Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sokeri, karppaus ja terveys

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sokeri, karppaus ja terveys"— Esityksen transkriptio:

1 Sokeri, karppaus ja terveys
Helsingin kotitalousopettajat ry:n jäsenet Heli Kuusipalo

2 Hiilihydraattien tehtävät
toimivat solujen energialähteenä kaikki ruoan imeytyvät hiilihydraatit muuttuvat elimistössä glukoosiksi (= veren sokeri) varastoituvat glykogeenina lihaksiin ja maksaan Jos glykogeenivarastot ovat täynnä eikä energiaa tarvita, ylimäärä hiilihydraattia muutetaan rasvaksi ja varastoidaan rasvakudokseen Heli Kuusipalo

3 Luontainen sokeri, puhdas sokeri ja lisätty sokeri
Heli Kuusipalo

4 Tarvitaanko puhdasta sokeria?
Puhdas sokeri sisältää ainoastaan energiaa ilman vitamiineja, kivennäisaineita tai kuituja Ihminen ei tarvitse lainkaan puhdasta sokeria -> tilalle hedelmiä, kasviksia ja täysjyväviljaa Jos energian tarve tyydytetään puhtaalla sokerilla, jää tärkeiden ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja kivennäisaineiden, saanti vähäisemmäksi kuin jos energian tarve tyydytetään hedelmillä, kasviksilla ja täysjyväviljalla Heli Kuusipalo

5 Sokerin saantisuositus
Puhdistettuja sokereita enintään 10 % energiansaannista eli aikuisella noin 50 grammaa vuorokaudessa Puhdistettuihin sokereihin kuuluvat sakkaroosi, fruktoosi ja tärkkelysperäiset makeuttajat (glukoosi-fruktoosisiirapit) ja muut niiden kaltaiset sokerivalmisteet, joita käytetään sellaisenaan tai lisätään elintarvikkeisiin valmistuksen yhteydessä Heli Kuusipalo

6 Esimerkkejä, mistä elintarvikkeista saa 50 g sakkaroosia:
5 dl virvoitusjuomaa 130 g karkkipussi 5 dl mehujuomaa 6 dl sokerilla makeutettua jogurttia 400 g kermajäätelöä 125 g maitosuklaata 200 g (n. 15 kpl) keksejä 130 g sokerihuurrettuja riisimuroja 3,5 kpl maitovanukkaita (120 g/kpl) 4 rkl sokeria 2 isoa palaa sacherkakkua 3 litraa täysmehua 4 keskikokoista banaania Heli Kuusipalo

7 Sakkaroosin saanti ja lähteet
Heli Kuusipalo

8 Sakkaroosin saanti suomalaisilla aikuisilla
Heli Kuusipalo

9 Sakkaroosin saantijakauma suomalaisilla aikuisilla
Heli Kuusipalo

10 Makeiden elintarvikkeiden kulutus 1-6-vuotiailla
jogurtit ja maitojälkiruoat mehut ja virvoitusjuomat makeat leivonnaiset ja keksit makeiset ja suklaa Kyttälä ym. Publ Health Nutr 2010 Heli Kuusipalo

11 Sakkaroosin saanti (E%)
Heli Kuusipalo

12 Tyydyttyneen rasvan saantilähteet
3-vuotiaat 6-vuotiaat Heli Kuusipalo

13 Sokeri ja ylipaino Sokerista saadaan energiaa, joka vaikuttaa painoon. Jos ihminen saa energiaa enemmän kuin kuluttaa, niin hän lihoo. Sokeripitoisista napostelutuotteista, kuten karkeista ja limuista saa helposti runsaasti energiaa. Esimerkiksi kouluikäinen lapsi saa 400 gramman karamellipussista energiaa koko päivän tarpeen verran. Sokerilla makeutettujen juomien (virvoitusjuomat, mehut) runsas käyttö on havaittu olevan yhteydessä ylipainoon sekä lapsilla että aikuisilla Heli Kuusipalo

14 Lihavuus Suomessa Lihavuus yleistyy erityisesti lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla Lihavuudessa sosioekonomisia terveyseroja: Lihavuus paljon yleisempää vähän koulutettujen keskuudessa Perhetausta heijastuu myös lasten asemaa: vähän koulutettujen äitien lapset lihavampia Heli Kuusipalo

15 Lihavuuteen liittyvät sairaudet
Heli Kuusipalo

16 Tyypin 2 diabetes Lihavan (BMI>30) riski sairastua 2-tyypin diabetekseen 7,2-kert. suhteessa normaalipainoisen riskiin Diabetesta sairastaa jo yli 500 000 suomalaista ja tauti vie 15 % terveydenhuollon menoista. Ennusteen mukaan sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana. Sokerilla makeutettujen juomien (virvoitusjuomat, mehut) runsas käyttö on havaittu olevan yhteydessä lisääntyneeseen tyypin 2 diabeteksen vaaraan Heli Kuusipalo

17 Sokeri ja muut sairaudet
Runsas ja toistuva sokerin käyttö on yhteydessä hammaskariekseen. Sokeri ei ole osoitettu olevan yhteydessä lasten ADHD:seen eli aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöön eikä sokerin poistamisella ruokavaliosta ole merkitystä ADHD-oireiden hoidossa Heli Kuusipalo

