Bruttopalkasta nettopalkkaan

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yrittäjyys HeA11/12, RoA11/12 Lari-Pekka Ruotsi
Advertisements

Palkkatuki.
Helsinki Pertti Nieminen
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Henkilökohtainen apu ja työnantaja Tuula Poikonen Vammaistyön johtaja
YHDISTYS TYÖNANTAJANA
Palkat kirjanpidossa.
Siirtyvät erät ja lainan nosto
Poronhoitajien sijaisapu MELA. Alkaa kokeilulla • korvausta sijaisen järjestämisestä, kun poronhoitaja sairastuu • vuonna 2010 korvataan enintään.
Bruttopalkasta nettopalkkaan
Kaikki liiketoiminnallinen toiminta saa alkunsa omasta osaamisesta.
Palkkahallinto Palkkahallinnon tehtävänä on taata lakien, asetusten ja sopimusten noudattaminen sekä palkkojen maksaminen työntekijöille oikean suuruisina.
Hyvä tietää palvelussuhteeseen liittyvistä asioista
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
KVTES luku IV vuosilomalaista johtuvat muutokset 2013
Palkkahallinto Palkkahallinnon tehtävänä on taata lakien, asetusten ja sopimusten noudattaminen sekä palkkojen maksaminen työntekijöille oikean suuruisina.
Työvoiman vuokraukseen liittyvät velvollisuudet
Verotuksen perusteet - Johdanto
Esittely koululaisille Verohallinto 2015
1 RN Vuosiloma Vuosilomalaki lomanmääräytymisvuosi täysi lomanmääräytymiskuukausi = kalenterikuukausi, jonka aikana kertyy 14 työpäivää.
Luontoisedut ja verovapaat kustannusten korvaukset.
Uuden yrityksen verotus Verohallinto. 2 Sisältö Määritelmiä Yritysmuodon valinta Yritystoiminnan aloittaminen Verohallinnon rekisterit Ennakkoperintärekisteri.
VALTION VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2014 – 2017; KESKEISIÄ MUUTOKSIA Vero- ja tullivirkamiesliiton luottamusmiespäivät Jarmo Huotari VTML.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Vuosiloma Vuosilomalaki  lomanmääräytymisvuosi  täysi lomanmääräytymiskuukausi = kalenterikuukausi, jonka aikana kertyy 14 työpäivää.
Verotus Suomessa Esittely koululaisille Verohallinto 2013.
Siviilipalvelusvelvollinen ja verot Verohallinto vero.fi 2016.
TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS
Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen Verohallinto.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
TyTAL VAPAAEHTOISET VAKUUTUKSET.
Kansallinen tulorekisteri – hankkeen sisällöstä ja sen etenemisestä JUHTA-verkostotyöpaja Arto Leinonen - Hankepäällikkö.
Työntekijän palkkaaminen
TUKIPAKETIN VEROTUS JA TULONTASAUS
7 Palkasta maksetaan veroa s
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Julkinen terveydenhuolto, yksittäisen hoitokäynnin.
Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Tiivistelmä Lentopalloliiton infopaketista 2015.
Elinkeinoverolaki tiivistelmä /ks
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
Arvio maan hallituksen 8. 9
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut teknologiateollisuuden työntekijöillä e 1. Sosiaaliturvamaksu 2,14 2,08 2,12 1,08 0,87 Sairausvakuutusmaksu.
Nuoret ja työlainsäädäntö
Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut teknologiateollisuuden työntekijöillä Sosiaaliturvamaksu 2,14 2,08 2,12 1,08 0,86 Sairausvakuutusmaksu.
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
Erotuomaripalkkiot ja kustannustenkorvaukset yleishyödylliseltä yhteisöltä Tiivistelmä Lentopalloliiton infopaketista (2015) ja soveltaminen Blues Volley:ssä.
Tervetuloa oman verotuksen asiantuntijaksi
Suomen verotus selkokielellä
…ja muut pakolliset maksut
Vuosiloma Vuosilomalaki
Vuosiloma Vuosilomalaki
Luontoisedut ja verovapaat kustannusten korvaukset
Liikunta- ja nuorisopalvelut
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Kotitalousvähennys.
Palkanlaskennan perusteet
TYÖSUHTEEN EHTOJA Työehtosopimus: Palkanmaksu: Sairasloma-ajan palkka:
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Vuosiloma.
Verotuksen perusteet – Matkat
Palkkakuitti tutuksi Peurunka Mirja Hallikainen
VUOSILOMA.
Verotuksen perusteet – Matkat
Sosiaaliturvamaksu ( ) 2,1 2,0
Luontoisedut ja verovapaat kustannusten korvaukset
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
Kuntatyönantajan sosiaalivakuutusmaksuja
Suomen verotus selkokielellä
MAKSU/VUOSI * 2021* 2022* Sairausvakuutusmaksu 1,08
Esityksen transkriptio:

Bruttopalkasta nettopalkkaan

Palkka Työntekijän ansaitsema palkka on työnantajan palkkamenoa ja työntekijän tuloa Työnantaja ei kuitenkaan saa maksaa työntekijälle koko hänelle kuuluvaa palkkaa, vaan siitä on pidätettävä työntekijän maksettavaksi kuuluvat ennakkovero, TyEL- ja työttömyysvakuutusmaksut Koska työnantaja pidättää nämä työntekijän palkasta, työnantaja myös tilittää nuo maksut työntekijän puolesta oikeille tahoille (verottaja, vakuutusyhtiöt yms.), jolloin työntekijän ei itse tarvitse huolehtia ko. maksujen maksamisesta.

