Opettajaopinnot kahdessa aineessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Grönroosin luokassa, äidinkielen tunnin alussa. Abien oporeissut • Pori, Satakunnan korkeakoulut (n. klo ) • Helsinki, Studia-messut.
Advertisements

Ylioppilaskirjoitukset
SIVUAINEKURSSIT TIEDEKUNTIEN OPINTO-OPPAAT • PAINETUT OPPAAT → student center, kirjasto, tiedekuntien palvelupisteet • PAINETTUJEN OPPAIDEN.
• Teologia on tutkimusta kulttuurista, yhteiskun- nasta, ihmisestä ja us- konnosta eri ilmentymi- neen • Maailmanuskonnot, uusi.
Elsa Savolainen T Johdatus opiskeluun tietotekniikan tutkinto-ohjelmassa.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO / Kv. palvelut Joint programme - koulutusyhteistyö JY:ssa Joint programme = kansainvälinen yhteisohjelma Taustaa:  Kv. kampustyöryhmän.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Alla olevissa kaavioissa havainnollistetaan, miten aineenopettajan opetettavat aineet muodostuvat diplomi- insinöörin tutkinnon opinnoista. Pedagogisten.
Lukio-opiskelusta Syksy 2014.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
OPISKELIJAKYSELY Tulokset Toisen asteen yhteys - hanke.
Ylioppilastutkinto Äidinkieli/ Vieras kieli Reaalikoe
Kurssivalinnat Ykköset, syksy Kurssit valitaan O Pääsääntöisesti numerojärjestyksessä O (opinto-opas s , 77) O etenkin VIERAAT KIELET, ÄI,
VOKKE1 Kysymyksiä tiedekunnille tutkintorakenteeseen liittyen: 1.Hyväksytäänkö lähtökohdaksi ajatus tutkinnon rakentumisesta pääainetta painottavaksi?
Lukiolaisen opintopolut
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kiinan kieltä lukioissa
Abiturientin aikatauluja lukio-opinnot Ylioppilaskirjoitukset Jatko-opintoihin hakeminen.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Lukion oppimäärä.
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Testi matematiikkakuvan tunnistamiseen ja oppimateriaali muutoksen tueksi Matti Lattu & Anu Pietilä: OKL Jaakko Kurhila: TKTL.
Didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus Leena Hiltunen Yliassistentti (OPE)
, 60 op = 25 op kandidaatin tutkintoon, = 35 op maisterin tutkintoon Aineenopettajan pedagogiset opinnot Filosofinen tiedekunta.
1. vuoden opiskelijoiden vanhempainilta Jani Syrjälä, rehtori.
Aineenopettajan pedagogiset opinnot 60 op ( ) Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto Informaatiotilaisuus
KIELTEN LAITOS Kielten laitos PÄÄAINEET … joita kaikkia voi opiskella myös sivuaineena: englannin kieli latinan kieli romaaninen filologia (ranska) ruotsin.
S2, MONILUKUTAITO JA YHTEISOPETTAJUUS. S2 OPPIAINEEKSI SUOMEN RINNALLE oppiaineen nimi muuttuu, jatkossa opiskellaan: suomen kieli ja kirjallisuus –oppimäärää.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
Ainedidaktiikan infotilaisuus ET ja filosofia Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, syksy 2016 Sosiaalityön orientoivat opinnot Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö.
Opettajan pedagogiset opinnot Kielten opettajien koulutukseen valitut 2016.
W w w. h a m k. f i / a o k k Opettajan pätevyydestä Eveliina Grönberg, opintojen ohjaaja HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
RO-tuokio YKKÖSTEN KURSSIVALINNAT: YO-SUUNNITELMA JA KOLMEN VUODEN OPINTOSUUNNITELMA WILMAAN.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Romaaniset ja klassiset kielet. Avoimet oppiaineet kielten laitoksella Seuraavia oppiaineita voi opiskella vapaasti kielten laitoksella: Latinan kieli.
SOSIAALITYÖN OPISKELIJOIDEN INFOPÄIVÄ
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
ABISTA YLIOPPILAS Tiedotekirje kokelaille YTL:n sivustolla
Pedagogiset aineopinnot lv Tietotekniikka
Ilmoittautuminen syksyn 2016 kirjoituksiin, info
Ainedidaktiikan infotilaisuus ET ja filosofia
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
Kauhavan lukion vanhempainilta Opinto-ohjaaja Henna Teikari
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tutkintorakenteen tekninen malli
RESTONOMI 210 OP Opetussuunnitelman rakennekuva
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Kurssit lukion kolmantena vuonna
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Kasvatusalan tutkintorakenne-suositukset
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus
Pedagogiset aineopinnot lv
Yhteisten verkkokurssien tarjonnan laajentaminen
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
Ylioppilastutkinnosta
Vuosikurssi-info vaka
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö
Humanistinen tiedekunta - oppiaineet
EU:n sisämarkkinaoikeuden opetus lukuvuonna
Opettajan pedagogiset opinnot Humanistinen koulutusala
Ope osaa -hanke opettajan pedagogisten opintojen kehittäjänä Kasvatustieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Inkeri Ruokonen.
Esityksen transkriptio:

Opettajaopinnot kahdessa aineessa

Ristiriitaiset odotukset Tutkintovaatimusten mukaan ”Ainedidaktiikan osuus suoritetaan yleensä kahdessa aineessa, poikkeuksena äidinkieli ja kirjallisuus sekä vieraat kielet.” Matemaattis-luonnontieteellinen sekä bio- ja ympäristötieteellinen tdk vaativat tätä opiskelijoiltaan virallisesti. Muissa tdk:ssa kyse on (korkeintaan) suosituksesta. Toisaalta sanotaan, että ainedidaktiikka ja harjoittelu kuuluvat yhteen ja harjoitteluun ei puolestaan saa mennä ilman riittäviä opintoja.

Miksi pitää tulla opettajaksi kahdessa aineessa? Tausta on työllisyydessä: yhden aineen opettajille ei ole töitä, esim. Fi ja ET:ssä jopa kaksi ainetta on vähän, usein ET, FI, PS ja US ovat kaikki samalla opettajalla pienissä lukioissa. Ongelma syntyy, kun keskustakampuksen tiedekuntien tutkintorakenteessa tällaista asiaa ei ole otettu huomioon. Syksystä 2018/9 alkaen, kun ns. Ison pyörän mukaiset kandi- ja maisterikoulut toimivat täysipainoisesti asia korjautunee.

Miksei voi harjoitella ilman muodollista aineenhallintaa? Harjoittelu on ”oikeaa” opetusta, harjoittelijan oppilaat saavat vain hänen antamansa opetuksen, jos se on epäpätevää oppilaiden lainmukainen oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen vaarantuu. Aineenhallinnan minimimäärällä, yleensä 25 op aineen opintoja, pyritään turvaamaan, että harjoittelija pystyy vaatimuksen täyttämään.

Ainedidaktiikka ja harjoittelu Ainedidaktiikka muodostaa sillan toisaalta aineen akateemisten opintojen ja kasvatustieteen teoreettisten opintojen sekä toisaalta harjoittelun ja laajemmin opetuksen välille. Siksi ainedidaktiikka ja harjoittelu kuuluvat yhteen.

Kolme eri asiaa Opettajan kelpoisuus = muodollisesti pätevä opettaja ylempi korkeakoulututkinto opettajan pedagogiset opinnot (60 op) aineenhallinta = 60 op jokaisessa opetettavassa aineessa perusopetuksessa (lukiossa lisäksi syventävät yhdessä opetettavassa aineessa) Harjoittelun aineenhallinta 25 op perusharjoittelussa 60 op syventäväsää harjoittelussa Didaktinen osaaminen Jos 2. aine/sivuaine jää vaille didaktiikan opintoja ja harjoittelua, se voi olla heikko lenkki koko opettajan uran ajan.

Ratkaisut? Huom: humanististen aineidenkin didaktiikoissa hämmentävän suuria eroja, joten kannattaa perehtyä eri ainedidaktiikkoihin. Kannattaa käyttää tervettä järkeä ja pyrkiä sopimaan järkevä ohjelma (tänä ”siirtymälukuvuonna”). Nyrkkisääntö: ilman mitään opintoja toisessa aineessa ei pidä mennä 2. aineen didaktiikkaan (poikkeus Fi + ET; ehkä myös Us + ET), mutta vähäiselläkin osaamisella 2. aine kannattaa ottaa. Voi myös ajatella lähtevänsä joululta suorittamaan sivuaineen 60 op.