Sosiaalialan tehtävärakenne

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
Advertisements

SOSIAALIALAN AMK-VERKOSTON STRATEGIA
Hoitotyön keskeiset käsitteet
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys- hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus ja opetusklinikoiden vastuuhenkilöiden tapaaminen Helsingissä.
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Autismi- ja Aspergerliitto ry Autismi- ja Aspergerliitto ry edistää ja valvoo autismin kirjon henkilöiden ja heidän perheidensä yleisiä yhteiskunnallisia.
Koordinaatti – Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus -Valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja kehittämiskeskus. Toiminta käynnistyi Koordinaatin.
Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto Minne menet Lappilainen Päihdetyö! Lähtökohdat Päihteiden käyttö Palvelutarve Seminaari Kaksi.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Vaikuttavuuden arviointi
Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat
Yhteistyösopimuksen laadinta
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Asiakaslähtöisyys hankinnoissa Innomarkkinat
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus
Aikuissosiaalityön klubi
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Sosiaalialan työ ja tehtävät
Sosiaalialan työorientaatiot ja työtavat
Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) uudistuu ja uudistaa - Ongelmien ehkäisy pelkän korjaamisen sijaan Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalinen kuntoutus
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Ammattihenkilölaki; työntekijän ja työnantajan velvollisuudet
OT-keskus Erityistaso
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Asiakasturvallisuus ja ammattitoiminta
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
Klo – Polut hankkeen työkokous Yhteisen toimintamallin työstö pienryhmissä ja yhteinen purku.
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Psykiatrian sosiaalityö VERKOSTOA KUTOMASSA
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
SDP:n linjaukset sote-valmisteluun
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Arvokas-aloitusseminaarin pienryhmät Jaana Joutsiluoma
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Esityksen transkriptio:

Sosiaalialan tehtävärakenne Ann-Mari Dufva

Sosiaalialan tehtävärakenteen määrittelyä Sosiaalialan tehtävärakenteella tarkoitetaan ammattilaisten työtehtävien kohdentumista koulutuksesta saadun osaamisen mukaan. Työtehtävät linkittyvät toisiinsa palvelukokonaisuudeksi.

Sosiaalialan tehtävärakenne Jokaisen työntekijän osaaminen on hyödynnetty työtehtävissä oikein – sosiaalityöntekijän, sosionomin ja lähihoitajan tehtäväkuvat vastaavat koulutuksesta saatua osaamista Tehtävärakenteella varmistetaan palvelun laatu, vaikuttavuus ja tehokkuus eri ammattiryhmien osaamista yhdistämällä Sosiaalipalveluissa työskentelevien määrä on 180 000. Tästä noin 20 000 on sosionomeja (AMK).

Tehtävärakenne lainsäädännön viitekehyksessä Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Lain tarkoituksena on edistää asiakasturvallisuutta sekä sosiaalihuollon asiakkaan oikeutta laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon ja hyvään kohteluun: 1) varmistamalla, että tässä laissa tarkoitetulla sosiaalihuollon ammattihenkilöllä on ammattitoiminnan edellyttämä koulutus, riittävä ammatillinen pätevyys ja ammattitoiminnan edellyttämät valmiudet sekä mahdollisuus kehittää ja ylläpitää ammattitaitoaan; 2) edistämällä sosiaalihuollon ammattihenkilöiden yhteistyötä ja tarkoituksenmukaisen tehtävärakenteen muodostamista asiakkaiden palvelutarpeet huomioon ottaen; 3) järjestämällä sosiaalihuollon ammattihenkilöiden ammattitoiminnan valvonta. (Valvira – laillistettu ammattihenkilö)

