Kielitietoisuus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
HALSUAN VASU -avain kasvuun
N ǐ h ǎ o, Zh ō ngguó! Terve, Kiina!. Maailman ykköskieli! •Kiina on maailman puhutuin äidinkieli – yli miljardi puhujaa! •Se on yksi YK:n virallisista.
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Monikulttuurisuus opetuksessa
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Virtuaalimaailmat Tekijät:
 kieli on paitsi suussa oleva lihas myös ihmisten puhuma, kirjoittama tai viittoma merkkijärjestelmä ◦ luonnolliset kielet ◦ keinotekoiset kielet (ohjelmointikielet,
Listening comprehension
VOICE THREAD Kieltenopetuksen apuvälineenä. K IELITAITO Kieltä käytetään ajatusten välittämiseen, sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen ja diskurssin.
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Työrauha ja haastavat tilanteet
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Kirjoitettua ja puhuttua kieltä. Lue oppikirjasta s  Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Yrittäjyys- opetus-menetelmä!
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Esityksen havainnollistaminen Eeva-Leena Aittoniemi
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Suullinen esitys Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
¡Español, por favor!.
Kouluinfo Renkomäen koulu
KIRJOITETTUA JA PUHUTTUA KIELTÄ. Lue oppikirjasta s Tee Särmä-tehtävät tehtävävihkon sivulta 49.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Psyykkinen itsesäätely
MISTÄ SANOJA SAADAAN? Sanasto. Kieli elää Kieli muuttuu koko ajan. Kun maailma ja ympäristö muuttuu, vanhat sanat jäävät pois tai saavat uusia merkityksiä.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
S2, MONILUKUTAITO JA YHTEISOPETTAJUUS. S2 OPPIAINEEKSI SUOMEN RINNALLE oppiaineen nimi muuttuu, jatkossa opiskellaan: suomen kieli ja kirjallisuus –oppimäärää.
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Kotoutumiskoulutus verkossa
Kieli itseilmaisun välineenä
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Leikin avulla oppimista Projekteja kiinnostavista asioista
Työelämän tekstejä sähköposti.
Huoltajien, henkilöstön ja yhteistyökumppanien ajatuksia yhteistyöstä varhaiskasvatuksessa Luottamus huoltajien ja henkilöstön välisessä yhteistyössä on.
Englanti 8. lk LV – 2017.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Puhetilanteen kieli.
ESSEE.
Tietoa välittävä puheenvuoro
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Kielitietoisuus.
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
Opiskeluhuollon palvelut
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Lukuvuosi [Lisää vuosi] Koulun nimi Opettajan nimi Luokka-aste
Auttava keskustelu
Nuoret ja trendit -tutkimus
Esityksen transkriptio:

Kielitietoisuus

Mitä on kielitietoisuus? Jokainen opettaja on kielen opettaja. Samalla kun opetat sisältöä, opetat myös kieltä. Kielitietoisuus tarkoittaa myös sitä, että opettaja ymmärtää oman alansa ammattikielen erityispiirteet (sanat, lyhenteet, ammattislangi). Monikielisyyden ymmärtäminen on osa kielitietoisuutta.

Mitä on kielitietoisuus. (Videon alusta 4:09 asti Mitä on kielitietoisuus? (Videon alusta 4:09 asti. Internetyhteys tarvitaan. Jos upotettu video ei näy, kokeile tuplaklikkaamalla videota. Videon voi katsoa myös osoitteessa https://youtu.be/u2yCep0mb3U)

Monikielisyys: Opiskelija käyttää eri kieliä ja puhetapoja eri tilanteissa ja konteksteissa. sisarukset keskenään vanhemmat koti Eri opettajat oppiaineen kieli eri kaverit koulu oppikirjat vapaa aika kaverit välitunti some Kuinka monta puhetapaa sinä käytät päivän aikana? Puhutko eri tavalla opiskelijoiden ja kollegoiden kanssa?

Ota opetuksessasi huomioon, että meille helpot asiat voivat olla opiskelijalle vaikeita Esimerkiksi: kansi: kannen Sanaa ei ole helppo tunnistaa, koska perusmuoto on erilainen kuin taivutusmuoto. huolehtivilla Tämä muoto voi olla vaikea ymmärtää. On parempi käyttää jotka huolehtivat -muotoa. kattotulityökortti Pitkät sanat. ennen, jälkeen, välittömästi, kautta, vaikka On vaikeaa muistaa pikku sanoja, jotka muuttavat merkityksen kokonaan. tule – tuu Puhutun ja kirjoitetun kielen ero.

Pohtikaa, mitkä sanat seuraavassa ammattitekstissä ovat vaikeita maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille Varhaiskasvatuksessa työskennellään monenlaisten perheiden ja heidän lastensa kanssa. Tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Lapsen kasvaminen ja kasvattaminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Kasvatuksessa tähdätään tietoiseen tapaan kasvattaa sekä vuorovaikutukselliseen kasvuympäristön luomiseen; kasvatuksen suunnittelussa otetaan huomioon koko konteksti eli ympäristö. Varhaiskasvatusta ammattitaidolla: Järvinen, Laine, Hellman-Suominen

Maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille Maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille* olivat vaikeita lihavoidut sanat Varhaiskasvatuksessa työskennellään monenlaisten perheiden ja heidän lastensa kanssa. Tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Lapsen kasvaminen ja kasvattaminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Kasvatuksessa tähdätään tietoiseen tapaan kasvattaa sekä vuorovaikutukselliseen kasvuympäristön luomiseen; kasvatuksen suunnittelussa otetaan huomioon koko konteksti eli ympäristö. * Vastaajat olivat ammatillisen perustutkinnon aloittavia opiskelijoita. Varhaiskasvatusta ammattitaidolla: Järvinen, Laine, Hellman-Suominen

Kielitietoisen opetuksen nyrkkisääntöjä Kuukka, I. & Rapatti, K. (toim Kielitietoisen opetuksen nyrkkisääntöjä Kuukka, I. & Rapatti, K. (toim.) 2012. Yhteistä kieltä luomassa. Suomea opetteleva opetusryhmässäni. Helsinki: Opetushallitus Aloita, lopeta, siirry selkeästi: ennakointi > käsittely > kertaus Esitä keskeiset asiat kahdella tavalla: suullinen myös kirjoittamalla tai visuaalisesti, tärkeitä ei koskaan vain suullisesti Osoita asioiden välisiä suhteita visuaalisesti (kuvat, kaaviot…) Käytä ennakkojäsennyksiä (sisällysluettelo tms.) Esitä mieluummin runsaasti kuin niukasti Toista tai kerro toisin sanoin Käsittele aiheita sekä yleisestä yksityiseen että yksityisestä yleiseen päin Hidasta puhetempoa Riittävän pitkä tauko kysymyksen jälkeen; aikaa prosessoida kysymyksiä ja omia vastauksia

Pohdittavaksi Pohtikaa oman alanne ammattikielen erityispiirteitä? Onko opetuksenne kielitietoista? Millä tavalla voitte tukea vielä lisää opiskelijan kielen kehittymistä? Lisää vinkkejä kielitietoiseen opetukseen www.tekoihin.fi