Työnantaja tekee ennakonpidätyksen Työnantaja perii työntekijän bruttopalkasta jokaisen palkanmaksun yhteydessä prosenttimääräisen ennakonpidätyksen ja tilittää sen verottajalle Ennakonpidätyksen määrä tarkistetaan työntekijän toimittamasta verokortista Verokorttiin on merkitty tulorajat kuukaudessa, kahdessa viikossa, viikossa ja päivässä saadulle ansiolle Ennakonpidätyksessä käytetään tulorajaa, joka vastaa työnantajan palkanmaksukautta Tulorajaan saakka ennakonpidätys toimitetaan verokortilla ilmoitetun perusprosentin mukaisena ja tulorajan ylittävältä osuudelta pidätys on lisäprosentin mukainen

Ennakonpidätyksenalainen palkka Tämän perusteella lasketaan ennakonpidätyksen määrä Peruspalkka (kk-palkka, tuntipalkka) Bonus, provisiot Luontoisedut Lomaraha, lomakorvaus Olosuhdelisät, vuorotyölisät, iltalisät, ylityökorvaukset

Oivallassa palkkojen ennakonpidätys Oppiyritysten työntekijöiden palkoista ennakonpidätys toimitetaan samalla pidätysprosentilla jokaiselta palkanmaksukaudelta Tarkistakaa oppiyritysten työntekijöiden palkkojen ennakonpidätyksen taso veroprosenttilaskurilla (käytettävissä ei ole verokorttitietoja)

Työnantaja perii palkanmaksun yhteydessä työntekijän työeläkevakuutusmaksua Peritään työsuhteessa tehtävästä työstä maksetusta palkasta 18-68-vuotiaat työntekijät (v. 2018) Alle 53-vuotialta perittävä maksu 6,35 % 53 v. täyttäneiltä peritään 7,85 % Eläketyöansio on käytännössä sama kuin ennakonpidätyksen alainen ansio

Palkansaajalta perittävä työttömyysvakuutusmaksu Lasketaan ennakonpidätyksen alaisesta bruttopalkasta ja vähennetään nettopalkasta ennakonpidätyksen toimittamisen jälkeen Peritään 17-64-vuotiailta työntekijöiltä Maksu on 1,9 % (v. 2018 )

AY-maksut Yleensä työnantaja perii maksun työntekijän palkasta Useimmilla liitoilla prosenttiperusteinen maksu, esim. 1,4 % Maksu perustuu ennakonpidätyksen alaiseen bruttopalkkaan Palkansaajalle henkilökohtaisessa verotuksessa vähennyskelpoinen tulonhankkimismeno

Esimerkki Bruttopalkka / kk (2018) 1 800,00 Ennakonpidätys 11,5 % Vuosituloraja 23 000 Kk-tuloraja 1 916,66 -207,00 Työntekijän TyEL 6,35 % -114,30 Työntekijän tyött.vak. 1,9 % -34,20 AY-maksu 1,4 % -25,20 Nettopalkka 1 419,30

Työnantajalle kuuluvat palkkaperusteiset lakisääteiset maksut ja vakuutukset

Sv-maksu Työnantajan sairausvakuutusmaksu on 0,86 % (v. 2018 ) Työnantaja tilittää maksun valtiolle oma-aloitteisesti kuukauden bruttopalkkasumman perusteella seuraavan kuukauden 12. päivä Maksuprosentti pitää tarkistaa aina vuodenvaihteessa

Työeläkevakuutus (TyEL) Yleislaki, jota sovelletaan kaikkiin työsuhteessa oleviin työntekijöihin, joista ei ole olemassa erillisiä, heitä koskevia työeläkesäännöksiä Työnantaja maksaa bruttosumman ja perii palkanmaksun yhteydessä työntekijältä hänen osuutensa Keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 25,3% ennakonpidätyksenalaisista palkoista (v. 2018)

Työttömyysvakuutus Maksetaan työttömyysvakuutusrahastolle Työnantaja maksaa bruttosumman ja perii palkanmaksun yhteydessä työntekijältä hänen osuutensa Työnantajan osuus maksusta on porrastettu kokonaispalkkasumman perusteella Alin maksu on 0,65 % ennakonpidätyksenalaisista palkoista (v. 2018)

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Vakuutus tapaturman tai ammattitaudin varalta Vakuutusmaksu vaihtelee työn tapaturmariskin ja vakuutusyhtiön tariffin mukaan Maksu on käytännössä useimmiten 0,1 % - 7,0 % Keskimääräinen maksu on 0,8 % (v. 2018)

Ryhmähenkivakuutus Työnantajan on otettava vakuutus, kun alalla on tätä edellyttävä valtakunnallinen työehtosopimus Vakuutus on voimassa työntekijän työ- ja vapaa-aikana ja sen perusteella maksetaan työntekijän kuoleman johdosta korvausta edunsaajille Maksu työnantajalle esim. 0,064 (v. 2018) Vaihtelee eri vakuutusyhtiöissä

Oivallassa Sv-maksu on laskettava oma-aloitteisesti palkanmaksun yhteydessä ja tilitettävä Verokarhulle seuraavan kuukauden 12. pv Savovakuutus lähettää oppiyrityksille laskut em. työnantajalle kuuluvista vakuutuksista AY-maksuja ei peritä