Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

POLKUn OLUTKURSSI 13.10.2011 Otaranta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "POLKUn OLUTKURSSI 13.10.2011 Otaranta."— Esityksen transkriptio:

1 POLKUn OLUTKURSSI Otaranta

2 Ohjelma Oluen historia Oluen tyylit Oluenvalmistus Oluen maistaminen
ja perusmakumaistelu!

3 Oluen historia

4 Esihistoria Olut = viljasta käymisteitse valmistettu juoma
Varhaisin muoto “olutleipä” Oluenvalmistustaito löydetty samoihin aikoihin ympäri maailmaa Ensimmäiset kirjalliset todisteet Sumerilaisista savitauluista 6000 ekr. Jo tuolloin noin tusina erilaista oluttyyliä

5 Esihistoria (2) Vanhin valmistusprosessin kuvaus 1900 ekr.
Olut arvostettu ja yleinen juoma jo 6000 ekr mm. Hammurabin lakikirjoista löytyy maininta oluesta: ”Jos kapakoitsijatar ei ota vastaan viljaa juovutusjuoman hintana ... kapakoitsijatar todistettakoon vikapääksi ja heitettäköön veteen” Yleisesti käytetty uskonnollisissa riiteissä Rooman aikaan viini alkoi syrjäyttää olutta ja oluen juojia pidettiin barbaareina.

6 Esihistoria (3) Varhaiset oluet usein maustettu hedelmillä, marjoilla, mausteilla yms. Kiinassa valmistettiin ensimmäiset varhaisteolliset oluet Olutta käytetty mm: Maksuvälineenä Lääkkeenä Pakanoiden käännyttämiseen

7 Eurooppalainen olut Kristinuskon ja kristillisen viinin leviämisen myötä Eurooppa jakautui noin vuoden 1000 paikkeilla Olut- ja Viini-Eurooppaan Olut oli vielä pitkään kotona omaan käyttöön valmistettua ruuan jatketta Munkkiluostarit ja majatalot valmistivat suuremmissa erissä Olut oli usein puhtaampaa kuin kaivovesi.

8

9 Eurooppalainen olut (3)
1516 Baijerin herttuat säätivät Rheinheitsgebotin Humala oli ollut jo jonkin aikaa yleisin oluen mauste 1700-luvulla teollinen vallankumous (Englannissa) Panimojen yksikkökoko kasvoi Rautatiet mahdollistivat oluen jakelun suurelle alueelle

10 Eurooppalainen olut (4)
1800-luvun puolivälissä Louis Pasteur kehittää mikrobiologian Hiivan vaikutus ymmärretään, pohjahiiva 1842 Baijerissa ensimmäinen pohjahiivaolut Panimomestari Josef Groll Olut ensimmäistä kertaa kirkasta Pilsner Urquell

11 Eurooppalainen olut (5)
1900-luvulla teollisesti valmistettu, tasalaatuinen ja hyvin säilyvä Lager-olut valtaa hiljalleen markkinoita perinteisemmiltä oluilta Nykyään 90 % maailman juodusta oluesta ”peruslageria” mm CAMRA (Campaign for real ale) vastaiskuun Pienpanimokulttuuri on elpymään päin

12 Olut Suomessa Suomessa hyvät edellytykset ohran viljelylle, viinin viljelylle huonot Jo Kalevalassa oluen valmistukselle enemmän säkeitä kuin esim. maailman tai ihmisen synnylle Oluen seppä Osmotar Oluen jumala Pellonpekko Oluen syntysanojen mukaan Osmotar tai vastaavan niminen henkilö, ilmeisesti jumaluus, on luonut ensimmäisen oluen. Osmotar hieroi käsiään, jolloin syntyi eläimiä, kuten orava, kettu tai näätä. Osmotar lähetti eläimet hakemaan tarpeita olutta varten. Eläimet hakivat tarpeita, kuten palkoheinää, käpyjä tai mettä. Olut ei kuitenkaan alkanut käydä. Apuri-eläin toi sitten kuolaa, jota valui tappelevien eläinten suusta, ja sen avulla olut vihdoin alkoi käydä.

13 Olut Suomessa (2) Vallanpitäjät Ruotsissa (n. 1500-1800)
pitivät suomalaisesta oluesta ja vaativat osan veroista oluena Oluen kulutus suurta 15 kertaa enemmän kuin nykyään. Sotilaan päiväannos oli kaksi ja puoli litraa, ja pyhäpäivisin annos kaksinkertaistui.

14 Olut Suomessa (3) 1819 Sinebrychoff perusti pohjoismaiden ensimmäisen panimon Kieltolaki tappoi suuren osan perinteisestä olutkulttuurista Sen jälkeenkin valmistusta ja myyntiä valvoi valtion alkoholimonopoli Pienpanimot Suomessakin lisääntymään päin Sahti


Lataa ppt "POLKUn OLUTKURSSI 13.10.2011 Otaranta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google