18 Lasten ja nuorten hammasterveys heikkenee
Lähde: Nordblad ym. 2004 Heli Kuusipalo

19 Sokerivero on yksi osatekijä ylipainon ehkäisyssä
Heli Kuusipalo

20 Mitä on karppaus? Karppaus? Alakarppaus? Ketokarppaus? Hyväkarppaus?
Täsmäkarppaus? Heli Kuusipalo

21 Mikä on karppausta? Ravitsemussuosituksissa suositellaan hiilihydraatteja 250 – 300 g/vrk eli 50 – 60 E%. Karppausruokavalioiden määritelmiä (Nutr Clin Pract 2011;26:300): Vähennettyjen hiilihydraattien ruokavalio ”karppaus” yli 130 g hh/vrk, E% Vähähiilihydraattinen ruokavalio ”alakarppaus” 30 – 130 g hh/vrk, E% Hyvin vähähiilihydraattinen eli ketogeeninen ruokavalio, ”ketokarppaus” alle 30 g/vrk, alle 5 E% Heli Kuusipalo

22 Paljonko hiilihydraatteja saadaan?
E % = energiaprosentti, hiilareista saatava energia suhteessa kokonaisenergian saantiin Finravinto tutkimus Heli Kuusipalo

23 Hiilihydraattiannoksia
Heli Kuusipalo

24 Mikä on hyväkarppaus, täsmäkarppaus tai hiilihydraattitietoinen syöminen?
Ruokavaliosta karsitaan ”huonoja hiilareita” kuten sokeria ja valkoista vehnäjauhoja sisältävät elintarvikkeet Karpataan maltillisesti eli hiilareita tulee olla yli 130 g/vrk (Diabetesliiton suositus) Ruokavalion toteutus saattaa olla lähes ravitsemussuosituksen mukainen Heli Kuusipalo

25 Karppausruokavalion voi toteuttaa monin eri tavoin -- vaikutukset riippuvat toteutustavasta
Millä hiilihydraatit korvataan ruokavaliossa? Tilalle kasviksia, hedelmiä, marjoja? Korvataanko vaalea vehnäjauho ja sokeri täysjyväviljalla? Lisätäänkö proteiinia? Valitaanko kalaa, broileria vai kermaa, pekonia ja kananmunia? Lisätäänkö rasvaa? Valitaanko öljyä vai voita? Karppaajat ovat todennäköisesti heterogeeninen ryhmä. Heli Kuusipalo

26 Toteutuuko karppausruokavalio?
Pitkäkestoisessa VHH-ruokavaliossa hiilihydraattien on lähellä tavanomaisen ruokavalion hiilihydraattisaantia Raussi E, Uusitupa M. Suomen Lääkärilehti 2011;37: Heli Kuusipalo

27 Laihdutus- tulokset 6 kk:n laihdutuksessa VHH:lla suurempi painonpudotus Yli 1 v. kestäneissä tutkimuksissa erot eivät ole selviä. Pitkän aikavälin hoitomyöntyvyys huono, keskeyttäneiden määrä 30 – 40 % Raussi E, Uusitupa M. Suomen Lääkärilehti 2011;37: Heli Kuusipalo

28 Karppauksen haitat Ummetus, pahanhajuinen hengitys ja päänsärky
Kuidun saanti vähenee ja tyydyttyneen rasvan ja proteiinin saanti lisääntyy VHH-ruokavalio ei sovellu munuaisten vajaatoimintaa sairastaville, tyypin 1 diabeetikoille, syömishäiriöisille eikä lapsille ja raskaana oleville Turvallisuutta ei ole dokumentoitu yli kahden vuoden tutkimuksissa Ympäristönäkökulma: Lihan tuottaminen rasittaa ympäristöä huomattavasti kasviksia enemmän. Ravitsemusyksikössä tekeillä aiheesta gradutyö Heli Kuusipalo

29 Tuotteen valmistamiseen kuluva energiamäärä koko tuotteen elinkaaren aikana tuotteen painokiloa kohden Elintarvike MJ/kg Porkkana, kotimainen 3 Peruna, keitetty, kotimainen 5 Riisi, keitetty, tuonti 7 Leipä, kotimainen 10 Voi, kotimainen 40 Juusto, kotimainen 60 Nauta, kypsennetty, kotimainen 70 Carlsson-Kanayma et al. Ecological Economics 2003;44: Heli Kuusipalo

30 Karppauksen hyödyt Laihtuminen, riippumatta ruokavaliosta, saa aikaan edullisia muutoksia insuliiniherkkyydessä, sokeriaineenvaihdunnassa ja veren rasva-arvoissa ja verenpaineessa Käynnistää painonpudotuksen ja antaa onnistumisen tunteen Karppausruokavaliot, joissa vähennetään vain sokerin ja valkoisen vehnäjauhon käyttöä, voivat olla lähes ravitsemussuosituksen mukaisia Kliinisessä käytössä ketogeenisesta ruokavaliosta on hyötyä lasten vaikeiden epilepsioiden hoidossa. Heli Kuusipalo


Lataa ppt "Sokeri, karppaus ja terveys"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google