Henkilöstön pätevyys lainsäädännön mukaan Henkilöstön pätevyydestä säädetään laeissa Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon henkilöstön ammatillisesta koulutuksesta ja pätevyydestä säädetään laeissa ja asetuksessa. Laki terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä 559/1994 Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä 564/1994 Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 Valtioneuvoston asetus sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 153/2016  

http://talentia.e-julkaisu.com/2016/ammattihenkilo-opas/

Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunta 1.3.2016 voimaan tulleen sosiaalihuollon ammattihenkilölain mukainen neuvottelukunta on asetettu ajalle 1.9.2016–31.8.2019. Neuvottelukunnan päätehtävät ovat: seurata ja arvioida sosiaalihuollon ammattihenkilöiden osaamis- ja koulutustarpeita sekä edistää sosiaalihuollon ammattihenkilöiden ammattitaidon ja koulutuksen kehittymistä, seurata ja arvioida sosiaalihuollon ammattihenkilöiden työnjaon kehittämistarvetta sekä edistää tarkoituksenmukaisen tehtävärakenteen muodostumista, seurata ja edistää sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskinäistä ja viranomaisten välistä sekä asiakkaiden kanssa tehtävää yhteistyötä ja sen kehittämistä

Sosiaalialan työn lähtökohtia Ann-Mari Dufva

Sosiaalialan työn lähtökohtia Sosiaalialan työtä - eriarvoisuuden poistamiseksi Asiakas, työmuodot ja työn tavoitteet sosiaalialan työn lähtökohtina

Sosiaalialan työn lähtökohtia Tarkoituksena on turvata jokaiselle perustuslain mukainen oikeus ihmisarvoisen elämän edellyttämään välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Pyritään turvaamaan sekä yksilön, perheen että koko yhteisön hyvinvointi. Korostetaan sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisyä, mikä edellyttää sosiaalisten näkökohtien huomioimista kaikissa yhteiskunnallisissa ratkaisuissa koulutus- ja työvoimapolitiikasta asuntopolitiikkaan. Sosiaalipalvelut ovat lakisääteisiä hyvinvointipalveluita

Sosiaalialan työn lähtökohdat (Helminen 2013) Ulottuvuudet Ihminen / asiakas Sosiaalialan työmuodot Ihminen, asiakas ryhmässä, yhteisössä ja yhteiskunnassa Elementit Ihmisen, asiakkaan - hyvinvointi - itsenäisyys - omatoimisuus -toimintakykyisyys - auttaminen - ymmärtäminen - tukeminen - ohjaus, neuvonta - tiedottaminen, tiedon välittäminen - rajaaminen, rajoittaminen - asioiden ajo, edunvalvonta - verkostointi, koordinointi, työn kehittäminen - tasa-arvo (eriarvoisuuden puuttuminen) - oikeudenmukaisuus - hyvä arki ja elämä

Sosiaalialan tehtävät Sosiaalihuoltolaki 1301/2014,15 § Sosiaalityö ”Sosiaalityöllä tarkoitetaan asiakas- ja asiantuntijatyötä, jossa rakennetaan yksilön, perheen tai yhteisön tarpeita vastaava sosiaalisen tuen ja palvelujen kokonaisuus, sovitetaan se yhteen muiden toimijoiden tarjoaman tuen kanssa sekä ohjataan ja seurataan sen toteutumista ja vaikuttavuutta. Sosiaalityö on luonteeltaan muutosta tukevaa työtä, jonka tavoitteena on yhdessä yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen kanssa lieventää elämäntilanteen vaikeuksia, vahvistaa yksilöiden ja perheiden omia toimintaedellytyksiä ja osallisuutta sekä edistää yhteisöjen sosiaalista eheyttä.”

Sosiaalialan tehtävät Sosiaalihuoltolaki 1301/2014,16 § Sosiaaliohjaus ”Sosiaaliohjauksella tarkoitetaan yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen neuvontaa, ohjausta ja tukea palvelujen käytössä sekä yhteistyötä eri tukimuotojen yhteensovittamisessa. Tavoitteena on yksilöiden ja perheiden hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen vahvistamalla elämänhallintaa ja toimintakykyä.”