100 VUOTTA SUOMALAISTA RUOKAKULTTUURIA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

Taustatiedot - Olen Kysymykseen vastanneita: 114
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Ravintola Seiska Maanantai 2.4 Tiistai 3.4 Keskiviikko 4.4 Torstai 5.4
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
S Ruoka ja terveys s
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
POLKUn OLUTKURSSI Otaranta.
Harjoitus – Monikon genetiivi
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Suomen Suunnistusliitto
Mistä koirat saa energiaa
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
SYÖ OIKEIN.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Sokeri, karppaus ja terveys
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Suolakalasta sushiin Kala suomalaisessa ruokakulttuurissa Jaakko Nuutila Ruokakulttuuriasiamies, ETM, CMC.
Lounaslista Viikko 14  Maanantai 2.3 Kirkas kasviskeitto Riistakäristys Raastepihvit Sekamarjakiisseli  Tiistai 3.3 Hernekeitto Paistetut silakkapihvit.
VENÄJÄN PIKARUOKAKULTTUURI
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen laaja kalvosarja asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Nepalilainen Ruoka- projekti Aino vitikainen. ruokaProjektin Esittely Projektini aloitin tutkimalla Nepalilaista ruokakulttuuria ja tekemällä siitä lyhyen.
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Valmisruoat Pakasteet Kuivatut ruokavalmisteet Puolisäilykkeet Täyssäilykkeet.
KOTIATERIAN RUOKALISTA Elannontie 3, Vantaa ● vaihde 09 – ● Erityisruokavaliomerkinnät: vl=vähälaktoosinen, l=laktoositon, m=maidoton,
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
Kiinalainen keittiö.
SuomalaINEN ruokakulttuuri: Kehitysvaiheet ja alueelliset erot
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTA
Ruokaa hygieenisesti.
Free from tuotteet S-ryhmässä kasvava tuoteryhmä
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
RUOKASALI KOTILOUNAS KASVIS-LOUNAS JÄLKIRUOKA
Mangan historiaa.
Ruokatrendit.
Ruokalista vko 47 Maanantai €
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTA
Ruokaoppia.
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä –hanke Vinkit hyvänolon ruokaan mm. lihan korvaaminen sekä lisäarvoa lounaspöytään
Esityksen transkriptio:

100 VUOTTA SUOMALAISTA RUOKAKULTTUURIA

1910 Ruokatalous heikko. Viljaa ei saatu tarpeeksi. Viljaa saatiin laivoilla ensi kerran itsenäiseen Suomeen 1919. Ruokakulttuurin muutokseen vaikutti ruokapula.

1920 Lihaa ja voita Hernekeitto, lihapullat ja nakkikastike Läskisoosi, syltty ja tilliliha alkoivat poistua

1930 Lama ja joukkomuonituksia. Banaanit, appelsiinit ja rypäleet olivat kaupoissa hetkenaikaa.

1940 Sota Elintarvikkeiden säännöstely Syötiin korvikkeita esim. pettuleipää ja korvikekahvia

1950 Syötiin kunnolla Rasvaa, kermaa, sokeria ja lihaa. Jääkaapit yleistyivät. Silakka, mureke, kiisseli ja ranskanleipä. Kahvi vapautui säännöstelystä 1954.

1960 Oli varaa syödä. Rasvankulutus oli huipussaan. Makaroni ja riisi vakiinnuttivat asemansa. Ensimmäinen pitseria avattiin.

1970 Kirjolohi, broileri, makkarakupit ja täytetyt paprikat tulivat. Aamiaispöytään tulivat murot ja jogurtti.

1980 Broilerit, kyljykset, pitsa ja lasagne. Margariini syrjäytti voin. Hedelmien ja vihannesten kulutus kasvoi. Hyla-tuotteet tulivat markkinoille.

1990 90-luvun lama. Leipäjonot tulivat tutuiksi. Laman jälkeen ruokatavat kansainvälistyivät. Intialaiset, kiinalaiset ja thaimaalaiset mausteet tulivat.

2000 Karppaus, proteiinit, superfoodit, gluteenittomuus, rasvattomuus. Sushi, pulled pork, kiinalainen ruoka. Subway

2010 Lihan korvikkeet. Ekologisuus, lähiruoka ja terveyspainotteisuus.