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Tehtäväsuuntautunut motivaatioilmapiiri Valmentaja kehittää valmennettavan sisäistä motivaatiota tehtäväsuuntautuneella valmennusotteella Valmentaja kannustaa ja antaa positiivista palautetta urheilijan onnistumisesta uusien asioiden oppimisessa ja fyysisten ominaisuuksien kehittyessä. Yksittäiset tulokset ja saavutukset ovat sivuosassa

Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa Pohdintatehtävä: Millaisilla konkreettisilla keinoilla / asioilla valmentaja luo positiivista motivaatioilmapiiriä harjoitustilanteeseen?

Oppimistehtävä # 5 Liittyy Psyyke ja Tunne- ja vuorovaikutustaidot -luentoihin. OT # 5 löytyy http://www.kymli.fi/hankkeet-ja-tapahtumat/

LÄHTEET Lähteet Forsman, H. ja Lampinen K. 2008. Laatua käytännön valmennukseen - Oleellisen oivaltaminentärkeää.VK-kustannus. Hakkarainen, H. toim. 2009, Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksen perusteet. VK-kustannus. Jaakkola, T. 2009. Lasten ja nuorten urheilun perusteet.333-370. VK-Kustannus Oy. Nettilähteet www.kasvaurheilijaksi.fi www.valmentajakoulutus.fi